Witajcie!
Od jakiegoś czasu poszukiwałem klawiatury z poniższymi cechami:
Bezprzewodowa (musi mieć odbiornik, plus fajnie gdyby działała po Bluetooth),
Mała,
Obowiązkowo musi posiadać touchpad,
Tania.
Szukałem czegoś co można podpiąć pod HTPC, Chromecasta czy po prostu pod komputer, który aktualnie naprawiam / modernizuję.
Swoje wirtualne kroki skierowałem oczywiście na AliExpress. Klawiatur tam a klawiatur. Są ciekawie wykonane klawiatury składane z wysoką jakością wykonania i wbudowanym akumulatorem. Niestety koszt takiej zabawki to zwykle 110-120 PLN. Np takie jak na poniższym zdjęciu:
Ja szukałem czegoś tańszego.
Tym sposobem trafiłem poniższe urządzenie.
Bardzo często można ją "dorwać" za około 50 PLN co widać na zamówieniu.
Realizuje wszystkie postawione przed nią zadania (z małym Kruczkiem).
Tania, mała, posiada “dongla” (+bluetooth) oraz touchpad (pełniący też funkcję klawiatury numerycznej).
Zasilanie to dwie bateryjki AAA.
Pierwsze wrażenie:
Jezuuu, jaki ten plastik jest TANI!
Drugie wrażenie:
Jakie to jest lekkie i małe! (Klawiatura to ⅔ wielkości typowej klawiatury)
Trzecie wrażenie:
Nie śmierdzi trampkiem z najgorszej jakości gumy.
W pudełku (całkiem prostym) dostajemy klawiaturę i instrukcję. Odbiornik chowa się w przedziale na baterie. Baterie umieszczamy od spodu klawiatury pod klapką. W sumie to nie jest klapka. To jest EPICKA KLAPKA ZNISZCZENIA - znana też pod aliasem MASAKRATOR PAZNOKCI.
Żarty na bok. Z powodu słabej jakości odlewu plastiku obudowy/klapki i niesamowicie małej ilości miejsca na zaczepy tego małego potwora dostanie się do środka wymaga użycia otwieraka do obudów. Już nie wspomnę o tym ile zabawy jest jak ktoś włoży baterie:)
Sama klawiatura działa. Nie ma z nią większych problemów. Touchpad jest precyzyjny ale jego niewątpliwą wadą jest bardzo niska czułość. Żeby “przejechać” kursorem po przekątnej ekranu 1920x1080 trzeba ze 3-4 razy odrywać palec i zaczynać od nowa. Klawiatura posiada też całą masę klawiszy funkcyjnych. Regulacja głośności, zmiana utworów, blokada komputera, włączenie kalkulatora czy klawiatury ekranowej. Jest tego sporo.
Zastanawiałem się po co komu na klawiaturze fizycznej skrót do klawiatury ekranowej, ale… już wiem.
Projektanci tego urządzenia wrzucili tak dużo różnych dodatkowych opcji powiązanych z klawiszem Fn że najwyraźniej… zapomnieli dodać obsługę klawiszy funkcyjnych F1-F12!
Kiedy organoleptyczne wywijanie paluchami na klawiaturze podczas próby skorzystania z F4 zawiodły - udałem się do papierowej instrukcji. Tam ani słowa o użyciu klawiszy funkcyjnych. No to chciałem napisać do sprzedawcy - zonk. Nie ma opcji. Posiedziałem sobie najpierw na chacie z botem, który po niemiecku pytał czy mam pytania o dany produkt - a potem wysyłał mi instrukcje w pdf. Potem posiedziałem już z człowiekiem (piszącym po polsku!), który znowu wysłał mi tą samą instrukcję, po czym stwierdził że nie mają wsparcia technicznego a sprzedawca nie udostępnia kontaktu. “Może pan założyć spór”.
Także ten, jeśli ktoś szuka klawiatury do sporadycznego użytkowania w salonie, czy okazjonalnego użycia komputera - polecam. Chyba że chcecie używać klawiszy F1-F12
Poniżej zdjęcia tego gagatka. Jest porównanie z królową klawiatur (Logitech k740) oraz… bananem dla czytelników z Ameryki (niestety nie liczyłem ile boisk do futbolu mierzy ta klawiatura)
Miłego wieczoru!
Fajne? Ranking DIY