logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa E 1.2 benzyna 2015 - problem z odpalaniem, rozrusznik milczy

krzychu-k 18 Mar 2024 18:08 1380 3
REKLAMA
  • #1 21009433
    krzychu-k
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witajcie, Mam oto takie autko jak Corsa E z silnikiem 1.2, benzyna z 2015r. Problem jest z jej odpalaniem.. szukam inspiracji bo już wszystko sprawdziłem. do rzeczy... corsa ma swoje humory i raz jest tak, że odpala tydzień bez zarzutów, a czasem cos jej odbije i nie odpali. Problem leży głównie w samym sterowaniu rozrusznikiem... wsiadam do auta. przekręcam kluczyk.. kontrolki przygasają, ale rozrusznik nie kręci, nie cyka..zero... mogę tak próbować kilka razy pod rząd i nic.. ale wystarczy, że wyciągnę przekaźnik pod maską od rozrusznika i zrobię na krótko choćby jeden obrót silnikiem.. auto działa prawidłowo i znowu jest kilka dni spokoju..
    Czy miał ktoś taki problem, lub posiada schemat elektryczny linii sterowania rozrusznikiem? ..bo w sumie to już brakuje pomysłów./
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc..
  • REKLAMA
  • #2 21009450
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6690
    krzychu-k napisał:
    wsiadam do auta. przekręcam kluczyk.. kontrolki przygasają, ale rozrusznik nie kręci, nie cyka..zero... mogę tak

Skoro kontrolki przygasają to rozrusznik działa.
    Sprawdź napięcie na kl50. Jakie jest przy rozruszniku.[/quote]
  • REKLAMA
  • #3 21009454
    krzychu-k
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    nie chce sie mądrzyć, ale one przygasają nawet jak jest wyjęty przekaźnik.. chyba tak po prostu jest w tych corsach
  • #4 21009644
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3417
    Niestety to nie takie proste. W Oplu jak nie będzie połączenia między sterownikami siecią can to rozrusznik nie zakręci. Czy jak nie kręci rozrusznik przekaźnik od rozrusznika się odzywa?
REKLAMA