logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerwana rurka z freonem R407C - czy można zalutować bez przejściówki?

telefonszefa 26 Lip 2024 22:36 300 10
REKLAMA
  • #1 21169376
    telefonszefa
    Poziom 2  
    Uszkodzona rurka miedziana z przejściówką i złączem Zdjęcie rurek miedzianych z przejściówką, izolowanych materiałem.

Cześć wszystkim!

Potrzebuję waszej pomocy i byłbym wdzięczny za poradę.

Przy montażu wewnętrznego urządzenia zerwałem rurkę, w której był nabity freon (R407C).

Czy ta przejściówka, którą widać na zdjęciach, jest potrzebna?
    Czy mogę uciąć tę przejściówkę, wsadzić cieńszą rurkę do grubszej i łączenie zalutować, a następnie poprosić kogoś o nabicie całej instalacji? Czy może jednak ten lut nie wytrzyma tego ciśnienia?

Pozdrawiam użytkowników!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21169578
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    Witam kolego widzisz najlepszym rozwiązaniem była by taka złączka, Mosiężna złączka skręcana do rur z gwintami zewnętrznymi. No bo z jednej strony masz już nakrętkę i kielich 1/2 cala a z drugiej nakładasz nakrętkę na 1/4 jest tylko problem musiał byś mieć kielicharkę ale ktoś kto ci napełniał będzie czynnik na pewno takie coś ma a więc jeden kielich i masz jak oryginał druga opcja to lutowanie twarde lecz zapewne nie masz palnika i lutu niewiem kolego gdzie mieszkasz ale tu przykładowy link do tej złączki , https://coolmarket.pl/pl/c/Zlaczki-skrecane/436/2

Ps jeżeli masz inne średnice rur to dobierzesz inną złączkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21169603
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1118
    Najlepiej nie zmieniać oryginału tym bardziej to bardzo proste.
    Wystarczy normalny palnik i lut srebrny. Uwaga potrzebny topnik do srebra- do cyny (centralne) się nie nada.
  • #4 21169678
    telefonszefa
    Poziom 2  
    Mieszkam w Holandii i pytałem już kilku "fachowców", którzy nabijają/naprawiają, to żaden nie chce mi tego zrobić...

Palnik i lut srebro kupiłem + topik również, ale zastanawiam się, czy nie lepiej będzie, jak to wezmę ze sobą za tydzień do Polski i ktoś to zrobi profesjonalnie. Jedynie martwi mnie to, że musiałbym zabrać cały system, bo zawór do nabijania jest przy zewnętrznym urządzeniu i też nie wiem, czy te "szybko złączki" można rozłączyć później przy ponownym powieszeniu urządzenia na ścianie bez utraty freonu.

Dziękuję wam za odpowiedź!

Added after 43 [seconds]:

trojan 12 napisał:
    Uwaga, potrzebny topnik do srebra - do cyny (centralne) się nie nada.

A i nie rozumiem trochę tego ostatniego zdania, centralne się nie da, o co chodzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21169748
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7795
    trojan 12 napisał:
    Uwaga potrzebny topnik do srebra

Luty typowo srebrne (Ag15-Ag45) są już w otulinie z topnika, zewnętrzny nie jest potrzebny. Można też użyć lutu miedziano-fosforowego (CuP) który jest znacznie tańszy, ale stosuje się go tylko na nowe elementy armatury. W tym przypadku, lepiej jest użyć topnika.
    telefonszefa napisał:
    Palnik i lut srebro kupiłem

Palnik który nie używa tlenu się do tego nie nadaje.
  • Pomocny post
    #6 21169750
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1118
    Cyną do centralnego nie da się tego zrobić. Topnik do cyny i srebra są inne.
    Trafiłem na klienta który we własnym zakresie zrobił centralne na topniku do srebra.
    Jakoś nie było zbyt dobrze zrobione.

Dodano po 7 [minuty]:

https://lutowanie.pl/pl/p/Topnik-do-lutow-sre...Z897ejqKurRPP8v_3_oZx9HPcRZQO9wAaAiS_EALw_wcB
    https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektr..._jLqAJy07Jt5lDgpdkmZpEHLjyj_v0OoaAg_GEALw_wcB
  • REKLAMA
  • #7 21169762
    ArturAVS
    Moderator
    trojan 12 napisał:
    Cyną do centralnego nie da się tego zrobić.

Jak najbardziej da się. Jednak wytrzymałość mechaniczna i chemiczna znacznie skróci czas pracy połączenia.
  • #8 21169819
    telefonszefa
    Poziom 2  
    trojan 12 napisał:
    Uwaga, potrzebny topnik do srebra - do cyny (centralne) się nie nada.

A i nie rozumiem trochę tego ostatniego zdania, centralne się nie da, o co chodzi?

Added after 2 [minutes]:

Dziękuję za podzielenie się wiedzą. 5 minut temu rozmyślałem nad lutem, który był zrobiony seryjnie i nie wyglądał na srebro, i ktoś z was powiedział, że jest coś takiego jak lut miedziano-fosforowy, co było odpowiedzią na moje rozmyślenia. Zabiorę sprzęt do Polski i postaram się znaleźć fachowca, który to ogarnie. Pozdrawiam
  • #9 21169827
    ArturAVS
    Moderator
    telefonszefa napisał:
    centralne się nie da

Chodzi o topnik do lutowania cyną instalacji Cu w centralnym ogrzewaniu. Roboty masz tam na max 20 minut. Można też bez lutowania o czym wspomniał @ALIBABA I , trzeba tzw. kielicharkę i odbowiednie złącza. W chłodnictwie, stosuje się tzw. "luty twarde", w instalacjach CO i CW luty miękkie (czysta cyna, bez ołowiu). Awaryjnie, jak już wspomniałem, da się. Jednak na dłuższą metę, luty miękkie nie dają rady w chłodnictwie.

telefonszefa napisał:
    5 minut temu rozmyślałem nad lutem który był zrobiony seryjnie i nie wyglądał na srebro i ktoś z was powiedział że jest coś takiego jak lut miedziano-fosforowy co było odpowiedzią na moje rozmyślenia.

W produkcji seryjnej, jest to często stosowana praktyka. Po prostu jest taniej. 50cm spoiwa Ag25 to około 50zł, CuP to ~7zł (w hurcie). Przy masowej produkcji, różnica jest znacząca.
  • #10 21170517
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Dla chłodniarza taki problem, to nie problem, tylko zachęta do obcięcia i drugiej złączki, oraz po lutowania całości na twardo.
    Do połączeń miedź-miedź idzie lut fosforowy, miedź-mosiądz już lepiej srebro, miedź-stał tylko srebro. Topnik to borax, można kupić osobno lub użyć lutów AG z tonikiem.
  • #11 21170567
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1126
    Nikt nie napisał, że przy lutowaniu twardym należy dodatkowo z rurek wyprzeć powietrze, azotem. Czyżby nie było to aż tak istotne (lutowałem na twardo z azotem w środku rur i jestem zdania, że to bardzo ważne). Dodatkowo, tam w tych rurach będzie olej, czy on przy lutowaniu w powietrzu się nie przypali oby?

Skoro już Ci się to przytrafiło, możesz opisać, jakie to przeżycie? Jak głośno syknęło i jak długo? Nie poparzył Cię czynnik w rękę? Czy stało się to w wyniku kręcenia tylko jednym kluczem (rurka się ukręciła)? Dużo oleju utraciłeś wraz z czynnikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zerwaną rurką w instalacji chłodniczej, w której znajdował się freon R407C. Zastanawiał się, czy konieczne jest użycie przejściówki do naprawy, czy można połączyć rurki poprzez lutowanie. Odpowiedzi sugerowały, że najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie złączki, a lutowanie twarde z użyciem lutu srebrnego lub miedziano-fosforowego jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego sprzętu i topnika. Użytkownik rozważał zabranie sprzętu do Polski w celu profesjonalnej naprawy, obawiając się o możliwość rozłączenia złączek bez utraty freonu. Wskazano również na znaczenie usunięcia powietrza z rur przed lutowaniem oraz na różnice w topnikach do lutowania cyną i srebrem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA