logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawór przebijający vs lutowany Schreader–uzupełnienie R600a w lodówce.

MM2X 14 Wrz 2025 14:13 1641 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy do uzupełnienia czynnika R600a w lodówce lepiej zastosować zawór przebijający czy lutowany zawór Schradera i jak zapewnić szczelność układu?

Do trwałego uzupełnienia R600a lepszy jest lutowany zawór Schradera; zawór przebijający służy głównie do chwilowego wpięcia się w układ przy odzysku czynnika i ma opinię nieszczelnego [#21689708][#21689737] Zawór Schradera jest uznany za całkowicie szczelny, ma mały O-ring wokół iglicy i jest standardem w przemysłowych urządzeniach chłodniczych [#21689737][#21689777] Po naprawie układu trzeba zrobić próbę szczelności, próżnię i dopiero potem napełnić czynnik z butli, najlepiej kontrolując ilość wagą; dla domowej lodówki próżnia powinna trwać ok. 20 minut [#21689801] Jeśli czynnik już ucieka, samo dopompowanie może pomóc tylko chwilowo, bo oznacza to nieszczelność układu [#21689739][#21689708] Zawór lutuje się twardo, nie cyną; cyna „na upartego” jest możliwa, ale nie jest poprawnym rozwiązaniem [#21689823][#21689839]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21689644
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 620
    Na wstępie ukłon w kierunku profesjonalnego serwisu (dmucham na zimne-słowa krytyki). Proszę o podpowiedź w temacie uzupełniania środka chłodzącego jak w poniższym filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=P2tdP-ph2sI

Tutaj gość użył zaworu przebijającego, jako najszybsze rozwiązanie, biję się z myślami, czy ten zawór będzie szczelny po zakończeniu uzupełniana, w końcu to połączenie na sztywno miedzianej rurki i metalowego zaworu (zapewne jakiś stop). Nie ma żadnego uszczelnienia (guma, silikonowa uszczelka itd.) a nie mamy pracy w statycznych warunkach, bo agregat/rurki lekko drżą.

Zbliżenie na sprężarkę lodówki z podłączonym manometrem i zaworem serwisowym

Lepszym/skuteczniejszym rozwiązaniem jest zapewne montaż/lutowanie zaworu Schradera na zaklepanej końcówce, którą pierwotnie napełniono czynnik. Ale po jej rozcięciu ujdzie cały gaz R600a (izobutan) z układu, który jest palny ... . Tę operację trzeba robić po całkowitym rozmrożeniu zamrażalnika, bo inaczej po rozcięciu rurki podciśnienie w układzie wciągnie max powietrza, zresztą i tak wciągnie po rozszczelnieniu. Na koniec potrzebna pompa próżniowa (mam stary agregat z lodówki, więc protezę próżni może uzyskam).
    Czy ten zawór zapewnia 100% szczelność do końca też nie wiadomo, bo facet po napełnieniu usuwa go i zaklepuje/lutuje rurkę:
    https://www.youtube.com/shorts/CMTpMB-u5VU

Mając powyższe na uwadze, chyba zawór przebijający jest praktyczniejszy, tylko jak z tą szczelnością będzie?.
  • Pomocny post
    #2 21689708
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Zawór przebijący służy żeby wbić się w układ i móc odzyskać czynnik z urządzenia chłodniczego. Albo mówiąc najprościej by ściągnąć gaz chłodniczy w celu naprawy urządzenia lub jego recyklingu. Jeśli gaz już dawno uciekł i prawie go nie ma. A dokonano już naprawy urządzenia (usunięto nieszczelność) to by móc uzupełnić czynnik (lub na nowo go załadować) należy umieścić zawór szrederowski i przystąpić do dalszej pracy (kontrola szczelności, próżnia, uzupełnienie czynnika chłodniczego).

Dodano po 3 [minuty]:

edit, link z filmem chyba później dodałeś.
    Człowiek na filmie po skończonej pracy, zagniata rurkę a końcówkę zalutowuje by maxymalnie uniknąć sytuacji związanej z potencjalną nieszczelnością. W fabryce też się zagniata, ale wynika to z innych celów i potrzeb (ekonomicznych).
  • #3 21689726
    MM2X
    Poziom 26  
    ElektroMuzyk napisał:
    Zawór przebijący służy żeby wbić się w układ i móc odzyskać czynnik z urządzenia chłodniczego.

Zgoda :) , natomiast zakładając, że biorę na siebie fakt, że układ może być trochę nieszczelny (cały czas pracuje chłodzi/mrozi, opisałem w podlinkowanym temacie) per saldo ujdzie nawet całkowicie gaz (koszty prawie zerowe) co stoi na przeszkodzie, aby tą samą drogą służącą do ściągnięcia gazu uzupełnić go z zewnętrznej butli?, w necie jest masa filmików potwierdzających tą teorię.

Plusem jest to, że nie trzeba robić próżni i praktycznie nie będzie możliwości pociągnięcia powietrza przez układ, po wcześniejszym rozmrożeniu zamrażalnika (podciśnienie). Jak wyżej biorę to na klatę ;) , jednak nie mogę znaleźć nigdzie potwierdzenia na ile zawór przebijający jest potem szczelny, poza jednym filmem, gdzie facet twierdzi, że powtarza ponownie po 2-ch latach od 1-go uzupełniania.
  • Pomocny post
    #4 21689737
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    MM2X napisał:
    Mając powyższe na uwadze, chyba zawór przebijający jest praktyczniejszy, tylko jak z tą szczelnością będzie?.

Wielokrotnie używałem zaworu przebijającego i niestety mam o jego szczelności negatywne zdanie. Zawór Schradera jest całkowicie szczelny i dlatego stosowany jest fabrycznie w przemysłowych urządzeniach chłodniczych. Wstawione takie zaworki jako HP i LP zawsze się przydają do oceny/pomiaru sprawności kompresora i całej instalacji czy ewentualnego uzupełnienia czynnika.
  • Pomocny post
    #5 21689738
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Widziałem też takie filmy. Chodzi o to by bez próżnowania dodać czynnik do układu.
    Pytanie, ILE??? Nie wiadomo, gdyż na podstawie samego ciśnienia HP (po stronie wysokiej) i bez odzysku ciężko oszacować ile jest gazu w układzie. Przy małej ilości gazu sprężarce czasem uda się osiągnąć wysokie ciśnienie. Ale co z tego skoro brak efektu chłodniczego (gaz się co prawda skropli, ale za mało go odparuje by dać chłód).
  • Pomocny post
    #7 21689751
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @78db78 Zgadza sie. W domowych lodówkach ucieczka czynnika nie ma prawa się wydarzyć, a jak pojawi sie nieszczelność układu to kierunek złomnica. Natomiast mam często do naprawy osuszacze ziębnicze z elektrozaworami do zmiany kierunku przepływu czynnika i one bywają nieszczelne, podobnie jak regulowane zawory rozprężne.
  • #8 21689768
    MM2X
    Poziom 26  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Wielokrotnie używałem zaworu przebijającego i niestety mam o jego szczelności negatywne zdanie.

No właśnie, stąd moje wcześniejsze obawy, brakuje mi w tym zaworze elastycznego elementu uszczelniającego.
    ElektroMuzyk napisał:
    Chodzi o to by bez próżnowania dodać czynnik do układu.
    Pytanie, ILE??? Nie wiadomo,

Chyba podczas nabijania można zmierzyć, na jednym z tych filmików gość napełnia cyklicznie po trochę tj. wpuszcza trochę i zamyka, czeka na obieg ( wyrównanie ciśnienia) po kilku minutach powtarza, za każdym razy sprawdza ile wynosi i informuje, aby nie przekroczyć górnej granicy.
    78db78 napisał:
    Jak ci ujdzie to masz dziurę i nabicie nic nie da, może na chwilę.

Pisałem we wcześniejszym temacie, że mi nie uchodzi, trzeci dzień pracuje bez termostatu, tutaj są fotki z efektu (zdjęcia na samym końcu), po prostu chcę się przygotować na ew. większy ubytek.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4144345.html

Dodano po 3 [minuty]:

Natomiast mam często do naprawy osuszacze ziębnicze z elektrozaworami do zmiany kierunku przepływu czynnika i one bywają nieszczelne, podobnie jak regulowane zawory rozprężne.

Wyższa szkoła jazdy.
  • Pomocny post
    #9 21689777
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    MM2X napisał:
    brakuje mi w tym zaworze elastycznego elementu uszczelniającego

Jest maleńki o ring wokół iglicy.
  • #10 21689778
    MM2X
    Poziom 26  
    Przy okazji, gdyby użyć agregatu ze starej lodówki to wytworzenia próżni, przez napełnieniem R600a, jak to zrobić praktycznie?, podłącza się przewód ssący pod zawór Schredera na ok. 30minut?, tak czytam w necie.

Czy "ucieczka" izobutanu po rozcięciu zaklepanego przewodu (przed zalutowaniem zaworku Schredera) stwarza jakieś zagrożenie?, w końcu gaz zapalniczkowy... cięższy od powietrza zatem kładzie się na podłodze. Da się go jakoś ściągnąć, zneutrealizować bez odpowiedniej stacji?

Dodano po 2 [minuty]:

MM2X napisał:

A, jest jednak, oglądałem kilka ofert u nas i na Ali, Temu i nie zauważyłem nigdzie, nawet na tych filmikach z YT, to może jednak uszczelni ;).
  • Pomocny post
    #11 21689801
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Jak masz starą sprężarkę z innej lodówki i kupisz sobie zestaw z zegarami to możesz być Panem sytuacji i się bawić w chłodziarza. Postaraj się też o wagę. Użyj zaworu szredera. Dobra próżnia w domowej lodówce to tak minimum 20 minut. Tylko nie wdychaj pary olejowej która się pojawi podczas pracy. Pod koniec próżni nie wyłączaj sprężarki próżniującej!! Odetnij ją zaworem! Wtedy wyłącz zasilanie! Wtedy mając próżnie w układzie chłodniczym możesz za pomocą wagi i zaworu od butli z czynnikiem powoli uzupełniać urządzenie gazem. Ze względu na pojemność wężyków wrzuć trochę więcej gazu niż mówi tabliczka urządzenia. Powodzenia! :)
  • #12 21689807
    MM2X
    Poziom 26  
    ElektroMuzyk napisał:
    Jak masz starą sprężarkę z innej lodówki i kupisz sobie zestaw z zegarami to możesz być Panem sytuacji i się bawić w chłodziarza.

Kupiłem, czekam na dostawę.
    Zestaw do napełniania czynnikiem R600a z manometrem, zaworami i adapterami
    Tylko co z tym gazem, który jest teraz w układzie?, czy zawór można lutować cyną, czy tylko twarde luty?
  • #13 21689823
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @MM2X Tylko tyle ????? Straszna bieda. Ponieważ coraz większym frontem wchodzą manometry cyfrowe to mechaniczne zestawy tanieją. Trzeba było sobie zakupić taki zestaw za 80 złociszy.

Zestaw manometrów analogowych z trzema kolorowymi przewodami i haczykiem

MM2X napisał:
    czy zawór można lutować cyną, czy tylko twarde luty?

Na upartego można użyć cyny, ale to nie jest poprawne rozwiązanie. Tylko ,,twarde" luty.
  • #14 21689831
    MM2X
    Poziom 26  
    Trzeba było sobie zakupić taki zestaw za 80 złociszy.

Ten kosztował 87 chyba ;), mogę zwrócić jakby co, w tym moim mam już gaz i przejściówki do podłączenia butli i pod zawór Schredera, za mało do nabicia gazu?
    Ja to będę robił tylko 1 raz, chłodnikiem/chłodziarzem już nie zostanę, za stare kości, hehehe

Dodano po 2 [minuty]:

Na upartego można użyć cyny, ale to nie jest poprawne rozwiązanie. Tylko ,,twarde" luty.

Tak myślałem, zatem jeszcze palnik do twardego lutu, mam zwykły, centralne koledze akurat ogarnąłem w całej chacie.
  • Pomocny post
    #16 21689839
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 585
    Jak zdecydujesz się lutować cyną ,to absolutnie nie z kalafonią. Śledzę temat,bo sam chyba będę musiał niebawem wskrzeszać swoją zamrażarkę. Stary wyrób ,gruba blacha,prosta,skuteczna,jedyna klasą SN jaka pasuje mi wymiarowo.
    Pomału zaczyna przedłużać cykle pracy,pewnie też za jakiś czas będę szukał tutaj porad :-)
  • #17 21689862
    MM2X
    Poziom 26  
    @Krzysztof Kamienski przewody znalazłem na Allegro za 72zł., tego zaworu nie, czy to jest CT341?
    m2606 napisał:
    Jak zdecydujesz się lutować cyną ,to absolutnie nie z kalafonią.

Dzięki, tą akurat lutuję już 40lat (RTV) ale do zaworu użyłbym czystej. Chyba kupię palnik to twardego lutowania, najbardziej pasowałby ten propan/butan+tlen na 2 węże (wyższa temp. lutawanie stali) ale nie mam już miejsca w garazu na wciśnięcie igły ;), więc chyba taki:
    Palnik CFH 2000 z niebiesko-czarnym uchwytem i pomarańczowym wężem 1,5 m
  • #18 21689866
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Też taki używam - propan + powietrze. Do lutowania twardego miedzi jest całkiem dobry, a tlenowo gazowy wytwarza za dużą temperaturę.
  • #19 21689879
    MM2X
    Poziom 26  
    eż taki używam - propan + powietrze.

OK., dzięki, jakich prętów używasz w technice chłodniczej?, czy wystarczą uniwersalne do twardego Cu.
    a tlenowo gazowy wytwarza za dużą temperaturę.

Ale przydałby się czasami ;)

Ten CFH2000 mógłby mieć dodatkowe dysze różnej średnicy.
  • Pomocny post
    #20 21689881
    m2606
    Poziom 34  
    MM2X napisał:
    tą akurat lutuję już 40lat (RTV) ale do zaworu użyłbym czystej.

Ja zrobiłem raz taki błąd z lenistwa i wykonałem poprawkę w CO.
  • #21 21689893
    MM2X
    Poziom 26  
    m2606 napisał:
    a zrobiłem raz taki błąd z lenistwa i wykonałem poprawkę w CO.

Łatwo pomylić, cyna do CO wygląda tak samo jak ta do lutowania miedzi, na identycznych szpulkach jest.
  • Pomocny post
    #22 21689912
    m2606
    Poziom 34  
    Zrobiłem to świadomie-niestety.
  • #24 21689931
    m2606
    Poziom 34  
    U siebie każdy rzeźbi jak może . Miało być do wiosny,a potem "poprawię"-nie dotrwało.
    Byłem zmęczony,nawet po palnik nie poszedłem . Zrobiłem nad kuchenką,skręciłem i poszedłem spać :-)
  • #25 21690112
    MM2X
    Poziom 26  
    MM2X napisał:

Faktycznie jest teraz znalazłem, zatem może nie jest najgorzej ...
    Metalowa złączka montażowa z dwoma elementami i trzema śrubami
  • #26 21690156
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3773
    Dawno temu u nas w mieście był majster od lodówek, chyba wszyscy go znali. Z 15 - 20 lat temu był i u mnie. Lutował cyną.
  • #27 21690167
    MM2X
    Poziom 26  
    balonika3 napisał:
    Z 15 - 20 lat temu był i u mnie. Lutował cyną.

Może wtedy ciśnienie było niższe lodówkach, teraz niskie do 3 bar (R134a) i do 2bar (R600a) ale wysokie do 18bar (R134a) i do10bar (R600a).
  • Pomocny post
    #28 21690171
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3773
    MM2X napisał:
    Może wtedy ciśnienie było niższe lodówkach

Tego akurat nie wiem. Wiem natomiast, że majster był przez wszystkich polecany.
  • #29 21690272
    m2606
    Poziom 34  
    @balonika3 Topnik w cynie pozostawia mikro kanaliki ,czy jak to nazwać. Struktura cyny nie jest jednolita. Po jakimś czasie cyna nadal pozostaje cyną (stop) ale zawartość resztek w spoinie zaczyna się degradować i tworzyć nieszczelności.
  • #30 21690417
    MM2X
    Poziom 26  
    m2606 napisał:
    Topnik w cynie pozostawia mikro kanaliki ,

m2606 napisał:
    Jak zdecydujesz się lutować cyną ,to absolutnie nie z kalafonią.

I traktujemy to jak aksjomat :) .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod uzupełniania czynnika chłodzącego R600a (izobutan) w lodówce, porównując zawór przebijający i zawór Schradera. Zawór przebijający jest szybkim rozwiązaniem umożliwiającym dostęp do układu chłodniczego bez konieczności próżniowania, jednak budzi wątpliwości co do szczelności ze względu na brak elastycznego uszczelnienia i drgania rurki miedzianej. Po zakończeniu uzupełniania rurka jest zagniatana i lutowana twardym lutem, co w fabryce ma na celu minimalizację nieszczelności. Zawór Schradera jest fabrycznie stosowany i uznawany za całkowicie szczelny, ale wymaga rozcięcia i lutowania zaklepanej końcówki, co wiąże się z ryzykiem ulatniania palnego gazu R600a. Zaleca się wykonanie próżni (minimum 20 minut) przed napełnieniem czynnikiem, stosowanie manometrów i wagi do precyzyjnego dozowania gazu. W dyskusji poruszono także kwestie technik lutowania (twardy lut, unikanie cyny z kalafonią), rodzajów palników (propan-butan + powietrze), oraz narzędzi (zawory, manometry, otwieracze do jednorazówek). Praktyczne doświadczenia wskazują, że dla amatorskich napraw zawór przebijający może wystarczyć na kilka tygodni do miesięcy, choć nie jest idealny pod względem szczelności. Ostatecznie awaria lodówki okazała się spowodowana uszkodzonym termostatem, a nie ubytkiem czynnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA