logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RS50N3513SA lodówka zamiast nastawionych 5°C spada do -6°C i nadal chłodzi.

karolsiwek3211 15 Mar 2024 19:45 582 6
REKLAMA
  • #1 21005570
    karolsiwek3211
    Poziom 3  
    Lodówka Samsung RS50N3513SA nie wyłącza się. W komorze chłodniczej zamiast nastawionych 5°C spada do -6°C i nadal chłodzi.
  • REKLAMA
  • #2 21005600
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Jak to jest "no frost" to pewno padła grzałka od zamrażalnika. Ewentualnie czujnik temperatury od tej komory.
  • REKLAMA
  • #3 21006464
    karolsiwek3211
    Poziom 3  
    Tak to no Frost. Jedna komora to zamrażalnik a druga chłodziarka. Nastawiam np. 5°C, ale ona i tak ciągle chodzi. Włożyłem termometr do środka to dziś było -10°C, a ona pokazywała, że +5°C i nadal chłodziła. Też myślę, że to może być czujnik temperatury, ale nie wiem gdzie on fizycznie się znajduje. Starsze lodówki ogarniałem sobie bez problemu, a tu nawet nie mogę znaleźć gdzie co jest.
  • #4 21008694
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 436
    karolsiwek3211 napisał:
    Starsze lodówki ogarniałem sobie bez problemu

To ma 5 lat więc nie taka młoda.
    karolsiwek3211 napisał:
    a tu nawet nie mogę znaleźć gdzie co jest

Z tyłu pod pokrywą.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21011263
    karolsiwek3211
    Poziom 3  
    >>21008694
    Ma 3 lata.
    Czujnik znalazłem, był w środku w komorze niedaleko klapki, która otwiera się wpuszczając chłodne powietrze z komory zamrażarki.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21008710
    Sprawdzę. Chociaż czy mimo, że by się nie zamknęła to skoro temperatura w lodówce spadła faktycznie do -6 to sprężarka nie powinna się wyłączyć?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21005570
    Czujnik znalazłem. Nie do końca się znając na tych czujnikach kupiłem nowy myśląc, że to winowajcą. Jutro się okaże. Choć już dziś widzę, że raczej to nie to bo na mierniku zachowuje się bardzo podobnie jak stary. Podobne zmiany rezystancji pod wpływem wkładania do ciepłej i zimnej wody... chyba że to nie ten czujnik. Może ten reguluje tylko klapką...
  • #7 21013812
    karolsiwek3211
    Poziom 3  
    O dziwo jednak czujnik z komory lodówki był winowajcą. Byłem przekonany, że nie bo tak jak pisałem.,że pod wpływem zmiany temperatury miernik pokazywał bardzo zbliżone wartości rezystancji. Jedyna różnica między starym a nowym to szybsza reakcja nowego na te zmiany...
    Lodówka pracuje drugi dzień bez zarzutu. Problem uważam za rozwiązany..
    Dziękuję wszystkim za pomoc...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lodówka Samsung RS50N3513SA, która nie wyłącza się i chłodzi do -6°C zamiast ustawionych 5°C, może mieć uszkodzony czujnik temperatury lub przepustnicę w komorze chłodziarki. Użytkownik zidentyfikował czujnik w komorze, a po wymianie czujnika problem został rozwiązany, a lodówka działa prawidłowo. Wcześniejsze podejrzenia dotyczyły grzałki zamrażalnika, jednak ostatecznie to czujnik okazał się przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA