logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć cewki świateł i ładowania w WFM?

michnejtomasz 03 Kwi 2024 16:17 1647 2
  • #1 21030880
    michnejtomasz
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć panowie mam takie małe patenko.. otóż mam problem ze światłami Wfm a tak naprawdę nie ma tych świateł..
    Problem w tym że mam całkowicie rozłączony iskrownik w magnecie to znaczy wszystkie te cewki są porozłączane jedyna tylko dobrze działająca sprawnie tak jak ma być jest to cewka zapłonowa bo motocykl pali gaśnie i tak dalej

No i tu nie wiem jak podłączyć te dwie pozostałe
    Te dwie pozostałe są to cewki które mają podwójne uzwojenie jedno uzwojenie tak by wewnętrzne ma działać dawać prąd na światła a drugie uzwojenie zewnętrzne prąd naładowania akumulatora..
    Prąd na ładowaniu akumulatora jest ale prąd na światła niestety już go nie ma
    Cewki te dwie są takie same ze środka cewki wychodzi przewodzi który jest podłączony do masy cewki do obudowy cewki oraz wychodzą jeszcze dwa dodatkowe przewody z jednej i z drugiej strony właśnie nie wiem jak one mają być podłączone

Ja podłączam je w szereg gdzie jeden kabel idzie wychodzi z obudowy silnika i drugi z obudowy silnika są one połączone i mają wtedy dać 12 v No i jednak to nie działa

Widziałem wątek być może te cewki są obrócone nie wiem jak czy mogą być obrócone wokół tak jakby własnej osi czy czy ,jak ?

Dodam też że nie wiem czy są one na pewno sprawne wiem że prąd ładowania wychodzi ale prąd na światła nic..

A jak podłączyć to ładowanie No to chyba nie ma żadnej sztuki tak ale właśnie te dwa kabelki które wychodzą po bokach tak jakby w kierunku tych śrub mocujących..

Ktoś coś podpowie pomoże...
    Może ma ktoś z was zdjęcie tak jakby z tyłu jak te cewki są ze sobą połączone gdzie są połączone
  • #2 21030917
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Albo niewłaściwy opis albo jakieś przeróbki były dokonywane. Motocykle WFM wczesnej produkcji nie miały cewki ładowania akumulatora bowiem nie było też akumulatora. Pod koniec produkcji iskrownik co do działania taki sam jak WSK. Czyli cewka ładowania akumulatora to taki nieduży klocek z jednym nabiegunnikiem. I z tej cewki przez prostownik na akumulator (bezpiecznik). Dalej to dwie cewki świetlne (z dwoma nabiegunnikami) lecz z pojedynczym uzwojeniem łączone równolegle. I oczywiście cewka zapłonowa. Tutaj mowa o cewce z kilkoma uzwojeniami i nie kojarzę abym coś takiego spotkał. Ale skoro silnik pracuje to przecież można choćby żarówką sprawdzić co się dzieje na wyprowadzeniach względem masy.
    Generalnie to w motocyklach z akumulatorem oświetlenie pozycyjne i czasem światło hamowania było zasilane z akumulatora natomiast światła główne i sygnał z cewki. Lecz po kilkudziesięciu latach użytkowania było już różnie.
    Ale z ciekawości zapytałem wyszukiwarkę i okazuje się, że owszem było rozwiązanie z cewkami ładowania na tych samych korpusach co świetlne. Więc doradzam sięgnięcie do tego sposobu.
  • #3 21031034
    michnejtomasz
    Poziom 3  
    Ocena: 1

No tam możliwe, że cały iskrownik jest kombinowany... Zwany jest iskrownikiem głębokim...

Wiem o jakim pan mówi.
    Są takie, co mają w sumie 4 cewki, jedna mała, ładowania i 2 na światła oraz jedna na zapłon...

Ja jednak mam iskrownik na 3 cewki, a były dwa rodzaje. Zapłon mam sprawny, a te dwie cewki mają podwójne uzwojenie, dlatego by i ładować aku i zasilać światła...

Taki jak ten w linku poniżej...

Na 1 zdjęciu widać boczne żółte, kremowe przewody z wnętrza cewki... one mają dać na światła, a nie mam...
    Że zewnętrznego uzwojenia na ładowanie mam tym czerwonymi
    Załączniki:
    • Jak podłączyć cewki świateł i ładowania w WFM? Screenshot_2024-04-03-18-26-54-159_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg (435.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć cewki świateł i ładowania w WFM? iskrownik-gleboki-wfm-wsk-m06-125-krakow-570739502.jpg (143.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA