Witam fachowców. Mam taką małą lodówkę pracującą na czynniku R600a. W układzie było pęknięcie, które zalutowałem lutem twardym miedziano-fosforowym. Dokupiłem i wlutowałem zaworek Schradera. Zrobiłem próbę ciśnieniową argonem, układ szczelny. Zrobiłem próżnię i układ napełniłem odpowiednią ilością czynnika. Aby zmontować wszystko w całość, zawór Schradera trzeba odciąć, inaczej się nie zmieści. Rurkę zagniotłem szczypcami morsa. Zawór odciąłem, ale jest tam jedna mała nieszczelność na zagnieceniu. Próbowałem zagniatać mocniej jednymi drugimi, ale zawsze jest jakiś mały bąbelek piany. Stąd moje pytanie. Czy zagniecenie (końcówkę po odcięciu) można spokojnie zalutować lutem miękkim (cyną) bądź lutem twardym? Mam palnik Justifo propan-butan, niby 1850°C, ale odległość od kompresora jest mała i myślę że za bardzo odbiera ciepło, aby tym polutować. Mam jeszcze TIGa, więc mogę zaspawać końcówkę.
Jak wiadomo, R600a jest łatwopalny. Czy jest jakieś inne narzędzie do zagniatania takich rurek miedzianych? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Jak wiadomo, R600a jest łatwopalny. Czy jest jakieś inne narzędzie do zagniatania takich rurek miedzianych? Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.