Mam wypuszczone z ciepłego pomieszczenia na dach 2 wolne przewody miedziane dedykowane do klimatyzacji. Pierwszy okrągły 4x1mm2 (sterowanie do jednostki wew) i drugi płaski 3x2,5mm2 (do jednostki zew). Chciałbym zainstalować na tym fotowoltaikę w postaci 1-2 paneli ok 410Wp. Pytanie czy jak "poskręcam/polutuję" 2 takie pary (2x1mm2+1x2,5mm2) to czy to będzie to samo co 4,5mm2 czy powiedzmy ze stratami to samo co chociaż 4mm2.
Myślę o zestawie akumulatorów 24V 50Ah LiFePO4 i na razie jednym panelu 410Wp 29V (37Vot) plus regulator Victron SmartSolar 100/20. Pytanie jak to poskładać na takim "profesjonalnym okablowaniu" żeby straty były najmniejsze?
Opcja 1) Regulator i akumulatory na dachu
Opcja 2) Regulator na dachu akumulator na dole
Opcja 3) Regulator i akumulatory na dole
Mikroinwerter zamierzam podłączyć przez przetwornice DC/DC z regulacją ograniczającą prąd do złącza LOAD regulatora, wiec mikroinwerter będzie wpuszał 230V~ do sieci z miejsca w którym będzie regulator (jeżeli na dachu to prąd zmienny będzie miał do pokonania te 10m, a jeżeli z dołu to 0m)
Wygląda to mniej wiecej tak
Myślę o zestawie akumulatorów 24V 50Ah LiFePO4 i na razie jednym panelu 410Wp 29V (37Vot) plus regulator Victron SmartSolar 100/20. Pytanie jak to poskładać na takim "profesjonalnym okablowaniu" żeby straty były najmniejsze?
Opcja 1) Regulator i akumulatory na dachu
Opcja 2) Regulator na dachu akumulator na dole
Opcja 3) Regulator i akumulatory na dole
Mikroinwerter zamierzam podłączyć przez przetwornice DC/DC z regulacją ograniczającą prąd do złącza LOAD regulatora, wiec mikroinwerter będzie wpuszał 230V~ do sieci z miejsca w którym będzie regulator (jeżeli na dachu to prąd zmienny będzie miał do pokonania te 10m, a jeżeli z dołu to 0m)
Wygląda to mniej wiecej tak