logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie usunąć stary klej z szyby samochodu?

Pawcio15 05 Kwi 2024 18:42 11325 16
REKLAMA
  • #1 21033986
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ocena: 29
    Witam.
    Czy ma ktoś pomysł na pozbycie się kleju pozostałego po naklejce z szyby? Ja już próbowałem chyba wszystkiego. Podgrzałem suszarką, benzyna ekstrakcyjna, kupiłem specjalny środek. I za żadne skarby nie da się zedrzeć tego kleju. Nożem "tapeciak" próbowałem i żyletka i tylko szyba się rysuje a klej nie chce zejść. Samochód zakupiłem dopiero i już bardzo długo to jest na szybie. Ma ktoś jakiś pomysł?
    Załączniki:
    • Jak skutecznie usunąć stary klej z szyby samochodu? IMG_20240405_173302.jpg (466.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21034002
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3824
    Najprościej usuwać ten klej mechanicznie. A do drapania resztek użyj materiału o mniejszej twardości. Nóż do tapet to bardzo twarda stal. ale nie będzie rysował na przykład drapak aluminiowy, czy z twardego drewna. Możesz także wypróbować szczotkę teflonową na wiertarce lub tarczę z wełną ścierną, oferowaną pod nazwą "włosy murzyna".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 21034003
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Nafta albo WD-40 - namoczyć szmatkę/ręcznik papierowy i przyłożyć, potem zetrzeć i powtórzyć i tak do skutku, aż zejdzie całość. To sposób mniej radykalny i dla cierpliwych. Sposób bardziej radykalny to aceton lub toluen, ale tu trzeba bardzo uważać, by nic nie kapnęło na deskę, ani by niczego poza szybą (np. uszczelek, czy jakichkolwiek elementów plastikowych) nie dotknąć szmatką nawilżoną rozpuszczalnikiem.
  • REKLAMA
  • #4 21034368
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Na znanym portalu aukcyjnym wpisz płyn do usuwania naklejek (label remover) - jest tego sporo.
    Kiedyś kupiłem taki preparat w Lidlu, w małej butelce.
  • #5 21034372
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ocena: 29
    Nie wiem czy to samo ale ja zakupiłem tar remover z k2 i nie dał rady niestety z tym.
  • #6 21034377
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    To była mała buteleczka z żółtą zakrętką, o pojemności do 150 ml (tak sądzę).
    Płyn przezroczysty, dosyć gęsty, prawie jak konsystencja żelu.
    Zapach zbliżony do WD-40.
    Klej po starej nalepce z numerem rejestracyjnym zmył się dobrze, ale wymagało to trochę cierpliwości.
  • REKLAMA
  • #7 21034427
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3824
    Generalnie z chemią trzeba uważać, bo w przypadku rozlania czy pokapania można sobie "załatwić" plastiki. Niektóre rozpuszczalniki mogą być niebezpieczne dla deski rozdzielczej czy innych elementów wyposażenia. Sądzę, że poza wspomnianą wyżej naftą czy benzyną ekstrakcyjną, jedyny w pełni bezpieczny rozpuszczalnik to IPA (izopropanol).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21034455
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Czyściłem klej po nalepkach reklamowych przyklejanych na szyby i najlepszy okazał się niebieski denaturat. Może i z tym klejem sobie poradzi ?
  • REKLAMA
  • #9 21034636
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6462
    Mobali napisał:
    jedyny w pełni bezpieczny rozpuszczalnik to IPA (izopropanol).
    Może i bezpieczny dla plastików ale zupełnie nieskuteczny w usuwaniu kleju stosowanego w folii do przyciemniania szyb (bo jak mniemam po zdjęciu o tym tu rozmawiamy).
  • #10 21034727
    mark55
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Żyletka i woda bądź płyn do mycia szyb, najskuteczniejszy sposób do usuwania naklejek bądź starego kleju i tym podobnie.
  • #13 21034933
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    WD-40 powinien załatwić problem a jeśli jednak nie to próbować acetonem.
    Pamiętam że dawniej klej po jakieś naklejce (winieta?) udało mi się usunąć rozpuszczalnikiem nitro.
    Z wiadomych względów, nie radzę drapać narzędziami stalowymi. Na fotce widać, ze szyba już jest nieźle poharatana.

Pozdrawiam.
  • #14 21034956
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Ja do usuwania nalepek używam terpentyny ze skórek pomarańczy (mi to bardziej przypomina mandarynki ) .
    Jakiś czas temu kupiłem w Castoramie spray pod nazwą (marką) Starwax .
    Znalazłem to jak była potrzeba wymiany kilkudziesięciu obudów wraz z naklejkami Microsoftu .
  • #15 21035151
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2064
    Tar remover jak sama nazwa wskazuje, służy do usuwania smoły ( domyślnie „asfaltu”). Do usuwania kleju użyj, jak koledzy piszą label remover. Najlepiej przyłożyć nawilżoną szmatkę i dać klejowi zmięknąć. Krążek toffi też dałby radę, ale pewnie nie ma jak podejść.
    Można też po prostu podjechać do firmy zajmującej się wymianą szyb samochodowych i oni mają już swoje sposoby
  • #17 21102105
    mark55
    Poziom 13  
    Ocena: 69
    Mobali napisał:
    Żyletka to nie jest mądry pomysł - rysuje jeszcze lepiej od nożyka do tapet ;-)

Żyletka w ciągłym użyciu i nic nie porysowała szyby ale taka do golenia nie, tylko do szyb profesjonalna która wszystkie naklejki ścina i ponownie można przykleić bez uszkodzenia.
    Załączniki:
    • Jak skutecznie usunąć stary klej z szyby samochodu? Żyletka.jpg (25.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Aby skutecznie usunąć stary klej z szyby samochodu, zaleca się stosowanie metod mechanicznych oraz chemicznych. Użytkownicy sugerują użycie narzędzi o mniejszej twardości, takich jak drapak aluminiowy lub teflonowy, zamiast noża do tapet, który może rysować szybę. Wśród chemikaliów polecane są nafta, WD-40, aceton, toluen oraz izopropanol (IPA). Warto również spróbować denaturatu, terpentyny balsamicznej oraz specjalnych preparatów do usuwania naklejek, takich jak label remover. Użytkownicy podkreślają, aby zachować ostrożność, aby nie uszkodzić plastikowych elementów wnętrza samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA