logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką stację lutowniczą wybrać do napraw domowej elektroniki?

JaBang 21 Mar 2024 10:32 4638 63
Najlepsze odpowiedzi

Jaką stację lutowniczą i jakie groty wybrać do amatorskiej naprawy domowej elektroniki, zwłaszcza do wylutu i wlutowania małych złączy w telefonach i płytach PCB?

Do takich napraw lepiej wybrać osobną lutownicę kolbową z regulacją temperatury i osobny hot air niż zestaw 2 w 1, bo przy awarii nie tracisz obu narzędzi naraz, a do wylutu mikrozłączy w telefonie hot air jest po prostu najbardziej odpowiedni [#21013682][#21014294] Grotem można łatwo uszkodzić pady i ścieżki, szczególnie na wielowarstwowej płycie, więc do demontażu złączy używaj hot air, taśmy kaptonowej do osłony sąsiednich elementów i potem plecionki do oczyszczenia padów [#21014294] Do kolby warto dobrać kilka grotów: około 1 mm do większości prac, 0,4 mm do małych elementów oraz grot płaski albo typu fala do lutowania złączy; ważna jest też dostępność grotów do konkretnego modelu [#21014294][#21043937] Moc lutownicy ma znaczenie nie tylko dla szybkości nagrzewania, ale też dla utrzymania temperatury przy większych masach miedzi, więc zbyt słaba lutownica może mieć problem na płytach z dużymi wylewkami [#21044305] Do tego przydadzą się topnik no-clean, dobra plecionka (polecane Chemtronics) i na start lepiej nie oszczędzać na najtańszych akcesoriach, bo często po prostu nie działają [#21014294] Jeśli kupujesz sprzęt, forumowicze polecają sklepy takie jak TME, Botland i Kamami, a przy samej stacji zwracają uwagę na gwarancję i dostępność części oraz grotów [#21043937]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21013143
    JaBang
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich,mam zamiar zacząć hobbystyczne naprawy domowej elektroniki, i szukam porady w doborze sprzętu dla amatora ,znalazłem coś takiego, mam do naprawy telefon w którym muszę wymienić connector dla taśmy zasilającej,płytę od suszarki itp. chodzi o dobór grotów do tak drobnych rzeczy jak connector itp.
    Znalazłem coś takiego na allegro czy to dobry wybór? Przydałby się również jakiś zasilacz laboratoryjny?

https://allegro.pl/oferta/stacja-lutownicza-wep-872d-75w-odsysacz-13056260162
  • #4 21013365
    JaBang
    Poziom 5  

>>21013154
    Ok, dzięki, sprawdzę
  • Pomocny post
    #5 21013530
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1241
    Proponuję Elwika i kilka grotów bo jednym grotem to możesz ****************** i tyle z lutowania. Mam do Elwika kilka grotów od płaskich ( wkrętak ) poprzez ścięty i stożki. Lutownica prosta z analogowym sterowaniem. Ma moc.

Nie kupuj dwa w jednym bo w razie awarii stracisz oba. To rozwiązanie jest dobre dla bogaczy.
  • #6 21013554
    JaBang
    Poziom 5  
    A jaki model?
  • Pomocny post
    #7 21013682
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    zdzisiek1979 napisał:
    Nie kupuj dwa w jednym bo w razie awarii stracisz oba.
    Też odradzę "dwa w jednym". Zupełnie niepraktyczne przy okazjonalnym użytkowaniu i zbędny wydatek całkiem sporych pieniędzy. Szczególnie do wskazanych w pierwszym poście dorywczych robót zupełnie wystarczy precyzyjna lutownica kolbowa z regulacją temperatury, która kosztuje kilkanaście złotych. Tego typu zestaw plus kilka niezbędnych akcesoriów i "obrobisz" prawie wszystko:

Precyzyjna lutownica kolbowa z regulacją temperatury i zestawem wymiennych końcówek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21014073
    JaBang
    Poziom 5  

Dzięki, wydaje mi się, że bez hot aira się nie obejdzie, potrzebuję wyłutować mikroskopijny connector z płyty głównej telefonu i wlutować nowy. Ale rzeczywiście może dwa osobne byłyby lepsze w razie awarii?
    I tak zastanawiam się, czy taki odsysacz oparów, który jest na kolbie, rzeczywiście się sprawdza? Kiedyś coś tam lutowałem, to rzeczywiście głowa potem bolała.
  • Pomocny post
    #9 21014294
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Skoro dopiero masz zamiar zacząć, kilka rad ode mnie.

Do demontażu np. tego "mikroskopijnego" złącza w telefonie najbardziej odpowiedni będzie hotair. Grotem możesz tylko upalić pady i ścieżki zanim je wylutujez, szczególnie jeśli płyta jest wielowarstwowa (będzie absorbowała więcej ciepła z lutownicy).

Przy hotair też musisz uważać. Możesz rozlutować i rozdmuchać inne elementy obok złącza. Trzeba też uważać na plastikową obudowę złącza.
    Do osłony elementów na czas wylutu polecam taśmę kaptonową.
    Średnica dyszy - wiadomo, jak najbardziej dobrana do elementu. Te 2,5 mm w podanych w poście stacjach będą ok. Trzeba tylko dobrać odpowiednią siłę nadmuchu i odległość od płytki, ale to już nabywa się w praktyce ze swoim sprzętem.

Już po usunięciu złącza trzeba oczyścić pady. Do tego stosuje się taśmę rozlutowującą. Tutaj też trzeba uważać, żeby nie usmażyć i nie urwać padów. Pozostałości zawsze ściągaj wzdłóż, a nie w poprzek padów i delikatnie. Nie polecam najtańszych taśm, ponieważ po prostu nie działają (sprawdzone). Ja osobiście używam Chemtronics i już nigdy nie skuszę się na kilka zł mniej.

W przypadku lutownicy - wybór uzależnij od dostępności grotów. Do większości prac wystarczy taki z końcówką 1 mm. Przy mniejszych elementach wymagany już będzie 0,4 mm.
    Przyda się też grot typu fala lub płaski, np. do polutowania przedmiotowego złącza (o ile będzie miejsce między padami i innymi elementami).
    Do tego warto użyć topnik (najlepiej no-clean). I j.w. trzeba uważać, żeby nie urwać padów.

Schemat wymiarów grotu lutowniczego z końcówką 1 mm Schemat grotu lutowniczego z podanymi wymiarami.
  • #10 21014521
    JaBang
    Poziom 5  
    Dzięki za porady, na YouTube to wszystko wygląda tak prosto , szczególnie z tym topnikiem i taśmą rozlutowującą .
    Zapisuje nazwy.👍
  • #11 21040505
    JaBang
    Poziom 5  
    Witam, może ktoś jeszcze poleci jakiś sklep w którym to wszystko można zamówić z jednego miejsca?
    Czyli najlepiej:
    1. Oddzielne stacje lutownicza i Hot Air.
    2. Taśma kaptonowa.
    3. Taśma rozlutowująca "chemtronics". Pewnie też grubość jest ważna.
    4. Topnik "no clean".
    5. Dysze do małych elementów 2.5km, groty 1mm, 0.4mm, groty typu fala lub płaski.
    6. Jakaś mata i cyna.
  • Pomocny post
    #12 21043131
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Na znanym portalu aukcyjnym kupisz potrzebne rzeczy. Ze swojej strony mogę polecić stację: https://allegro.pl/oferta/stacja-lutownicza-y...210-c210-t245-c245-zestaw-2-kolby-14654977849 oraz matę https://allegro.pl/oferta/mata-serwisowa-silikonowa-do-lutowania-szara-duza-13658535049. Używam, mają dobry stosunek ceny do jakości. Licę chemtronics też na allegro.
  • #13 21043149
    JaBang
    Poziom 5  

Dzięki, sprawdzę to. Mam jeszcze pytanie, czy ktoś używa może te odsysacze oparów, które montuje się na kolbie i czy to rzeczywiście zaciąga te opary, czy działa?
  • Pomocny post
    #14 21043245
    Mobali
    Poziom 43  
    Działa, zaciąga i bardzo ułatwia pracę. Kolejną kwestią jest to, że ich wdychanie nie jest prozdrowotne. Ja staram się lutować przy otwartym oknie, czasem "pomaga" mi także wentylator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21043253
    JaBang
    Poziom 5  
    No właśnie prozdrowotne na pewno nie jest, czy ich praca zależy od jakości i ceny ? Czy dokupuje się to oddzielnie i montuje na każdej kolbie? I czy to już stacja lutownicza musi posiadać ten odciąg?
  • Pomocny post
    #16 21043937
    johny_w
    Poziom 24  
    >>21040505
    Sprawdź TME, Botland i Kamami - sprawdzone i zaufane sklepy.

Ad 1. Przy zakupie sprzętu unikałbym portalów aukcyjnych. W przypadku awarii podczas okresu gwarancji większe szanse masz w dobrych sklepach.

Ad 3. Ważna jest szerokość. 2 mm wystarczy do większości zastosowań. Od elementów 0603 (przy dobrym dostępie) do padów typu DPAK.
    Przy gęstym upakowaniu elementów może być potrzebna 0,8 mm - ale to zostaw na później. Sam ocenisz potrzebę w miarę zdobywania praktyki.

Ad. 5 Uzależnij to od wyboru miejsca zakupu sprzętu z pkt. 1 - dostawca musi posiadać w stałej ofercie akcesoria (szczególnie groty) do wybranej przez Ciebie stacji.

I nie ograniczaj się do jednego dostawcy, nie zawsze jest to możliwe lub opłacalne.
  • #17 21044153
    JaBang
    Poziom 5  
    Dzięki sprawdzę.
    Pozdrawiam

Dodano po 48 [minuty]:

Na tych stronach taki wybór że ciężko będzie cokolwiek wybrać, właśnie jaka jest różnica między stacją lutujacą a lutująco-rozlutowującą, czy moc 40,60,75 Watt ma na coś wpływ szybsze nagrzewanie?

Dodano po 20 [minuty]:

>>21043131
    Poczytałem na temat tej stacji i wydaje się że jestem na tak, 2 kolby T210 do 75W, a T245 130W. To teraz czas na hotaira czy stację rozlutowującą i wogule jaka jest różnica między nimi?

Dodano po 6 [minuty]:

>>21043131
    Czy do tej kolby oddzielnie dokupuje się pochłaniacz oparów , montowany na kolbie? Czy to już musi być funkcja stacji?
  • Pomocny post
    #18 21044305
    johny_w
    Poziom 24  
    Moc grzałki lutownicy ma wpływ nie tylko na szybkość nagrzewania, ale również na dynamikę utrzymania temperatury.
    Przykładowo moja 60W przy próbie odlutowania czegoś od masy z wylewką na całej płycie ma już problem (ciepło jest szybko absorbowane przez pcb).

Rozlutownica to taki odsysacz automatyczny, ma wbudowaną pompę próżniową a końcówka z otworem w środku jest nagrzewana. Nagrzewasz, przykładasz do pada i gdy spoiwo się roztopi włączasz ssanie.
    Narzędzie przydatne do usuwania spoiwa z otworów na elementy przewlekane.
  • #19 21044553
    Mobali
    Poziom 43  
    johny_w napisał:
    Ad 1. Przy zakupie sprzętu unikałbym portalów aukcyjnych. W przypadku awarii podczas okresu gwarancji większe szanse masz w dobrych sklepach.
    Trudno się z tym twierdzeniem zgodzić w całości, bo wiele "dobrych sklepów" sprzedaje także na owych portalach. To dokładnie te same podmioty. Skoro na własnym kanale sprzedażowym są "dobre", to czemu na przykład na Allegro ma być źle? Wiele firm handluje głównie na takich portalach i ma na nich kilkunastoletni staż, a także świetne opinie. Co ważne, ochrona konsumenta jest dokładnie taka sama bez względu na to czy kupi się w sklepie, czy na portalu. Jednak niektóre portale mają mechanizmy znacznie podwyższające te standardy i ułatwiające ewentualne reklamacje. To na przykład polityka darmowych zwrotów, narzędzia wsparcia i mediacji stron, czy bezpłatna pomoc prawna dla konsumentów. Reasumując, wydaje się więc że z owym ryzykiem jest obecnie dokładnie odwrotnie. A i ceny zwykle sporo niższe, bo na portalu aukcyjnym konkurencja znacznie większa. Trzeba tylko kupować od stabilnego podmiotu, a unikać przypadkowych "sprzedawców-meteorów".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21049429
    JaBang
    Poziom 5  
    Ok zamówienie złożone, zdecydowałem się na tego
    1.OSS jako stacjie lutowniczą+ 5 różnych grotów.
    2.Hot air 858D pro 700W
    I akcesoria jakie były doradzane, trochę za to wszystko wyszło.
    Mam pytanie techniczne czy te groty nowe po podłączeniu należy od razu cyna powlec? Czytałem gdzieś że mogą się utlenić czy coś jak za długo będą gorące bez cyny?

Także dziękuję wszystkim za wasze rady i pomoc w doborze sprzętu, zobaczymy jak teraz się spiszę ich operator:) zdecydowałem się na tego hotaira bo był w promocji z książką podstawy lutowania:) i 5 dysz.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  • #22 21049452
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Końcówki grotów należy pobielić cyną.
  • #23 21049514
    JaBang
    Poziom 5  
    Ok dzięki
  • #24 21049627
    johny_w
    Poziom 24  
    Cytat:
    Mam pytanie techniczne czy te groty nowe po podłączeniu należy od razu cyna powlec? Czytałem gdzieś że mogą się utlenić czy coś jak za długo będą gorące bez cyny?

Ja osobiście o czymś takim nie słyszałem.

Wiadomo że nagrzana, nieużywana lutownica nie ma gdzie oddać wytwarzanego ciepła i grot jest przeciążony. Może o to chodzi?
    Innego powodu nie widzę. Nigdy nie załatwiłem grotu z własnej winy czy niewiedzy.

Podstawą do utrzymania grotów w dobrym stanie (i tak się zużywają jak każdy element wykonawczy) to regularne oczyszczanie ich podczas lutowania.
    Dodatkowo nie smażenie ich na siłę na elemencie, który i tak nie chce puścić.

Przy okazji: są stacje które mają wbudowany czujnik i obniżają temperaturę po odłożeniu kolby do podstawki - oczywiście z czystym grotem, bo obniżenie temperatury z zanieczyszczeniami może nie być dobre.

Cytat:
    zobaczymy jak teraz się spiszę ich operator:)

Dawaj znać i pytaj, tylko nie testuj Siebie i sprzętu na tym tel. z pierwszego postu.
  • #25 21049640
    JaBang
    Poziom 5  

Ok, rozumiem, że przed każdym odłożeniem należy ją wyczyścić w tej gąbce, no właśnie jak często w tym miedzianym drucie się czyści po skończonej pracy, a w przerwach w gąbkę? I czy na tą gąbkę zwykła wodę?
    Tak telefon już długo czeka na ten nowy konektor, a na koniec mam coś extra laptopa już po serwisach i wymianie procesora na taki z Ali express po którym i tak nie ruszył więc wrócił do mnie, więc teraz sprawdzę czy ten hot air da radę wylutować ten procesor:) już gorzej go nie zepsuje chyba niż jest:) nikt go nie naprawił chociaż po wymianie lampki zaczęły świecić a wcześniej nawet lampki nie świeciły.
    Dzięki za rady na pewno pytania się pojawią:)
  • #26 21049642
    Mobali
    Poziom 43  
    JaBang napisał:
    ...no właśnie jak często w tym miedzianym drucie się czyści po skończonej pracy, a w przerwach w gąbkę?
    To zależy od wielu kwestii, tego co i czym lutujesz. Generalnie grot należy czyścić jak tylko jest taka potrzeba. Po prostu dociskasz do tych "wiórków" i kręcisz w nich lutownicą tak długo, aż zetrą się z grota wszystkie świństwa. Zwykle schodzi bardzo łatwo, jeśli robi się regularnie i nieczystości nie zastygły. Zresztą na YouTube masz kilka filmików instruktażowych na ten temat.
    JaBang napisał:
    I czy na tą gąbkę zwykła wodę?
    Tak, "zwykłą" wodę. Jak masz w domu, możesz także użyć destylowanej/demineralizowanej - takiej jak do żelazek parowych. Taka woda jest miękka i pozostawia znacznie mniej zanieczyszczeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21049939
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Pokrycie końcówki grota cyną jest niezbędne do lutowania przy pomocy tegoż grota.
    Dobre pobielenie zapewnia ochronę przed utlenianiem i ułatwia ich oczyszczanie szmatką z bawełny albo lnu.
  • #28 21051491
    JaBang
    Poziom 5  

Ok, dziękuję za rady. Gdzieś na YouTube słyszałem, że te fluksy należy trzymać w lodówce? Ale na opakowaniu nic o tym nie znalazłem? Rzeczywiście trzeba to przechowywać w lodówce? Moja tak mrozi, że to zamrozi.
  • #29 21051516
    Mobali
    Poziom 43  
    Tak, zgodnie z instrukcją, tego typu pasty lutownicze należy przechowywać w temperaturze od 5°C do 10°C (optymalnie 8°C). Ponadto, mają one stosunkowo krótki cykl przydatności i dla niektórych okres czas przechowywania nie powinien przekraczać trzech miesięcy. W okresie przechowywania bezwzględnie należy zapewnić niską temperaturę, niski poziom wilgotności oraz szczelne pojemniki gwarantujące zachowanie pozycji pionowej dla pojemników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21051567
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Nie wszystkie topniki muszą być chłodzone.
    Na start polecam zwykłą kalafonię.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór stacji lutowniczej do amatorskich napraw elektroniki, w tym wymiany connectorów w telefonach i płytach głównych. Użytkownicy polecają oddzielne stacje lutownicze i hot air, unikając modeli 2w1 ze względu na ryzyko awarii. Wskazano na znaczenie odpowiednich grotów oraz akcesoriów, takich jak taśmy kaptonowe i rozlutowujące. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z lutowaniem, podkreślając potrzebę praktyki oraz ostrożności przy demontażu elementów. Wspomniano również o konieczności posiadania miernika do pomiaru pojemności kondensatorów oraz o różnych modelach multimetrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA