logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć baterie awaryjne z centralą Easy Way 210 bez wsparcia producenta?

Sensik94 04 Kwi 2024 19:52 468 3
  • #1 21032697
    Sensik94
    Poziom 7  
    Witam wszystkich,
    Mam bramę z siłownikami i centrala Easy way 210. Wszystko działa tak jak należy do czasu, aż nie ma prądu, ponieważ brama nie posiada baterii awaryjnych w standardzie. Od producenta udało mi się wydusić informacje jakie baterie powinienem zakupić i jak powinienem je ze sobą podłączyć, ale jeśli chodzi o połączenie pomiędzy bateriami, a centralą jest problem. Producent sprowadzał kiedyś ten element z Włoch ale już tego nie robią. Może któryś z Was, doświadczonych elektryków, siedzi w tym i wie jak to zrobić? Przesyłam schemat podłączenia w załączniku.
    Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Schemat podłączenia elektrycznego AGECH2 dla CT2-24
  • #2 21033874
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2361
    Pewnie to był zwykły układ zabezpieczający akumulator przeg głębokim rozładowaniem.
    Ewentualnie z dodatkową kontrola ładowania.
    Tu masz ten moduł
    https://www.as-torantriebe.de/AGECH-Stecker-2...rsorgung-24V-fuer-die-Motorsteuerung-CT2.html
    Tu jest niższy model
    https://www.as-torantriebe.de/AGECH-Stecker-S...ung-24V-fuer-die-Motorsteuerung-GEUNI-24.html
  • #3 21033947
    Sensik94
    Poziom 7  
    Czyli nie można zrobić tego prościej? 86,00 € to trochę dużo...
  • #4 21033966
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2361
    Zastanawiam się czy nie szło by wykorzystać takie coś jak zabezpieczenie akumulatora XH-M609 tylko dołożyć diodę równolegle ze stykami przekaźnika żeby po powrocie zasilanie załączył się z powrotem.
    Przydały by się zdjęcia tego sterownika bramy żeby może rozpracować jak to złącze jest połączone z zasilaniem.
    Możliwe ze ten oryginalny moduł odpowiada tylko za regulacje ładowania baterii i ma diodę pozwalająca na zasilanie sterownika z akumulatorów, tak jak jest to wbudowane w innych sterownikach.
    Jak będę miał chwile to postaram się rozrysować jak jest to zrobione w moim zapasowym sterowniku, co prawda jest on na 12V ale może jakoś dało by rade to dopasować.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

W moim sterownik układ jest oparty po prostu o LM317.
    Przy akumulatorach 24V powinno to wyglądać mniej-wiecej tak
    Schemat układu regulacji napięcia z wykorzystaniem LM317
    Maksymalne napięcie ładowanie około 28V i prąd 0,8A.
    U mnie rezystora RS ograniczającego prąd nie ma ale moim zdanie powinien być i powinien mieć przynajmniej 3W.
    Dioda równoległe z LM316 nie musi być koniecznie MBR1045 ale jakaś wytrzymująca 10A powinna wystarczyć.
REKLAMA