logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD84497 - szukam wartości spalonych elementów w FSL136MR

NewJersey 23 Maj 2025 23:19 975 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona niemiecki » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21561206
    NewJersey
    Poziom 7  
    Witam!
    Chciałbym spróbować naprawić zestaw stereo Medion Micro-Audio-System MD 84497, który najwyraźniej został uszkodzony przez przepięcie.

Czarny zestaw stereo Medion składający się z jednostki głównej, dwóch głośników i pilota.

Bezpiecznik (T1 A), kondensator przeciwzakłóceniowy (0.1 µF / 275V AC - X2) są uszkodzone, przewody na wyjściu cewki filtra dławika równoległego (UU9.8 40mH) są przepalone, wymieniłbym dla pewności FSL136MR (Green Mode Power Switch).
    Diody prostownicze D9,10,11,12 - 1N5399 zmierzone są ok, kondensatory elektrolityczne, które zmierzyłem są ok, ale mimo to wymieniłbym je (kondensator elektrolityczny sieciowy - 450V/33mF // kondensator elektrolityczny 10 µF/50V).

Uszkodzona płytka drukowana z widocznymi przypaleniami w pobliżu układu scalonego FSL136MR i wypalonymi elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z oznaczonymi wypalonymi elementami elektronicznymi obok układu FSL136MR.

R55 = ? Ω
    C1? = ? ηF
    R56 = ? Ω

Wymiana uszkodzonych elementów elektronicznych nie stanowi problemu, jedynie spalone elementy przyprawiają mnie o ból głowy.
    Wartości tutaj nie są już rozpoznawalne, są całkowicie spalone. Czy ktoś może mi podać wartości elementów obwodów układu FSL136MR?

Domyślam się, że kondensator SMD może być 100 ηF, a jeden z rezystorów SMD może być rezystorem bezpiecznikowym 0 Ω(?)

Czy ktoś wie, z jakimi elementami ten układ jest zwykle połączony?
    Może jest jakiś schemat płytki drukowanej, albo ktoś ma taki mikroukład i może mi zidentyfikować elementy?

W załączeniu zdjęcia spalonych elementów i płytki drukowanej oraz karta katalogowa układu FSL136MR (Green Mode Power Switch).
    Poniżej przykładowy układ zasilacza z tym chipem, może komuś uda się na jego podstawie wydedukować układ.

Każda pomoc będzie mile widziana!
    Dzięki, Pozdrowienia NewJersey

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z widocznymi nadpalonymi elementami elektronicznymi i transformatorem.
    Zdjęcie spalonej części płytki drukowanej z komponentami elektronicznymi, w tym dławikiem oznaczonym UU9.8 40mH, bezpiecznikiem i kondensatorami.
    Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z widocznym układem scalonym FSL136MR oraz spalonymi elementami wokół niego.

Karta katalogowa układu jest również dołączona.
    FSL136..pdf (372.92 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Numer płyty lub dokładne oznaczenie (np. numer płyty głównej, rewizja), które mógłbyś podać? Mogłoby to pomóc w poszukiwaniu schematów obwodów lub wartości empirycznych.
    CM 1301S MAIN.PCB

1.30.1.CM130102RR
    Rozmiar: 132*130*1.6MM
    Data: 2017.2.13 Ver:0
    Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną PCB z etykietą techniczną oraz widocznymi lutowaniami i oznaczeniami złącz. Tabliczka znamionowa systemu audio Medion z informacjami technicznymi i numerem seryjnym.
    Schemat testowy zasilacza impulsowego SMPS oraz zdjęcie zmontowanej płytki PCB.
  • REKLAMA
  • #2 21561943
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9444
    NewJersey napisał:
    450V/33mF //

Na pewno "m" (mili)???
    W każdym razie idziesz w dobrą stronę. Zapewne jest też do wymiany US przetwornicy (FSL) i okoliczna drobnica (osmolona, z tego co widać na zdjęciach).
    Ciekawe, że uzwojenia dławika są upalone. Można prosić o zdjęcie przedstawiające te wyprowadzenia?
  • REKLAMA
  • #3 21561977
    NewJersey
    Poziom 7  
    Uszkodzony kondensator na płytce drukowanej z innymi elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na elementy elektroniczne na płytce drukowanej, w tym cewkę, kondensatory i rezystor.
    Fragment płytki drukowanej z elementami elektronicznymi, takimi jak kondensatory, cewki, rezystory i przekaźnik.

Przewody dławika zostały całkowicie upalone.

Dodano po 3 [minutach]:

Przepraszam! Literówka 450V / 33µF oczywiście ;-)
  • REKLAMA
  • #4 21562604
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9444
    NewJersey napisał:
    Przewody dławika zostały całkowicie upalone.

To może świadczyć o tym, że w obwodzie zasilacza musiało nastąpić potężne zwarcie – co zresztą widać po spalonym laminacie i elementach wokół. Szczerze mówiąc, nie chciałoby mi się naprawiać sprzętu po tak poważnym uszkodzeniu; już samo usunięcie zwęglonego laminatu to sporo roboty, a nie wiadomo jeszcze, jak ze ścieżkami. No i czy po takim strzale nie ucierpiało nic dalej. Tak więc to zabawa na długie zimowe wieczory raczej; jako zajęcie dla zabicia nudy niż dla samej naprawy, bo nie wiadomo, czy w ogóle się to uda. Tak czy inaczej, w obecnej sytuacji jakakolwiek próba naprawy bez schematu wydaje mi się nierealna.
    Przykro mi to pisać, ale czasem należy spojrzeć "na trzeźwo" na wszystkie problemy związane z naprawą (tak poważną) i dopiero podejmować decyzję – na spokojnie, bez emocji.
    Może udałoby się zdobyć jakąś uszkodzoną płytkę (ale nie tak spaloną) na podmianę, ale nawet wtedy schemat będzie niezbędny.
  • #5 21562964
    NewJersey
    Poziom 7  
    Oto zdjęcie uszkodzonych elementów, na którym widać również wypalone wyprowadzenia dławika.
    Uszkodzone elementy elektroniczne z widocznymi śladami przepalenia i odbarwień, leżące na jasnym tle.

Mam już świadomość, że nie jest to absolutnie opłacalna naprawa. Mam dostępne wszystkie elementy zasilacza, łącznie z SMD.
    Elementów w okolicy zasilacza nie jest aż tak dużo i dałoby się je naprawić niewielkim nakładem finansowym i odrobiną cierpliwości, ale nie 3 spalone elementy SMD, bo nie są znane ich wartości.

Fragment płytki drukowanej z wypalonymi wyprowadzeniami dławika i uszkodzonymi elementami SMD w sekcji zasilacza.

Co do płytki drukowanej, po wyczyszczeniu nie wygląda najgorzej.

Zbliżenie na uszkodzony fragment płytki drukowanej z widocznymi przypaleniami i brakującymi elementami SMD.
  • REKLAMA
  • #6 21572048
    NewJersey
    Poziom 7  
    Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat T2?

Oznaczenie:
    CM1002-5W
    XF HI-POT A07

Jakie napięcia podaje na wyjściach?

Medion MD84497 - szukam wartości spalonych elementów w FSL136MR
    [F]
  • #7 21573674
    NewJersey
    Poziom 7  
    Ostatni stan naprawy: .
    R55 = rezystor 0 Ω z nadrukiem 000 (można go rozpoznać lub odgadnąć po powiększeniu)

kondensator C? Podejrzewam, że C17, jest uszkodzony (patrz zdjęcie) i absolutnie niemożliwy do ustalenia, teraz wymieniłem go na 110 ηF (na podstawie schematu obwodu, przykładowe okablowanie).

Dioda Zenera ZD2 = 22V / 22Volt zmierzone, OK
    Dioda Zenera ZD3 = 15V / 15Volt zmierzone, OK
    Przetestowano transoptor U1 = 817C, OK
    Kondensatory CY1 + CY2 zmierzone, OK
    Diody D9, D10, D11, D12, D2, D3 zmierzone, OK
    Kondensatory elektrolityczne i kondensatory zmierzone, OK

Rezystory wciąż są mierzone, jeszcze się do tego nie zabrałem.

Dławik LF1 zastąpiłem zworkami do sprawdzania i testowania.
    Zostaną one oczywiście zastąpione oryginalnym komponentem, jeśli zasilacz impulsowy znów będzie działał.

Następnie odkryłem otwarty obwód i naprawiłem go za pomocą mostka drucianego. (patrz zdjęcia poniżej)

Po wymianie układu scalonego podłączę zasilacz do regulującego transformatora izolującego i powoli zwiększę napięcie, aby obserwować pobór prądu. Pozwoli mi to określić, czy nadal występuje zwarcie i czy pobór prądu gwałtownie rośnie.
    Zastanawiam się, czy zasilacz impulsowy będzie wtedy ponownie działał.

Zmierzone wartości nieznanych elementów:
    R55 = 0,2 Ω
    C17 = uszkodzony
    R56 = 1,254 kΩ

Położenie ścieżek układu scalonego U3 i okablowanie ze zmierzonymi komponentami
    Schemat połączeń wyprowadzeń układu FSL136MR z oznaczeniem elementów R55, C17 i C56.

Usterki zaznaczone na czerwono
    Fragment płytki drukowanej z elektroniką, komponentami SMD oraz oznaczoną czerwoną ramką sekcją PCB.

Naprawiony tor przewodzący - most drutowy
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi, kondensatorami, przewodami i napisem LGU.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiana jest naprawa zestawu stereo Medion Micro-Audio-System MD 84497 uszkodzonego przez przepięcie. Uszkodzeniu uległy m.in. bezpiecznik T1 A, kondensator przeciwzakłóceniowy 0,1 µF/275V AC (X2), przewody na wyjściu cewki filtra dławika równoległego UU9.8 40mH zostały całkowicie przepalone, a także element FSL136MR (Green Mode Power Switch), którego wartości są nieznane i stanowią problem przy naprawie. Diody prostownicze 1N5399 oraz kondensatory elektrolityczne (450V/33µF i 10µF/50V) zostały zmierzone i są sprawne, jednak autor planuje ich wymianę profilaktyczną. Wskazano, że uszkodzenia świadczą o poważnym zwarciu w obwodzie zasilacza, co spowodowało zwęglenie laminatu i elementów, co znacznie utrudnia naprawę. Wymiana uszkodzonych elementów SMD jest utrudniona z powodu braku danych o ich wartościach. W toku naprawy ustalono, że rezystor R55 to 0 Ω (oznaczony 000), a kondensator C17 wymieniono na 110 nF na podstawie schematu. Dioda Zenera ZD2 ma 22 V, ZD3 15 V, transoptor U1 to 817C, a pozostałe diody i kondensatory są sprawne. Dławik LF1 tymczasowo zastąpiono zworkami do testów. Naprawa wymaga schematu i dużej cierpliwości, a także ewentualnej wymiany uszkodzonego laminatu i ścieżek. Pojawiło się pytanie o charakterystykę tranzystora T2 oznaczonego CM1002-5W. Autor dysponuje wszystkimi elementami zasilacza, w tym SMD, i planuje dalsze testy po wymianie układu scalonego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA