logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie boilera elektrycznego 80l do pieca gazowego Immergas - ewentualne skutki

Dariusz21 13 Mar 2024 19:44 1404 12
  • #1 21003022
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Potrzebuję przed piecem gazowym Immergas dwufunkcyjnym podłączyć boiler elektryczny 80l, żeby w ciągu dnia zbijał mi napięcie na sieci i podgrzewał wstępnie wodę, bo mam problem z fotowoltaiką. Nie chcę działać między 10.00 a 14.00, bo przekracza 253V. A energetyka już nie może więcej obniżyć lub nie bardzo chce.

Czy ktoś mi może powiedzieć, czy po takim podłączeniu mogą wystąpić jakieś problemy na piecu gazowym albo dlaczego tak niemożna plus czy podejrzewacie, że np. wystąpi spadek ciśnienia na instalacji c.w.u.? Z góry dziękuję
  • #2 21003042
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4588
    To się nie da zrobić, bo piec gazowy podgrzewa wodę w bojlerze poprzez wymiennik(wężownice), a w bojlerze elektrycznym nie ma wężownicy.
  • #3 21003057
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3652
    On ma być szeregowo przed kotłem? Teoretycznie może to działać pod warunkiem, że kocioł nie ma jakiegoś ograniczenia temperatury wody na wejściu.
  • #4 21003078
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Tak szeregowo przed kotłem plus mała grzałka w bojlerze gdzieś 700W żeby tylko lekko zbijała napięcie na fazie fotowoltaiki więc woda myślę że nie przekroczy w ciągu dnia max 30 stopni a piec na wyjściu ma gdzieś 50/60.

Dodano po 2 [minuty]:

Ale muszę doczytać faktycznie w instrukcji czy gdzieś jest może podana maksymalna temperatura wody na wejściu do pieca.
  • #5 21003091
    balonika3
    Poziom 43  
    Dariusz21 napisał:
    Ale muszę doczytać faktycznie w instrukcji czy gdzieś jest może podana maksymalna temperatura wody na wejściu do pieca.
    Jeżeli tu nie będzie problemu, to powinno to działać.
  • #6 21003103
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6540
    stanislaw1954 napisał:
    piec gazowy podgrzewa wodę w bojlerze poprzez wymiennik(wężownice)

Niekoniecznie piec gazowy nagrzewa wodę w zasobniku przez wężownicę. Ja mam przepływowy bez bojlera (zasobnika). Do tego mam też bojler elektryczny i korzystam z jego ale z powodu nadmiaru oddanej energii do magazynu wirtualnego. Napięcie w sieci bez względu na porę dnia czy nocy waha się w granicach 230-240 V
    Dariusz21 napisał:
    mała grzałka w bojlerze gdzieś 700W

I co myślisz, że 700 W zabierze nadmiar produkcji PV Twoje i sąsiadów aby napięcie zeszło poniżej 253 V? No chyba, że wszyscy mający PV takie grzałki będą włączać i to niekoniecznie pomoże jeżeli tylko po 700 W.
  • #7 21003139
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Tak bo chce jeszcze dwie grzałki dodatkowo założyć w kaloryferach w łazienkach. Powinno to problem rozwiązać bo jak chodzi w danym dniu pralka plus zmywarka (podobna moc) to problemu nie ma. Myślę że jest to łącznie około 2 Kw. Pralka 600W zmywarka 1500W.
  • #8 21003146
    balonika3
    Poziom 43  
    Dariusz21 napisał:
    Tak bo chce jeszcze dwie grzałki dodatkowo założyć w kaloryferach w łazienkach. Powinno to problem rozwiązać bo jak chodzi w danym dniu pralka plus zmywarka (podobna moc) to problemu nie ma. Myślę że jest to łącznie około 2 Kw. Pralka 600W zmywarka 1500W.
    Tylko weź pod uwagę, że to wszystko działa na termostatach i nie będzie ciągłego poboru takiej mocy.
  • #9 21003553
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Niestety przejrzałem instrukcję od mojego pieca gazowego Immergas Zeus Vitrix 26 2 i niestety nigdzie nie widzę jaka może być maksymalna temperatura zasilania wody na piec.. Wszystko tylko o temperaturach minimalnych.. Chyba będzie trzeba po prostu podłączyć i zobaczyć jak to się zachowuje w takim połączeniu...
  • Pomocny post
    #10 21003570
    balonika3
    Poziom 43  
    Dariusz21 napisał:
    Chyba będzie trzeba po prostu podłączyć i zobaczyć jak to się zachowuje w takim połączeniu...
    Jak mu coś nie będzie pasować, to nie ruszy i wyświetli jakiś błąd.
  • #11 21003650
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Nie znam tego kotła na tyle by z pewnością stwierdzić jak się będzie zachowywał, ale biorąc na logikę (również tę w kotłach gazowych) możesz mieć następujące problemy
    - z chwilowym przegrzewaniem cwu - szczególnie po starcie palnika kotła
    - z niedogrzaną cwu - jak temperatura na wejściu wymiennika przekroczy "startową" kotła
    - "cykaniem" kotła - w przypadku gdy temperatura cwu na wejściu będzie na tyle wysoka, że minimalna moc przeznaczona na grzanie wymiennikiem będzie zbyt duża aby podgrzać wodę do ustawionej temperatury
    Pewnie to jeszcze nie wszystko - jeżeli chodzi o kocioł.
    Inna sprawa to Twój bojler - przy grzałce jak załadasz 700W - nagrzeje się w jakieś 4-5 godzin do temperatury 55 stopni - przy założeniu braku zużycia. Wyższej ustawiać nie radzę bo zahaczamy o możliwość poparzenia użytkowinków - chyba, że masz baterie termostatyczne. Dając większą grzałkę znacznie skracasz czas swoje "poduszki" energetycznej PV
  • #12 21003707
    Dariusz21
    Poziom 3  
    Maksymalnie wodę w bojlerze planuje podgrzewać przy bardzo pogodnych dniach do max 35 stopni resztę dogrzewał będe piecem gazowym, bo właśnie nie chce przesadzić z temperaturą na wejściu żeby się coś nie uszkodziło, a resztę nadmiaru napięcia przekieruje na inne urządzenia w domu...
  • #13 21004266
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    Nic się nie uszkodzi i powinno wszystko działąć szeregowo pod warunkiem zachowania odpowiedniego przepływu. Ale błędne są pozostałe założenia.
    Podgrzanie wody z 10 do 35*C o objetości 80 l to ledwo 2,1kWh czyli tylko 3 godziny grzania grzałką 700W, a ta moc nie zmniejszy Ci w zauważalny sposób napięcia w sieci, zwłaszcza gdy np. masz przyłącze 3-fazowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć elektryczny bojler o pojemności 80l przed piecem gazowym Immergas, aby zredukować napięcie w sieci w godzinach szczytowych produkcji energii z fotowoltaiki. W dyskusji poruszono kwestie techniczne związane z takim połączeniem, w tym możliwość wystąpienia problemów z temperaturą wody na wejściu do pieca oraz ewentualne przegrzewanie lub niedogrzewanie c.w.u. Użytkownicy sugerują, że bojler elektryczny może działać szeregowo z piecem, ale należy zachować ostrożność co do maksymalnej temperatury wody, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano również, że moc grzałki 700W może być niewystarczająca do znacznego obniżenia napięcia w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA