logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są alternatywne środowiska dla RP2040 do programowania w assemblerze?

coberr 11 Mar 2024 16:42 588 12
REKLAMA
  • #1 20999906
    coberr
    Poziom 20  
    Ocena: 434
    Mam pytanie do fachowców - którzy juz przetrawili troche ten mikrokontroler.
    Czy istnieją jakieś bardziej kompaktowe i alternatywne srodowiska uruchomieniowe dla mikrokontrolera RP2040?
    CHciałbym troche popisać w assemblerze tych mikrokontrolerów(nie trawię jakoś wszechobecnego i na siłę narzucanego języka C/C++ a micropython jest po prostu za wolny).

Ten ich cały "toolchain" to jest generalnie jakis dramat w instalacji , konfiguracji i poźniej podczas uzywania...

z kolei ARDUINO IDE jakoś chyba nie posiada (przynajmniej ja nie widzę) czegos takiego jak bezpośredni widok rejestrów procesora oraz pamięci SRAM).

mógłby ktoś coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #2 21000282
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Może się uda podpiąć to co dają pod Platformio i VS Code, co prawda okrojony ale debuger jest.
  • #3 21000568
    coberr
    Poziom 20  
    żeby była jasność bo może nie sprecyzowałem:
    nie szukam wynalazków typu visual studio... itp...
    bo to wszystko sprowadza się generalnie do straty czasu podczas konfiguracji oraz późniejszej pracy ... (chociaż coś czuje że bez tego sie chyba nie obejdzie)
    Dziwie sie w ogóle - że cały ten dramat pod postacią "mozliwości" instalacji OPENOCD, C/C++ SDK ,toolchain i innych" wodotrysków" przedstawiany jest jako zaleta...

Szukam czegoś zwartego - jak np. code compooser studio czy STM32CUBE IDE:

Zainstaluj program/środowisko -wybierz w nim emulator JTAG/SWD i poprostu zacznij pisac w assemblerze (z możliwością podejrzenia pamięci i rejestrów).
    Keil - odpada -bzdurny i chory proces rejestracji...
  • REKLAMA
  • #4 21201796
    Chivo
    Poziom 27  
    Ocena: 130
    Też szukam dobrego IDE ponieważ pojawił się PI Pico 2 i chciałbym się nim pobawić
  • #5 21202247
    coberr
    Poziom 20  
    też sie zastanawiam ale narazie chyba odpuszczę ten nowszy. RP2040 wystarczy do wielu rzeczy - zwłaszcza oprogramowany w ASSEMBLERZE (mimo , że jest to droga przez mękę- przy tych pozal sie boże środowiskach)...

Przeglądałem conajmniej kilka róznych metod instalacji - pod windowsem pod linuksem - oficjalne/ nieoficjalne...
    Jak dla mnie GENARALNIE WSZYSTKO KULEJE - to jest naprawde dramat - żeby programista musiał się pałowac z samym ustawianiem/ instalacją / konfiguracją srodowiska - w którym ma byc oprogramowany ten konkretny mikrokontroler...

Zamiast zainstalowac jeden pakiet i zaczać sobie dłubac - np. w assemblerze - (BO TO MI AKURAT PASUJE) - to wszedzie forsują na siłę C/C++ ... (ja to doskonale rozumiem) Człowiek powinien sobie usiaśc - zainstalowac cały pakiet- mieć możliwośc napisania programu / zasymulowania go / podejrzenia pamięci oraz rejestrów i to wszystko... wiecej nie trzeba :) a tu cała masa roznych wodotrysków - czort wie po co i na co i wszystko oczywiscie przedstawione jako bardzo przyjazne :)

SPrawdzałem VS studio - kompletnie mi nie pasuje i nie odpowiada już na dzien dobry wizualnie - nawet z pluginami... (moze dlatego że mam potworne - coraz wieksze problemy ze wzrokiem)

Nie udało mnie sie do tej pory ustawić tak do końca Eclipse... (a ten program - chyba najbardziej by mi odpowiadał) będe jeszcze probował...
    W praktycznie każdym z dostepnych tutoriali - coś nie chodzi coś nie pasuje... albo są po prostu przestarzałe i czegoś zawsze brakuje...

DO tej pory udało mnie się zainstalowac środowisko pod linuksem - według zaleceń strony ARM (i tam chyba jest poki co dostępny najlepszy - sprawdzony tutorial)...

Bede musiał ogarnac jakoś to nieszczęsne GCC oraz GDB... no i tyle :)
    No i tyle - no bo chyba nic innego nie pozostanie...
    (reszta to juz propozycje głównie płatne i to niemało)

Nawet Thonny - lepiej chodzi mi chyba pod linuksem niz pod windowsem.
    I tak cos czuje - ze byc moze pozostanę przy Miropythonie - uzupełniając go byc może jakos troche assemblerem... (bo tez sie tak da)

Generalnie - jak dla mnie - porównując rózne środowiska programistyczne (IDE)- na przestrzeni ostatnich powiedzmy 25-30 lat- dla roznych mikrokontrolerów oraz procesorów - z którymi miałem do czynienia (Z80 8051 68000 TMS320 x86 ) - to dla RASPBERRY PI PICO JEST ABSOLUTNIE NAJGORSZE - POWTARZAM - NAJGORSZE - prawie pod kazdym względem... (zwłaszcza od samej instalacjii konfiguracji zaczynając) Niestety - bo sam mikrokontroler jest swietny i ma naprawde spore mozliwości- zmiatając wszelkie Arduino - ktore juz powinno zostac ZAPOMNIANE ...

I taka naprawde moja sugestia - ludzie- jezeli macie cokolwiek zaczynać programowac - kupcie sobie od razu moduł Raspberry PI 4 lub nawet 5 i zapomnijcie o jakimkolwiek arduino... Raspberry jest naprawde świetnie opisane i ma potęzne mozliwości.

ALe to tylko moja opinia i nie kazdy musi sie z nią zgodzić :)
  • #6 21202285
    Chivo
    Poziom 27  
    Dokładnie. Według internetu zainstalowałem visual studio code oraz plugin do PI Pico na windows 11. Odpaliłem przykładowy program migania diodą z pluginu. Przy kompilacji jest błąd z pakietem ninja. Odpuściłem ten temat.
  • #7 21202365
    coberr
    Poziom 20  
    a instalował kolega metoda krok po kroku - czy moze z pliku typu " one click"?
    (ten drugi raczej teoretycznie powinien działać)

Z drugiej strony - pod win 10 instalator pod windows typu " one click" - niby wszystko instaluje poprawnie. niby działa to w tym dziadoskim VS CODE (nie wiem i nie rozumiem - jak programisci mogli sobie upatrzyć takie paskudztwo) niby sie kompiluje i niby mozna wrzucic gotowy plik do PICO ale z kolei ta wersja jakos NIE USTAWIAŁA wszystkich zmiennych systemowych. W efekcie pozniej - jak sie chciało zrobic i potestowac cokolwiek " na piechote" to bvła lipa i tak naprawdę - człowiek NIE WIE CO ROBI... Z kolei innym ludziom - w tutorialach na you tube wszytko pieknie chodzi (u mnie ni czorta)... okazuje sie ze zawsze jest jakis problem na ktoryms z eatapów i zeby cokolwiek jakkolwiek zadziałało - trzeba przetrzepać z 10 opisów - wyciągnac z nich czesci wspólne a do tego ewentualnie - dodać coś z każdego "po trochu " :)
    pocieszający jest jedynie fakt, że na oficjalnym forum RPI - lufdzie równiez opisują podobne historie...
    DLatego dla mnie - cały ten pakiet to jest jakaś pomyłka :). pozostanie chyba tylko naprawdę albo THonny pod windows - troche poduczyc sie w micropythonie... troche liznać assemblera i sprobowac go wklepywac pod Thonnym. Ewentualnie druga droga- Linuks + GCC+ GDB + również ew. Thonny. i jak ew. człowiek troche ogarnie całośc - probować jeszcze raz walczyc np. z eclipse... ale tam też jest dramat juz na etapie tworzenia samego projektu... (No kto to widział - zeby wszystko na początku trzeba było tworzyć oddzielnie (pliki projektu) - na piechote i dopiero łaskawie próbować to otwierać w Eclipse - jak sie nie wykrzaczy nam łaskawca)... wogole jak dla mnie -c ały ten pakiet pico sdk - (ze swoją specyfiką) jest jakimś poronionnym pomysłem... kto to wymyślił w tej formie? Sa oczywiscie tutaoriale - jak zacząc bez tego dziadoskiego SDK no ale tam też trzeba sie ostro nagimnastykowac - zeby cokolwiek zacząć... (tu już sie kłaniają chyba z kolei jakies choroby psychiczne odklejonych od rzeczywistosci twórców podstawowego pakietu dla ARM)

kiedys było krótko: assembler linker debugger i dziekuję - człowiek skupiał się tylko na tym co było ważne - czyli poznaniu architektury procesora , jego rozkazów i działania... a dzisiaj - niestety - jest coraz gorzej.. Nie wiem - moze ja już tez za stary jestem a i łeb juz nie pracuje tak jak kiedyś :)
  • REKLAMA
  • #9 21203382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21203476
    Chivo
    Poziom 27  
    Ciekawe czy będzie działać z nowym Pi Pico 2. Zastanawiam się nad zakupem bo są już dostępne w Botlandzie.
  • REKLAMA
  • #12 21208730
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Jest świetny port https://github.com/earlephilhower/arduino-pico.
    I wszystko działa z kopa w VS Code, mam i w Linux i Windows 10/11 aczkolwiek przebudowywanie projektu w Windows to mordęga.
    Ładuje i debuguje z pico probe, idzie pierunem.
  • #13 21215570
    coberr
    Poziom 20  
    jak pisałem - jakoś nie moge przekonac się do VS CODE... mimo ze cos tam jakoś działa

ale jeszcze bedę próbował sobie ogarnać kilka metod:
    1. bez PICO SDK - tylko Arm toolchain+ dodatki typu GCC/GDB itp.
    2. codeblocks
    3. może eclipse jak sie uda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują alternatywnych środowisk programistycznych dla mikrokontrolera RP2040, preferując programowanie w assemblerze zamiast C/C++ czy MicroPython. Wskazują na trudności związane z instalacją i konfiguracją narzędzi, takich jak OpenOCD i C/C++ SDK. Wspomniano o Visual Studio Code jako jednym z rozwiązań, ale niektórzy użytkownicy mają z nim problemy. Proponowane są również inne opcje, takie jak Arm toolchain, Code::Blocks oraz Eclipse. Użytkownicy dzielą się linkami do działających środowisk, takich jak https://github.com/raspberrypi/pico-setup-windows oraz https://github.com/earlephilhower/arduino-pico, które ułatwiają pracę z RP2040.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA