logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie matrycy led 16x16 panel informacyjny od tramwaju

mdubielewski 06 Kwi 2024 22:08 516 6
REKLAMA
  • #1 21035426
    mdubielewski
    Poziom 3  
    Ocena: 2

Hej, posiadam matrycę LED 16x16 pikseli. Jest to matryca od panelu informacyjnego, który znajduje się w tramwajach/autobusach. Model to ETL-2 PWv2.1. Problem jest taki, że nie mogę nigdzie znaleźć schematu podłączenia tego, a chciałem podłączyć i sterować za pomocą Arduino. Proszę o pomoc, z góry dzięki.

Osoba trzymająca segment matrycy LED 16x16 model ETL-2 PWv2.1. Osoba trzymająca matrycę LED 16x16 pikseli w dłoni, na tle pościeli z wzorem.

Na powyższych zdjęciach jest jeden segment. Cały panel składa się z 4 takich segmentów.
  • REKLAMA
  • #2 21035592
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    Pod Arduino najlepiej i najprościej steruje się panelami wykonanymi z diod programowalnych RGB typu WS 2811, 2812, 2813. 2815 a nie takim panelami usianymi elektroniką jak na zdjęciu wskazującą na to, że zastosowane w nich diody chyba nie są tu typu WS... Ale może jakiś serwisant tych paneli się odezwie i rozjaśni Ci tę sytuację autorytatywnie, albowiem jest sporo różnych rozwiązań sterowania wyświetlaniem grafiki czy teksów przewijanych?
  • REKLAMA
  • #3 21035708
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7817
    Zrób zdjęcie całej płytki tak aby dało się odczytać oznaczenia wszystkich układów.
    elktrod napisał:
    Pod Arduino najlepiej i najprościej steruje się panelami wykonanymi z diod programowalnych RGB typu WS 2811, 2812, 2813. 2815

O wiele prościej jest sterować matrycami z układem MAX7219 itp.
  • REKLAMA
  • #4 21036052
    mdubielewski
    Poziom 3  
    ArturAVS napisał:
    Zrób zdjęcie całej płytki tak aby dało się odczytać oznaczenia wszystkich układów.

Zbliżenie na czerwoną płytkę drukowaną z układami scalonymi i komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na czerwony obwód drukowany z różnymi układami scalonymi i komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z układami scalonymi i rezystorami. Część elektroniczna czerwonej płytki drukowanej z komponentami i etykietą ETL-2. Zbliżenie na płytkę obwodu elektronicznego z elementami oznaczonymi takimi jak JP1, GZAS, C10 i U3. Zbliżenie na czerwoną płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi i chipami. Część czerwonej płytki elektronicznej z oznaczeniami i złączami. Czerwona płytka elektroniczna z układami scalonymi.

Model samej matrycy to:
    Tablica informacyjna o oznaczeniu TOM-2516BMAB-31 trzymana w ręce.

Matryca jest ogólno dostępna na allegro: https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-matryca-led-16x16-zolta-64mm-7734859847

Dowiedziałem sie że jest to panel informacyjny od tramwaju sterowane poprzez rs-485
    Link do strony producenta:
    http://www.rg.com.pl/oferta/urzadzenia/tablic.../zewnetrzne-i-wewnetrzne-w-pojazdach,169.html
  • #5 21036085
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7817
    Sama matryca LED to żaden problem. STP16DP05 to sterownik LED sterowany szeregowo, tranzystory FDSxxxx dodane w celu zwiększenia prądu.
    mdubielewski napisał:
    Matryca jest ogólno dostępna na allegro:

Sama matryca, bez sterowania.
    mdubielewski napisał:
    Dowiedziałem sie że jest to panel informacyjny od tramwaju sterowane poprzez rs-485

Dla fabrycznego sterowania od producenta panelu (nie samej matrycy).
    Musisz ustalić wejścia STP oraz zasilanie. Tak na początek.
  • REKLAMA
  • #6 21036267
    mdubielewski
    Poziom 3  
    Wiem że zasilanie 5V jest na 6 pinowej kostce (krótszej białej). A co do pinów to jeszcze nie wiem do końca ale jak podłączałem mase pod pin 2 a vcc pod pin 8 to świeciła się pierwsza linia.
  • #7 21081429
    mdubielewski
    Poziom 3  
    Brak płyty głównej sterowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada matrycę LED 16x16 pikseli (model ETL-2 PWv2.1) z panelu informacyjnego tramwaju i poszukuje schematu podłączenia do Arduino. Odpowiedzi sugerują, że łatwiej sterować matrycami z układami MAX7219 lub diodami programowalnymi RGB (WS2811, WS2812). Użytkownik dostarcza zdjęcia płytki oraz informacji o zasilaniu 5V. Wskazano, że matryca jest sterowana przez RS-485, a do jej działania potrzebny jest odpowiedni sterownik (STP16DP05). Użytkownik zauważa, że przy podłączeniu masy do pinu 2 i VCC do pinu 8, świeciła się pierwsza linia matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA