logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria kompresora klimatyzacji w Mercedes Vito W639 3.0 Diesel 2012 po naprawie

polopawel827 06 Kwi 2024 23:06 1341 14
REKLAMA
  • #1 21035478
    polopawel827
    Poziom 3  
    Witam! Mam pytanie dotyczące awarii kompresora klimatyzacji w Mercedesie Vito W639 3.0 Diesel z 2012 roku.
    Auto było u mechanika, który stwierdził, że musi wyjąć silnik, aby miał lepsze dostęp do wymiany uszczelek pod chłodnicą oleju oraz wymienić także turbo, itd. Po całej naprawie nie uzupełnił mi gazu w klimatyzacji, nie poinformował mnie o tym i oddał mi auto w takim stanie.
    Auto dziwnie pracowało, jakby coś obcierało metal o metal. Informowałem wielokrotnie, ale mechanik upierał się, że to norma. Po paru tygodniach jazdy padł mi kompresor. Czy to może być powód, że nie było gazu w układzie klimatyzacji? Dziękuję z góry za informację i pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 21035512
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Raczej nie zalał instalacji olejem.
  • #3 21035516
    polopawel827
    Poziom 3  
    Nie nie zalał
  • #4 21035522
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Bez freonu będzie chodzić ale bez oleju na sprężarce już nie- reklamacja.
    Jak nie będzie "chętny" do serwisu, trochę inną cenę zapłaci jak zrobić.
  • #5 21035532
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    polopawel827 napisał:
    Po paru tygodniach jazdy padł mi kompresor.

trojan 12 napisał:
    Bez freonu będzie chodzić

Dziwne by było, jak by auto z 2012 roku z kompresorem sterowanym elektromagnetycznie, nie miało czujnika ciśnienia na systemie klimatyzacji i pozwoliło na zatarcie sprężarki...

polopawel827 napisał:
    Po paru tygodniach jazdy padł mi kompresor.

Ale skąd wiesz, skoro nie było gazu? Stanął i zerwało mu to tam sprzęgło gumowe?
  • REKLAMA
  • #6 21035626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21035743
    polopawel827
    Poziom 3  
    Witam, była uzupełniona. Co roku sprawdzam plus odgrzybianie. Jeżdżę duże trasy Francja-Polska i jak auto stanęło mi na autostradzie, bo koło od kompresora zaczęło głośno pracować, zgrzytać, jakby łożysko kompletnie się wysypało. Zadzwoniłem do niego i zadałem pytanie, czy freon był spuszczany, jak naprawiał auto. Ten mechanik powiedział, że tak. Powiedziałem, że pewnie przez to jest ta usterka. Uznał, że to nie możliwe, że w Mercedesie ten może chodzić bez freonu i nic mu się nie stanie, plus nic nie wspomniał o jakimkolwiek zalaniem układu olejem.
  • REKLAMA
  • #8 21053462
    gabikam
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Właśnie naprawiałem taki sam problem klientowi, objawy dokładnie takie same jak opisujesz. Te kompresory są zbudowane tak, że sprzęgło elektromagnetyczne jest wewnątrz sprężarki, a w kole pasowym jest tylko gumowy tłumik drgań. Gumki się zużyły i szczerka jak zużyte łożysko - na biegu jałowym/przy zmianie biegów. Klient jeździł 6 lat bez środka chłodniczego i nic się nie działo, teraz po prostu padł tłumik drgań i stąd te odgłosy - twój mechanik nie jest winny.

Można dokupić samo koło pasowe, ale nam się nie udało go odkręcić nawet na stole w imadle, śrubka 7mm. Ostatecznie wymieniono cały kompresor.
  • #9 21053544
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    To nie jest tłumik drgań tylko zrywalny łącznik. Kompresor kręci się cały czas. W momencie jak się zatrze po pracy bez gazu to unieruchomiłby cały napęd paskowy. A tak guma się zrywa, kompresor stoi a rolka się kręci. Można jechać dalej. Kompresor oczywiście do wymiany a instalacja do płukania.
  • #10 21053572
    gabikam
    Poziom 14  
    Mam go rozłożonego w warsztacie i to jest tłumik drgań. Wrzucę fotki później. Ten typ jest tak zbudowany, że cały czas kręci się koło pasowe razem z oślą kompresora, a sprzęgło jest wewnątrz, w tylnej części tam, gdzie idzie kabelek do jego włączania. Natomiast koło pasowe jest zbudowane z dwóch części: zewnętrznej i wewnętrznej, z łopatkami poprzekładanymi małymi gumowymi klockami. Gdy gumki się zużyją/rozsypią ze starości, tłucze metal o metal i stąd ten dźwięk. Gdyby tam cokolwiek miało się programowo zrywać, to rozsypałoby się całe koło. Zatrzeć ten kompresor też się teoretycznie nie może, chyba że braknie oleju - ale to oznacza wyciek, spadek ciśnienia w układzie i automatyczne wyłączenie sprzęgła.

Moderowany przez ArturAVS:

Tłumik a nie tłumnik.

• #11 21053672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 21053705
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 547
    gabikam napisał:
    Ten typ jest tak zbudowany, że cały czas kręci się koło pasowe razem z oślą kompresora a sprzęgło jest wewnątrz, w tylnej części tam gdzie idzie kabelek do jego włączania.

Czy aby na pewno masz to rozebrane?
    Tam nie ma sprzęgła wcale, jest kanał z zaworkiem sterowanym 0/1 lub PWM dla regulacji wydatku.
    Rację macie obaj, bo w kole pasowym jest zarówno tłumik drgań jak i to zaznaczone sprzęgło przeciążeniowe (zrywalne).
    polopawel827 napisał:
    Czy to może być powód, że nie było gazu w układzie klimatyzacji?

Może być to powód. Klimatyzacja nie zadziała, ale kompresor się obraca cały czas, nie tak jak w rozwiązaniu z elektrosprzęgłem. Spuszczając czynnik odzyskał też olej, który do układu trafia podciśnieniowo po wykonaniu próżni przy napełnianiu nowym czynnikiem, więc może to być powód.
  • #13 21053814
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5106
    gabikam napisał:
    a sprzęgło jest wewnątrz, w tylnej części tam, gdzie idzie kabelek do jego włączania.

Nie ma żadnego sprzęgła, jest zawór sterujący wydajnością sprężarki
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #14 21053846
    gabikam
    Poziom 14  
    Z tym sprzęgłem pewnie macie racje, samej sprężarki nie rozbierałem, bo wymieniona została cała na nową. Założyłem, że skoro jest kabelek to jest to zasilanie sprzęgła.

Ale wracając do meritum, na zamieszczonym powyżej obrazku widać dokładnie wewnętrzną część koła pasowego. Między tymi łopatkami a zewnętrzną cześcią koła są gumki - ich zużycie powoduje okresowy hałas podobny do zużytego łożyska.
  • #15 21054834
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3598
    polopawel827 napisał:
    w Mercedesie Vito W639 3.0 Diesel z 2012 roku

I znowu się powtarza to samo, co było w przeszłości i będzie w przyszłości. To nie jest informacja wystarczająca do określenia wyposażenia auta. Bo była seria Vito 639 z silnikiem 651 które miały tłumik drgań na osi kompresora. Dotyczy to aut, które nie miały kodu wyposażenia N81. No i tak będziemy się przepychać, podpytywać, nabijać posty, a bez VINu dalej nic nie będzie wiadomo na pewno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem klimatyzacji w Mercedesie Vito W639 3.0 Diesel z 2012 roku, który wystąpił po naprawie, podczas której mechanik nie uzupełnił czynnika chłodniczego. Po kilku tygodniach użytkowania kompresor przestał działać, a auto wydawało dźwięki przypominające tarcie metalu o metal. Uczestnicy dyskusji wskazują, że brak freonu mógł prowadzić do uszkodzenia kompresora, który w nowoczesnych modelach nie ma tradycyjnego sprzęgła elektromagnetycznego, a jego konstrukcja może powodować zatarcie przy braku oleju. Wskazano również na możliwość uszkodzenia tłumika drgań, co może prowadzić do podobnych objawów. Wymiana kompresora oraz płukanie układu klimatyzacji zostały zasugerowane jako rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA