logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona 756 nie robi mocnych kaw - czyszczenie nie pomaga, co dalej?

tomeknn 27 Mar 2024 16:07 1401 3
REKLAMA
  • #1 21021960
    tomeknn
    Poziom 2  
    Posiadam ekspres Nivona 756. Do tej pory nie było z nim problemu, robi 2-3 kawy codziennie od kilku lat. Regularnie czyszczony.

Kilka dni temu jednak zaczęły się problemy - przestał robić najmocniejsze kawy i robi jedynie najsłabszą (jedno ziarenko). Program normalnie startuje, ale w momencie, gdy powinna zacząć płynąć kawa, jest dziwny dźwięk i po chwili koniec. W środku zostaje rozsypana sucha zmielona kawa. Najsłabsza kawa robi się normalnie. Również wszystkie programy czyszczące, odkamieniające działają i woda przelatuje poprawnie.

Zgodnie z z radami z wątku Link otworzyłem zaparzacz, wyjąłem górny tłok, wyczyściłem sitko i zaworek nad sitkiem.

Problem nadal występuje.

Czym to może być spowodowane i co jeszcze mogę wyczyścić?
    Czy skrócenie sprężynki w zaworku nad sitkiem może pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 21022018
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2349
    Nagraj ten dźwięk.
    Ostatnio miałem podobne problemy w ekspresie innej marki, okazało się że przekładnia napędzająca górny tłok wyrobiła się i przeskakiwała niemogąc docisnąć większej ilości kawy.
    Tu masz podobny problem z modelem 757
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3840594.html
  • REKLAMA
  • #3 21024160
    tomeknn
    Poziom 2  
    Nagrania jeszcze nie mam, ale przyjrzałem się (nie)robieniu kawy przy mocy ustawionej na 2 i 3 ziarna
    - normalnie mieli kawę (młynek ustawiony na największą grubość mielenia)
    - krótką chwilę pomruga na drugiej ikonie (zaznaczonej na czerwono) - wtedy jest ten inny dźwięk niż normalnie
    Ekran ekspresu do kawy z ikoną filiżanki i czerwoną ikoną poniżej.
    - pomija zupełnie proces przelewania wody, nie słychać, żeby próbował się "przebić" przez kawę, nie leci ani kropelka
    - kończy operację normalnie, jest gotowy do robienia kolejnej kawy

Zmielona sucha kawa trafia na tackę (ale do tego pojemnika na "fusy"), ale na tacce nie ma żadnej wody.
  • #4 21647582
    wojtczaktomas
    Poziom 2  
    Mam taki sam problem, udało się go rozwiązać?

Wymieniłem sam silnik w napędzie zaparzacza i wreszcie ekspres jest w pełni sprawny.
REKLAMA