logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do folderu POBRANE BIS w Windows 8.1?

sarahbidermanfb 02 Kwi 2024 17:48 462 11
REKLAMA
  • #1 21029483
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  
    Poproszę o pomoc szanownych forumowiczów. :-)
    1. folder "pobrane" nie odpowiada.
    2. w ustawieniach lokalizacja we właściwościach wywaliłam w zapisie "pobrane" i wpisałam POBRANE BIS (dodam, że opcja folder "docelowy" nie zadziałała
    3. SYSTEM mi napisał, że takiego folderu nie ma i pytał czy ma taki utworzyć.
    4. Kazałam taki folder utworzyć i przenieść również dane z folderu "Pobrane"
    5. Problem: nie mam dostępu do tego folderu POBRANE BIS. (pobrane pliki są tam zapisywane - sprawdziłam to poprzez menu w chrome.
    6. wejście do folderu User 1 (1a) mam zablokowany... - taki dostaję komunikat.
    7.Chcę mieć bezpośredni dostęp do tego folderu POBRANE PLIKI (zrobić skrót na pulpicie)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21029506
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15503
    Cokolwiek na temat przeglądarki?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21029507
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10445
    Dlaczego nie masz dostepu? Gdzie ten katalog sie znajduje? Masz do niego pelne prawa i jestes wlascicielem?

W cmd jak przejdziesz do:
    C:\Users\Twoja_nazwa_uzytkownika\Downloads i dir to co sie wyswietla?
  • #4 21029898
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  

Kolobos napisał:
    Dlaczego nie masz dostępu? Gdzie ten katalog się znajduje? Masz do niego pełne prawa i jesteś właścicielem?
    Wg mnie folder, który utworzyłam POBRANE BIS powinien być razem z folderami systemowymi: dokumenty, pobrane, muzyka, obrazy itd. ale tam go nie ma. (Może problem jest taki, że nazwę folderu zapisałam dwoma słowami??? POBRANE BIS???
    W cmd jak przejdziesz do:
    C:UsersTwoja_nazwa_uzytkownikaDownloads i dir to co się wyświetla?

Nie jestem w stanie wpisać takiego polecenia
    Inaczej opiszę:
    chrome > pobrane pliki > pokaż w folderze - pokazuje się ścieżka C:Users1POBRANE BISIMG............dalsza nazwa pliku
    Jak wejdę w folder tą drogą to jest ok. pokazuje się cała zawartość starego folderu "pobrane" - który nadal nie odpowiada i rozumiem, że zawartość została przekopiowana do nowego folderu POBRANE BIS. Ale nie ma na pulpicie skrótu POBRANE BIS. I tak naprawdę nie wiem gdzie ten folder jest. I jak szybko tam się dostać z pozycji pulpitu.
    Na razie mogę się tam dostać tylko z pozycji chrome.
    tak jak napisałam powyżej chrome > pobrane pliki > pokaż w folderze
  • REKLAMA
  • #5 21029908
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Win+R i tam: "C:\Users\1\POBRANE BIS\" albo recznie klikasz na C:\ pozniej Users pozniej 1 i robisz skrot do Pobrane Bis i nic sie tam nie kopiowalo, zmienilas tylko katalog pobierania, ale widzac co robisz i jaki masz problem to ciezko zgadywac co sie stalo z katalogiem C:\Users\1\Downloads zapewne nic, to tez mozesz wkliec do okna pod Win+r i sprawdzic czy sie otworzy.
  • REKLAMA
  • #6 21030016
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu eksploratora plików z widocznymi folderami użytkownika w systemie Windows.
    No właśnie nie ma tu folderu "Pobrane bis". jak nacisnę "Pobrane" to wyświetla się "POBRANE BIS", ale z tej pozycji nie mogę zrobić skrótu.
    Coś strasznie dziwnego się dzieje....
    Więc zmieniłam nazwę w tym katalogu USER\1 z "Pobrane" na POBRANE BIS i utworzyłam skrót na pulpicie. I co się stało??? - skrót i tak otwierał poprzedni folder "Pobrane" (systemowy), który pewnie jest uszkodzony bo nie odpowiada i na dodatek zmieniona została nazwa pliku "Pobrane",który otwiera się bezpośrednio z pozycji komputera jeszcze przed USER\1 . na "POBRANE BIS".
    No więc wróciłam do starej nazwy.
    Czyli ten zabieg nie rozwiązał problemu.
    Czy to znaczy, że nie da się tego ogarnąć :-)
  • #7 21030106
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pobrane to folder systemowy, prowadzi do C:\Users\1\Downloads i tego nie ruszaj bo nie ma po co. Lepiej napisz co sie dzieje jak probujesz otworzyc?

Uruchom cmd, przejdz do
    cd C:\Users\1\
    wpisz:
    dir /a

I wklej wynik na forum, najlepiej cale okno.

