logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Cyfral Smart-5P zamiast Laskomex LF-3? Szukam schematu.

krzysztoff86 05 Kwi 2024 18:51 435 10
  • #1 21033998
    krzysztoff86
    Poziom 3  
    Witam serdecznie.
    Chcę się poradzić mądrzejszych ode mnie. Mam problem z podłączeniem unifonu. Po remoncie okazało się, że mam odpięty kabel od unifonu. Niestety nie wiem jak były podpięte kable pod konkretne blaszki. Udałem się do sąsiadki, która ma stary Laskomex, taki sam jaki był u mnie. Wewnątrz ma kabel z 4 żyłami, u mnie jest z kolei 6 żył, jednak nie wiem czy były wszystkie podpięte lub czy były jakieś mostki wykonane, tak jak u sasiadki. Zdjęcie poniżej.

Widok wnętrza starego unifonu Laskomex z podłączonymi kablami w różnych kolorach.

Jedynie do czego doszedłem, to to, że po podłączeniu u mnie brązowego kabelka pod masę i zielonego pod głośnik lub na odwrót wszytko słychać, co dzieje się na zewnątrz. Mam problem jednak z podpieciem mikrofonu oraz wywoływaniem, a także otwieraniem drzwi. Żadna konfiguracja nie daje efektu.

Wnętrze obudowy unifonu z odsłoniętymi przewodami w różnych kolorach.
  • Pomocny post
    #2 21034054
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    Spróbuj podłączyć tak:
    MASA - zielony
    RING - biały
    SPK - niebieski
    MIC - czerwony

Zwory wyjmij

Daj znać jaki jest efekt
  • #3 21034092
    krzysztoff86
    Poziom 3  
    Jutro sprawdzę jakie to efekty przynosi. Jak dobrze rozumiem, to zwory całkiem wyciągnąć z pinów?

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

>>21034054
    Spróbowałem jednak dziś, podpiąłem kabelki według zalecenia, wyjąłem zwroki i głucho jest.
  • Pomocny post
    #4 21034286
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Unifon LF-3 --> Cyfral Smart 5P

1 - wywołanie --> RING
    2 - słuchawka --> SPK
    3 - mikrofon --> MIC
    4 - masa --> MASA
    5 - zamek --> SW1
    6 - zamek --> SW2
  • #5 21034806
    krzysztoff86
    Poziom 3  
    Dzięki, choć mimo tej samej wiedzy, gdzie co w teorii powinno być podpięte + instrukcja do nowego unifona, niewiele daje.
  • Pomocny post
    #6 21034836
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Niestety zdalnie trudno jest Ci w takiej sytuacji pomóc. Tu trzeba samemu próbować.
    Czytałeś poradnik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html pkt. 4.2?

Istnieje też takie prawdopodobieństwo, że podczas remontu w mieszkaniu niektóre żyły zostały (niechcąco) zwarte i spowodowało to blokadę domofonu w całej bramie. Wtedy takiego "delikwenta" wyłącza się z systemu (te żyły, które robiły zwarcie) i w ten sposób usprawnia się domofon w bramie, ale wtedy "delikwent" (Ty?) już jest "systemowo" odłączony. Czy tak było u Ciebie, to tego my nie wiemy...
  • #7 21034842
    krzysztoff86
    Poziom 3  
    Tak, czytałem poradnik, ale mimo to nie przynosi rządnych efektów. Może coś się uda wykombinować
  • #8 21034847
    Ircys
    Specjalista Domofony
    krzysztoff86 napisał:
    Może coś się uda wykombinować

Próbuj
  • Pomocny post
    #9 21035054
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    krzysztoff86 napisał:
    Udałem się do sąsiadki, która ma stary Laskomex, taki sam jaki był u mnie. Wewnątrz ma kabel z 4 żyłami, u mnie jest z kolei 6 żył, jednak nie wiem czy były wszystkie podpięte lub czy były jakieś mostki wykonane, tak jak u sasiadki.

Skoro u sąsiadki są dwa mostki, to i ty musisz się tego trzymać. U sąsiadki są zmostkowane 3 i 6 oraz 4 i 5.
    W twoim nowym unifonie nie robisz mostków z kabelka, bo do tego celu producent przygotował odpowiednie zworki. W ten sposób uzyskał uniwersalność unifonu, który łatwo daje się przystosować do instalacji 4, 5 lub 6 żyłowych. Zastosuj zatem wariant 4 żyłowy i wszystko powinno śmigać. Odnośnie wyłączania abonenta, to najczęściej chodzi o zasilanie mikrofonu. Gdy ktoś zrobi zwarcie na tym zasilaniu, to nie działają mikrofony w całym pionie.
    Odnośnie wywołania, to starych systemach analogowych (które znam z praktyki), każdy lokator miał swoją indywidualną żyłę wywołania. Często brak wywołania był spowodowanych brakiem styku na przycisku w kasecie. Nie wiem jak jest u ciebie, czy masz swój przycisk, czy jest już klawiatura numeryczna. I jeszcze jedna uwaga, że jak robisz próbę wywołania, to przycisk "widełkowy" musi być w tym czasie wciśnięty.
  • #10 21035186
    krzysztoff86
    Poziom 3  
    zybex napisał:
    Zastosuj zatem wariant 4 żyłowy i wszystko powinno śmigać.
    są postępy w wariancie 4 żyłowym. Niestety dalej coś z otwieraniem zamka i mikrofonem jest nie tak, ale to pewnie źle kabelki podłączam, ale dzięki za te uwagi, bo przynajmniej coś kolejne zaczyna działać
  • #11 21036355
    krzysztoff86
    Poziom 3  

>>21035054
    Dziękuję za porady, w końcu się udało i wszystko działa jak należy. Jak się okazało wystarczyło odpowiednio ustawić zworki (w tym przypadku w układzie kabla 4-żyłowego), postępować zgodnie z poradnikiem, który się mieści na forum oraz trochę cierpliwości. Ważna też była porada dotycząca widełek słuchawki unifonu, bo przy odłożonej słuchawce działa dzwonek. Finalnie wszystko wygląda w sposób następujący:
    Wnętrze unifonu z kablami podłączonymi do płytki drukowanej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem unifonu Cyfral Smart-5P w miejsce Laskomex LF-3 po remoncie, gdzie kable zostały odłączone. Po konsultacjach z sąsiadką, która ma podobny system, użytkownik próbował różnych konfiguracji, jednak napotkał trudności z mikrofonem, wywoływaniem oraz otwieraniem drzwi. Ostatecznie, po wskazówkach dotyczących podłączenia kabli oraz ustawienia zworki w układzie 4-żyłowym, udało się uzyskać poprawne działanie unifonu. Kluczowe okazały się również informacje o mostkach oraz konieczności wciśnięcia przycisku "widełkowego" podczas testowania wywołania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA