logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic 58EX780 - ucięte elementy OSD, dziwne wyświetlanie menu

Rozer 18 Mar 2024 00:17 321 4
REKLAMA
  • #1 21008538
    Rozer
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam
    Zauważyłem ostatnio problem z telewizorem objawiający się "uciętym" OSD. Wszelkie elementy menu wyświetlane są w dziwny sposób, są niepełne lub "prześwitują" przez obraz telewizyjny. Nie wiem kiedy to się stało, oprogramowanie jest aktualne, resetowałem również ustawienia do fabrycznych (potem musiałem po omacku przeprowadzić konfigurację). Sam obraz telewizyjny wyświetlany jest poprawnie, jednak jakiekolwiek użycie choćby przeglądarki jest aktualnie wykluczone. Zastanawiam się gdzie szukać przyczyny, w oprogramowaniu (może istnieje możliwość przywrócenia starszej wersji) czy w elektronice ?
    Pozdrawiam i liczę na pomoc !

Ekran telewizora z problemem wyświetlania menu OSD. Obraz telewizora z niedopasowanym menu OSD, pokazujący stajnię z końmi.
  • REKLAMA
  • #2 21011333
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Rzeczywiście wygląda to, jak niezupełnie udany fjuczer nowej wersji softu.
  • REKLAMA
  • #3 21012474
    Rozer
    Poziom 9  
    Nawet jeżeli to soft, to nie wiem czy istnieje możliwość jego przeinstalowania. Jakoś na czuja da się poruszać po tych ustawieniach, ale najnowsza aktualizacja jest zainstalowana, a próba reinstalacji z pendrive kończy się niepowodzeniem - właśnie z powodu najnowszej wersji.
    Jeżeli miałbym coś obstawiać to awaria jakiegoś układu "miksującego" sygnał, który nie radzi sobie z danymi OSD.
  • REKLAMA
  • #4 21012493
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    Ja obstawiam uszkodzą pamięć RAM. Miałem coś podobnego w Philips.
  • #5 21012506
    Rozer
    Poziom 9  
    Czyli w takiej sytuacji zostaje wymiana płyty głównej, bo koszt wymiany pamięci zapewne przekroczy cenę zakupu tego elementu.
REKLAMA