logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć moduł HLWI1 Supla do BFT Phobos BT A40 dla bramy i furtki?

Borek_PL 18 Mar 2024 18:36 543 3
REKLAMA
  • #1 21007621
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dostałem moduł HLWI1 supla (nie mogę znaleźć instrukcji, wszędzie są do eLWI1, choć wygląda na to samo) z aplikacji zwiera mi styki kontaktronów powiedzmy na 0,5s dla dwóch niezależnych kanałów.
    Nie potrzebuję monitorowania stanu, bardziej zależy mi na rozdzieleniu galwanicznym, ponieważ w razie słabego zasięgu wifi moduł będzie podpięty pod inny zasilacz w innej lokalizacji niż centralka bramy.
    Schemat podłączenia modułu eLWI1 do obwodów o niższym napięciu
    Thalie Light mam skonfigurowaną z funkcją furtki - czyli IC2=4; aux3=10 i na pilotach oczywiście działa.
    Czy jeśli jeden kontaktron modułu WiFi będzie mi stykał kanałem CH0 piny 60 z 61 centrali, a stykami CH1 piny 60 z 62 to zagra poprawnie dla funkcji bramy i furtki? Czy wymaga to dodatkowych ustawień? - w instrukcji piszą 61 IC1 domyślnie START E; IC2 domyślnie PED - przyznam, że nie czuję tego.
  • REKLAMA
  • #2 21007700
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3585
    START to otwarcie pełne, PED - to właśnie otwarcie częściowe czyli furtka (od PEDestrian - pieszy). I tak jak napisałeś - powinno zadziałać.
  • REKLAMA
  • #3 21008097
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Ocena: 6

Potwierdzam, przy ustawieniu Ic1=0; Ic2=4 zwarcie 60-61 otwiera/zamyka bramę, zwarcie 60-62 steruje furtką.
    Nurtuje mnie jeszcze jedno - czy da się ustawić timer zamykania tylko dla furtki? Kiedy ustawiam w menu logiki parametr tcA=1 i Ic2=6 zamknięcie następuje zarówno w trybie bramy i furtki.
    Czy da się ustawić, żeby automatyczne zamykanie działo tylko w trybie Ped (zamykanie bramy było wyzwalane wciśnieciem przycisku).
  • #4 21008932
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3585
    Nie da się. Timer działa globalnie na wszystkie rodzaje ruchu. Możesz w ramach DIY dorzucić zewnętrzna czasówkę wyzwalaną impulsem uruchamiającym furtkę, a dającą po ustalonym czasie krótki impuls monostabilny na wejście PED.
REKLAMA