logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy GVSW40464TWHC2-S pralko-suszarka żyje własnym życiem…

godejmisindi 05 Kwi 2024 19:14 1308 12
REKLAMA
  • #1 21034025
    godejmisindi
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Czytałam podobne wątki, ale nie dotyczące tego modelu. Otóż na początku nie można było zmienić temperatury. Po resecie programatora niby wczoraj wszystko działało, a dzisiaj tragedia. W trakcie prania temperatura sobie opada i wzrasta, wirowanie się zmienia, nawet czasami włącza suszenie.
    Mamy w domu dużo prania (kilka razy w tygodniu) i przy dzieciach (dużo plam) jest to tragedia. Nawet przy wybranym programie, przed startem temperatura i wirowanie się zmieniają.
    Bardzo proszę o pomoc i przepraszam, jeśli gdzieś ten problem, tego urządzenia został już rozwiązany. W załączeniu filmy. To jedynie próbka możliwości tej pralki.

• REKLAMA
  • #2 21034786
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Wideo nie odtwarza się. Prawdopodobnie masz zimne luty.
  • REKLAMA
  • #3 21034824
    godejmisindi
    Poziom 8  

Może teraz film odpali w formacie AVI.

Ona sobie nawet sama zmienia czas prania, jak chce.

Zimne luty? Czy w ogóle da się to naprawić, czy coś tak się zepsuło, że naprawa zje średnią krajową.

• REKLAMA
  • #4 21035065
    mariukonie
    Poziom 31  
    Żeby poprawić zimne luty wystarczy wyciągnąć moduł i przelutować świeżą cyną elementy zamontowane na radiatorze i inne luty, które wydają się podejrzane.
    Koszt praktycznie żaden oprócz czasu.
  • REKLAMA
  • #5 21035075
    godejmisindi
    Poziom 8  
    Czyli to na 100% zimne luty.
    No dobrze, spróbujemy to zrobić, ale niestety musze poczekać na kolegę, który to umie, bo ja jedynie lutowałam do tej pory proste kable.
    Dziękuję za poradę, odezwę się jak rozgrzebiemy dziadygę.
  • #6 21035085
    mariukonie
    Poziom 31  
    Prawdopodobnie na 100% :)
  • #7 21035095
    godejmisindi
    Poziom 8  

No ale maskownica to plastikowy element, a ona ciągle pika i zmienia faktycznie wirowanie i temperaturę, a maskownica i przyciski na niej działają…

Chciałabym znać przyczynę lub 2, żeby sprawdzić. Udało mi się naprawić suszarkę i przylutować nowe szczotki na bębnie, więc niesiona tym sukcesem wierzę, że z tą pralką też się uda.
  • #8 21035097
    mariukonie
    Poziom 31  
    Dasz radę :) Dobra postawa
  • Pomocny post
    #9 21035541
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
  • #10 21041533
    godejmisindi
    Poziom 8  
    Dziękuję za ten link. W weekend zakupię ów izopropanol i spróbuję może to rozkręcić i zerknąć, czy nie ma tam syfu - oby to było tylko. Jeśli nie, będziemy sprawdzać te zimne luty.
  • #11 21048689
    godejmisindi
    Poziom 8  
    Drodzy Panowie,

zakupiłam izopropanol i przez 2 dni walczyłam z pralką. Wyczyściłam moduł, ale po złożeniu nie działało praktycznie nic (nie chciała się włączyć, szalała jeszcze bardziej). Niezrażona niepowodzeniem stwierdziłam, że to nie może się tak skończyć. W poniedziałek ponownie wszystko wykręciłam, przeczyściłam moduł wraz z taśmą na przednim panelu, złożyłam, zrobiłam reset programatora i uwaga! Wreszcie zadziałało wirowanie, wczoraj uruchomiłam dwukrotnie jeden program i wszystko poszło gładko. Nie chcę zapeszać, ale chyba się udało i wreszcie działa. Zobaczymy jak długo. Oczywiście wyczyściłam też filtr pralki (ponownie, robiłam to już wcześniej jak zaczęły się problemy) i "puściłam" pogram samooczyszczania - pralka nagrzała wodę do 90 stopni i też wszystko ok.

Takie moje szczęście w nieszczęściu, że często coś naprawię robiąc kilka razy to samo i nie wiedząc, co zrobiłam, że nagle działa :)

Dziękuję jeszcze raz za pomoc w nadziei, że to jednak był tylko brudny moduł a nie zimne luty i że teraz pralko-suszarka będzie radośnie pracować mimo pozbawienia jej "osobowości".
  • #12 21048714
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    godejmisindi napisał:
    W poniedziałek ponownie wszystko wykręciłam, przeczyściłam moduł wraz z taśmą na przednim panelu, złożyłam, zrobiłam reset programatora i uwaga!

Co ja Ci napisałem tydzień temu? Winny jest panel dotykowy z sensorami, a nie żaden moduł sterujący -> usterka najpewniej wróci za jakiś czas, bo ten typ tak ma, a maskownice wymienia się razem z "tasiemką".
  • #13 21048727
    godejmisindi
    Poziom 8  
    Prawda, napisałeś, że to panel, lecz niezbyt przyjaznym językiem z tego, co pamiętam :)
    Na szczęście nie musieliśmy kupować nowego, gdyż kolega @MarcinRKl podsunął dużo tańszy i prostszy sposób.

Jeszcze raz wszystkim za pomoc dziękuję!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z pralko-suszarką Candy GVSW40464TWHC2-S, która samodzielnie zmienia temperaturę, czas prania oraz włącza suszenie. Po resecie programatora sytuacja się poprawiła, ale problemy powróciły. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być zimne luty w module sterującym, co można naprawić przez przelutowanie podejrzanych elementów. Po próbie czyszczenia modułu izopropanolem, pralka zaczęła działać, ale istnieje ryzyko, że usterka powróci, co może być związane z panelem dotykowym. Użytkownik planuje dalsze działania w celu naprawy.
REKLAMA