logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Quad dla dzieci - zatrzymuje się po zamontowaniu akumulatora samochodowego

Koll0 03 Kwi 2024 10:10 849 9
REKLAMA
  • #1 21030374
    Koll0
    Poziom 5  
    Ocena: 8

Witam,
    posiadam quad'a na akumulator dla dzieci. Quad z odzysku, wymieniony moduł sterujący i silniki na nowe.
    Chciałem włożyć do niego zwykły akumulator od osobówki, aby można było nim jeździć dłużej. Musiałem przerobić komorę i zabezpieczyć przed dziećmi nowy akumulator.
    Jednak napotkałem problem podczas jego użytkowania. Po pewnym czasie od jazdy quad zatrzymuje się i nie da się włączyć. Po dłuższej chwili ponownie rusza i tak w kółko.
    Myślałem, że problem leży po stronie wiązki elektrycznej, że pod wpływem drgań wyłącza się, ale sprawdzałem miernikiem i prąd w układzie jest.
    Zastanawia mnie jedno. Czy taki akumulator jest za mocny dla takiego modułu sterującego?
    Moduł sterujący Moduł sterujący JR1801RX-12V do pojazdów zdalnie sterowanych

Akumulator z osobówki 12V 300A 39Ah

Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21030462
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 281
    Moze zabezpieczenie termiczne wewnatrz sterownika.
  • REKLAMA
  • #3 21030536
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Tam są pewnie dwa silniki po 90 W (mocy nominalnej) do tego obciążenie przez dziecko a ty dodałeś jeszcze kilkanaście kg na akumualtor. Jedyne co nie jest przeciążone to właśnie akumulator z samochodu. Cała reszta ma przekroczone parametry i to sporo.
  • REKLAMA
  • #4 21030718
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1467
    Pokaż płytę sterownika bez obudowy. Fotki z przodu i z tyłu.
  • REKLAMA
  • #5 21030775
    Koll0
    Poziom 5  
    >>21030462

Też mi to wygląda na zabezpieczenie termiczne. Po czasie stygnie i pozwala jechać dalej przez chwilę.

Dodano po 5 [godziny] 8 [minuty]:

mipix napisał:

Proszę.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z kondensatorami i przekaźnikami. Płytka drukowana z przekaźnikami i komponentami elektronicznymi na drewnianym tle. Zbliżenie na kontroler JR1801RX-12V z widocznymi specyfikacjami technicznymi.

Płytka drukowana trzymana w dłoni z elementami elektronicznymi i oznaczeniami. Zdjęcie płytki drukowanej z komponentami elektronicznymi, trzymanej na dłoni. Płytka PCB trzymana w ręce, zawierająca różne elementy elektroniczne, w tym przekaźniki marki YONGCHENG.

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Płyta drukowana z elementami elektronicznymi trzymana na dłoni. Moduł sterujący z dwiema dużymi kostkami przekaźników na zielonej płytce drukowanej, trzymany w dłoni. Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi na dłoni. Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatory i przekaźniki. Moduł sterownika z przekaźnikami na płycie drukowanej >>21030718

Dodano po 10 [godziny] 57 [minuty]:

mipix napisał:

Fotki zamieszczone, sterownik zmieniłem na stary, tamten mam na gwarancji jeszcze :)

Dodano po 6 [godziny] 32 [minuty]:

@mipix Fotki zamieszczone.
  • #6 21032689
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1467
    Ostatnio miałem na warsztacie podobny z identycznymi objawami.
    Nie namierzyłem miejsca pomiaru prądu. Bez kierowcy jechał. Z balastem przerywał. Tu też na pierwszy rzut oka nie widać jakiegoś bocznika do pomiaru prądu.
  • #7 21033325
    Koll0
    Poziom 5  
    mipix napisał:
    Ostatnio miałem na warsztacie podobny z identycznymi objawami.
    Nie namierzyłem miejsca pomiaru prądu. Bez kierowcy jechał. Z balastem przerywał. Tu też na pierwszy rzut oka nie widać jakiegoś bocznika do pomiaru prądu.

Hmm... Spróbuję jeszcze sprawdzic wiązkę w jednym miejscu. Gdy ruszam w pewnym miejscu to widać, że wyświetlacz miga. Może jest jakis słaby punkt po dordze i pod wpływem drgań go rozłącza. Ale mimo to po dłuższym czasie wyłącza sie całkowiecie.
    Spróuje jeszcze na zwykłym akumulatorze typowym dla takich zabawek, jeśli będzie poprawa to pozostaje mi pogodzic się i ewentualnie zastosowac dwa akumulatory i zwiekszyc ich pojemność.
  • #8 21033851
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Cytat:
    Spróuje jeszcze na zwykłym akumulatorze typowym dla takich zabawek, jeśli będzie poprawa to pozostaje mi pogodzic się i ewentualnie zastosowac dwa akumulatory i zwiekszyc ich pojemność.

Jeśli poprawa nastąpi, będzie to efektem większej rezystancji wewnętrznej akumulatora żelowego.
    Nie sądzę, by chińscy inżynierowie, konstruując pojazd i żyłując jego osiągi, bazowali na tej cesze.
    Jeśli jednak, mimo wszystko, tak właśnie było, podłączając drugi egzemplarz baterii możesz zniweczyć ich zamiary, ponieważ rezystancja ta zmaleje.
    Na poważnie - może jednak poszukaj przyczyny.
  • #9 21048543
    Koll0
    Poziom 5  
    mam_pytanie napisał:
    Cytat:

Jeśli poprawa nastąpi, będzie to efektem większej rezystancji wewnętrznej akumulatora żelowego.
    Nie sądzę, by chińscy inżynierowie, konstruując pojazd i żyłując jego osiągi, bazowali na tej cesze.
    Jeśli jednak, mimo wszystko, tak właśnie było, podłączając drugi egzemplarz baterii możesz zniweczyć ich zamiary, ponieważ rezystancja ta zmaleje.
    Na poważnie - może jednak poszukaj przyczyny.

Włożyłem jeden akumulator 12V9Ah. Jeździł dłużej. Niestety znowu się wyłączył. Obstawiałbym znowu zabezpieczenie termiczne.
    ALE po nocy postoju w garażu chciałem go włączyć i się nie włączył, więc może byc inna przyczyna. Silniki zamontowałem takie jakie były oryginalnie 2x45W 15000 rpm.
    Znowu muszę go rozebrać i sprawdzic wiązkę. Hmm... może odepnę silniczek od kierownicy? I tak nie działa, a może powoduje jakieś problemy w elektryce.

Dodano po 5 [minuty]:

sigwa18 napisał:
    Tam są pewnie dwa silniki po 90 W (mocy nominalnej) do tego obciążenie przez dziecko a ty dodałeś jeszcze kilkanaście kg na akumualtor. Jedyne co nie jest przeciążone to właśnie akumulator z samochodu. Cała reszta ma przekroczone parametry i to sporo.

Są dwa silniki po 45w każdy. Zastąpiłem zwykły akumulator akumulatorem żelowym 12V 9Ah. Póki co czas jazdy wydłużył się zanim sie wyłączył. Problem zabezpieczenia termicznego nie do końca został rozwiązany. Po nocy przestoju w garażu auto nie chciało sie włączyć. Szukam problemu dalej.
  • #10 21122176
    Koll0
    Poziom 5  
    Problem chyba został rozwiązany. Przejrzalem jescze raz wszystkie wiązki.
    Jeden problem był z gniazdem ładowania. Gdy quad był w ruchu to zdarzało się, że gniazdo bylu uciskane przez obudowę i robiło otwarcie obwodu. Quad "myślał", że wkładam ładowarkę do gniazda i odcinał prąd (dokladnie tak jak przy ładowaniu)
    Drugi problem to tanie chińskie przełączniki, zastąpiły fabryczną stacyjkę na kluczyk. Wsuwki i styki poprawione. Problemem jest przełącznik sam w sobie. Trzeba mocno wcisnąć przełącznik aby "klik" był głośny. Wtedy działa prawidłowo i nie wyłącza już quad'a na małych wertepach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada quad na akumulator dla dzieci, który po wymianie modułu sterującego i silników na nowe, napotkał problem z zatrzymywaniem się pojazdu po zamontowaniu akumulatora samochodowego 12V 300A 39Ah. Po pewnym czasie jazdy quad przestaje działać, a po chwili można go ponownie uruchomić. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być drgania wpływające na wiązkę elektryczną lub zabezpieczenie termiczne w module sterującym. W trakcie dyskusji zasugerowano, że obciążenie silników (2x45W) oraz dodatkowa waga akumulatora mogą przekraczać parametry reszty układu. Po dalszych testach i wymianach akumulatorów, użytkownik zidentyfikował problemy z gniazdem ładowania oraz przełącznikami, które były przyczyną nieprawidłowego działania quada. Po poprawkach, quad działał stabilniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA