też sie zastanawiam ale narazie chyba odpuszczę ten nowszy. RP2040 wystarczy do wielu rzeczy - zwłaszcza oprogramowany w ASSEMBLERZE (mimo , że jest to droga przez mękę- przy tych pozal sie boże środowiskach)...
Przeglądałem conajmniej kilka róznych metod instalacji - pod windowsem pod linuksem - oficjalne/ nieoficjalne...
Jak dla mnie GENARALNIE WSZYSTKO KULEJE - to jest naprawde dramat - żeby programista musiał się pałowac z samym ustawianiem/ instalacją / konfiguracją srodowiska - w którym ma byc oprogramowany ten konkretny mikrokontroler...
Zamiast zainstalowac jeden pakiet i zaczać sobie dłubac - np. w assemblerze - (BO TO MI AKURAT PASUJE) - to wszedzie forsują na siłę C/C++ ... (ja to doskonale rozumiem) Człowiek powinien sobie usiaśc - zainstalowac cały pakiet- mieć możliwośc napisania programu / zasymulowania go / podejrzenia pamięci oraz rejestrów i to wszystko... wiecej nie trzeba

a tu cała masa roznych wodotrysków - czort wie po co i na co i wszystko oczywiscie przedstawione jako bardzo przyjazne
SPrawdzałem VS studio - kompletnie mi nie pasuje i nie odpowiada już na dzien dobry wizualnie - nawet z pluginami... (moze dlatego że mam potworne - coraz wieksze problemy ze wzrokiem)
Nie udało mnie sie do tej pory ustawić tak do końca Eclipse... (a ten program - chyba najbardziej by mi odpowiadał) będe jeszcze probował...
W praktycznie każdym z dostepnych tutoriali - coś nie chodzi coś nie pasuje... albo są po prostu przestarzałe i czegoś zawsze brakuje...
DO tej pory udało mnie się zainstalowac środowisko pod linuksem - według zaleceń strony ARM (i tam chyba jest poki co dostępny najlepszy - sprawdzony tutorial)...
Bede musiał ogarnac jakoś to nieszczęsne GCC oraz GDB... no i tyle
No i tyle - no bo chyba nic innego nie pozostanie...
(reszta to juz propozycje głównie płatne i to niemało)
Nawet Thonny - lepiej chodzi mi chyba pod linuksem niz pod windowsem.
I tak cos czuje - ze byc moze pozostanę przy Miropythonie - uzupełniając go byc może jakos troche assemblerem... (bo tez sie tak da)
Generalnie - jak dla mnie - porównując rózne środowiska programistyczne (IDE)- na przestrzeni ostatnich powiedzmy 25-30 lat- dla roznych mikrokontrolerów oraz procesorów - z którymi miałem do czynienia (Z80 8051 68000 TMS320 x86 ) - to dla RASPBERRY PI PICO JEST ABSOLUTNIE NAJGORSZE - POWTARZAM - NAJGORSZE - prawie pod kazdym względem... (zwłaszcza od samej instalacjii konfiguracji zaczynając) Niestety - bo sam mikrokontroler jest swietny i ma naprawde spore mozliwości- zmiatając wszelkie Arduino - ktore juz powinno zostac ZAPOMNIANE ...
I taka naprawde moja sugestia - ludzie- jezeli macie cokolwiek zaczynać programowac - kupcie sobie od razu moduł Raspberry PI 4 lub nawet 5 i zapomnijcie o jakimkolwiek arduino... Raspberry jest naprawde świetnie opisane i ma potęzne mozliwości.
ALe to tylko moja opinia i nie kazdy musi sie z nią zgodzić