Do tego screen z przegladarki po otworzeniu POBRANE BIS.
  • REKLAMA
  • #8 21030600
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  
    jak otwieram systemowy "POBRANE" - TO ZACZYNA SIĘ OTWIERANIE ; po pewnym czasie się zatrzymuje i otrzymuję komunikat "BRAK ODPOWIEDZI" i kręci się malutkie niebieskie kółko kursora. screen poniżej
    Zrzut ekranu przedstawiający okno Wiersza polecenia z listą katalogów, w tym POBRANE BIS.
    jeśli chodzi o wiersz polecenia, to nagle zmniejszyły się kilkukrotnie literki w tym oknie- (nie wiem dlaczego) wczoraj było normalnie:
    pod spodem screen:
    Zrzut ekranu folderu Pobrane w systemie Windows z komunikatem brak odpowiedzi.

A teraz sceren co się otwiera z pozycji przeglądarki "pobrane pliki"
    Zrzut ekranu z listą pobranych plików pokazującą różnice w nazwie folderu.
    I otwiera się takie okno: Zwróć uwagę że w nazwie okna jest "POBRANE BIS" a w ścieżce poniżej jest TYLKO "POBRANE" (DZIWNE!!!) i zamazałam nazwy plików Katalog wyświetla się normalnie. I tu mam dostęp do całej zawartości pobranych plików.
    Zrzut ekranu folderu Pobrane z otwartym oknem na zielonym pasku narzędzi.

Dodano po 20 [minuty]:

jeszcze raz wiersz polecenia.
    Po restarcie literki są normalnej wielkości
    Zrzut ekranu wiersza poleceń pokazujący listę katalogów użytkownika.

Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

Jeszcze jeden screen:
    Po naciśnięciu Użytkownik dostaję taki komunikat, że nie mam dostępu i pytanie: Kto to jest właściciel serwera multimedialnego?
    Okno Eksploratora Windows z komunikatem o odmowie dostępu.
  • #9 21030763
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Po co naciskasz na "uzytkownik"? To jakis udzial sieciowy albo jeszcze cos innego.

Przeciez widac na screenie, ze masz katalog: C:\Users\1\POBRANE BIS\ i to jest Pobrane, wiec do czego nie masz dostepu skoro sie normalnie otwiera? Popros kogos innego do komputera niech Ci utworzy ten nieszczesny skrot. Wystarczy kliknac _prawym_ przyciskiem na Pobrane i przeciagnac na pulpit i masz skrot do Pobranych bis.
  • #10 21034851
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź.
    Ja potrafię utworzyć skrót i takowy znajduje się na pulpicie.
    Utworzenie kolejnego powoduje stworzenie skrótu (2)
    Mówiłam, że dzieje się coś dziwnego.
    Problem nadal istnieje.
    folder Pobrane otwiera się do pewnego momentu a potem przestaje się otwierać i jest komunikat 'brak odpowiedzi' i tak jest przez kilka godzin. tak więc mam dostęp tylko do zasobów starych. Nie mam dostępu do świeżo zapisanych. Po prostu się zawiesza. Pamięci jest dosyć.
    Próbowałam otworzyć "Użytkownik" bo tam znajduje się ten "Pobrane BIS" . Myślałam, że tą drogą dostanę się do "POBRANE BIS". Chyba, że się mylę.
    Z pozycji przeglądarka>pobrane pliki> otwiera się natychmiast cały folder "POBRANE BIS" (chociaż rzeczywiście w ścieżce na pasku jest "Pobrane" i to uważam za bardzo dziwne Myślałam, że pomoże mi ktoś rozwiązać ten problem.
    Pozdrawiam,
    P.s. Widocznie nie da się tego rozwiązać... , no chyba, że będziesz chciał jeszcze raz na spokojnie pochylić się nad tym dziwnym zachowaniem komputera...
  • #11 21034873
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Usun wszystkie filmy z C:\Users\1\POBRANE BIS\ i sprawdz czy "Pobrane" zacznie sie normalnie otwierac, na ogol zawiesza sie wlasnie przez jakis film w katalogu. Ewentualnie wszystko wrzuc do jakiegos podfolderu np. Stare pliki itp.

Co do samego "Pobrane" to tylko dowiazanie do C:\Users\1\POBRANE BIS\ skoro na taki katalog zmienialas.
  • #12 21034892
    sarahbidermanfb
    Poziom 3  
    tak zrobię i zobaczymy. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do folderu "POBRANE BIS" w systemie Windows 8.1, który został utworzony jako nowa lokalizacja pobierania. Folder "Pobrane" nie odpowiada, a użytkownik nie może uzyskać do niego dostępu, mimo że pliki są tam zapisywane. Użytkownik próbował utworzyć skrót do folderu na pulpicie, jednak napotyka problemy z otwieraniem folderu, który zawiesza się i wyświetla komunikat "brak odpowiedzi". Inni forumowicze sugerują sprawdzenie uprawnień do folderu, użycie polecenia w wierszu polecenia oraz usunięcie potencjalnie problematycznych plików, które mogą powodować zawieszanie się systemu. Użytkownik zauważa, że folder "POBRANE BIS" jest widoczny w przeglądarce, ale nie może go otworzyć bezpośrednio z systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA