logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja wyjść 3 i 4 w Satel Perfecta LTE 32 do sterowania kamerką

arekmiz 25 Mar 2024 19:49 819 4
  • #1 21019492
    arekmiz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Zainstalowałem sobie w nowym domu instalację alarmową Satel Perfecta 32 LTE WRL, z 7 czujkami przewodowymi, przewodowym manipulatorem i przewodowym sygnalizatorem zewnętrznym. Kable miałem już ułożone przez developera, więc ja tylko wszystko zamontowałem i uruchomiłem. Robiłem to pierwszy raz w życiu ale sobie poradziłem, chociaż oczywiście miałem problem w stylu "brak funkcji", z którym po 2 telefonach do Satela poradziłem sobie przez identyfikację podłączonych komponentów. Udało mi się skonfigurować wszystkie wejścia/czujki, połączenie LTE, sterowanie apką z telefonu i programowanie z laptopa.

Chciałem teraz dodatkowo wykorzystać jedno z wyjść 3 lub 4 (1 i 2 są podłączone do sygnalizatora zewnętrznego) tak, aby sterować nim przekaźnik Przekaźnik ma załączać kamerkę, a ta kamerka ma działać tylko równocześnie z czuwaniem alarmu. Czyli wychodzę z domu - załączam alarm, który załącza kamerkę. Jak wyłączam alarm to kamerka ma też się wyłączyć. W tym celu zaprogramowałem wyjście nr 3 na funkcję 18. WSKAŹNIK CZUWANIA – wyjście jest włączone, gdy system czuwa. I niestety ale coś jest nie tak. Alarm załączony a wyjście nie działa, znaczy kamerka nie działa i w apce wyjście jest cały czas na OFF.

Pomocy!. :)
  • #2 21019528
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Musisz wyjście przypisać do uzbrajanej strefy z tego co kojarzę.
  • #4 21019627
    arekmiz
    Poziom 12  
    Przypisałem strefę i wyjście zadziałało (czyli w apce mam ON) - dzięki. :)
    Ale przekaźnik nie załącza. :( A podłączony jest do COM i OUT3.

EDIT: Już wiem: Zamiast do COM drugi przewód od cewki powinien być podłączony do AUX. :)
  • #5 21025407
    arekmiz
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak jak napisałem, podłączyłem cewkę przekaźnika do AUX (+) i OUT3 (-) i wszystko działa jak należy. Możemy zatem uznać problem za rozwiązany. :)
REKLAMA