logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router wybrać do oferty T-Mobile w Dąbrowie Górniczej? [5G/4G]

Nóż_w_wodzie 07 Kwi 2024 14:35 546 11
REKLAMA
  • #1 21036271
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Dzień Dobry,

Wybieram ofertę internetową do mojego domu (nielimitowany internet) - Ratanice, Dąbrowa Górnicza. Najbliższe Btsy są od Play (5G) / T-mobile. Z analizy sygnału wychodzi, że lepszy sygnał jest z T-mobile. Testy robione z telefonu.

T-Mobile przed domem:
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału T-Mobile 4G LTE-A 2600. Ekran z wynikami testu prędkości internetu T-Mobile, pokazujący 214,79 Mb/s pobierania i 55,08 Mb/s wysyłania.

T-Mobile w domu:
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej dane sygnału sieci T-Mobile 4G LTE-A 2600. Wyniki testu prędkości internetu T-Mobile: ping 18 ms, pobieranie 210,75 Mb/s, wysyłanie 46,51 Mb/s.

Play przed domem
    Zrzut ekranu pokazujący szczegóły sygnału sieci Play 4G LTE-A 2100 z parametrami takimi jak RSSI, RSRP i SNR. Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu mobilnego Play

Play w domu
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący dane sygnału Play 4G LTE-A. Zrzut ekranu testu prędkości internetu z Play LTE+.

Pytanie, czy mimo słabszego zasięgo brać 5G od Play (raczej nie, ale prośba o potwierdzenie) oraz podstawowe pytanie: przy oczekiwaniu stabilnego łącza do pracy, ale bez dużych oczekiwań prędkości (wystarczy nawet 60MB) jaki router polecacie do tego połączenia oraz czy powinienem brać router z zewnętrzną anteną?
  • REKLAMA
  • #2 21036533
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    T-mobile na BTS-ie NetWorks na pozwoleniu Orange Sarnów-Preczów nie ma nawet pseudo 5G na N1 2100MHz w DSS z LTE2100, brak też w poblizu pozwolenia na 5G3500 N78. T-mobile z Sarnowa-Preczów,pierwszy sektor , LTE2600+2100+1800+800, na paśmie podstawowym dostteczne parametry sygnału, wysoki SINR i bardzo dobre osiagi. Sektor mało obciążony.
    Play to 2 sektor z BTS-a Sarnów Stara 40, LTE2100+1800+800+2600.Pasmo podstawowe LTE2100, na zewnatrz sygnał dostateczny, w domu słaby. BTS powinien mieć tez pseudo 5G2100 na N1 w DSS z LTE2100.
    Uzyskanie dobrych parametrów sygnału niezaleznie od operatora wymaga zew. anteny kierunkowej Dual LTE1800-2600MHz do agregacji p[asm pojemnościowych LTE i routera z modemem agregujacym 4 pasma LTE w agregacji QAM256.
    Jesli miałby być to zew. punkt dostępowy czyli router zintegrowany z antena zew.MIMO4X4 to polecam już taki z 5G i do niego router wewnętrzny jako IDU. To ma być oferrta abonamentowa z T-mobile ze sprzętem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21036947
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. No właśnie lepsze paramtry są z T-Mobile, ale bez 5G. Oferta może być ze sprzętem lub mogę własny. Polecisz jakiś sensowny zestaw? No i pytanie, czy bez anteny zewnętrznej będzie źle?
  • #4 21038488
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Hej, podbijam pytanie, czy możecie polecić rozsądny zestaw pod te połaczenie?
  • #5 21038545
    matek451
    Poziom 43  
    Kluczowe pytanie to ma być sprzęt do LTE czy przyszłościowo pod 5G/LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21039028
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Perspektywicznie z 5G moze juz.
  • #7 21039048
    matek451
    Poziom 43  
    W abonamencie od T-mobile domowy z zew. punktem dostępowym 5G/LTE jest zestaw MC899 +T5400 ale wciskaja głównie WNC5G, sprzęt jest na uzyczenie. Z routerów stacjonarnych wewnętrznych MC888 lub TP-link NX510 5G.
    Routery są z opłatą na start i potem rata wliczona w abonament, po spłaceniu 24m-cznych opłat abonamentowych router jest własnością klienta.
    Mozna tez kupić zew. punkt dostępowy 5G samemu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21041158
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Dzieki za polecenie. Własnie do końca nie chcę się ograniczać ofertą operatora i może byś cos polecił bardziej z rynku, czy coś ciekawszego by było? Będę wdzieczny, bo jakoś zawsze wydawało mi się, ze oferta operatora była gorsza.
  • #9 21059807
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Cześć, Po analizie rynku znalazłem 3 routery, które biorę pod uwagę - Cudy LT18 (anteny zewnętrzne, LTE 4G, Mash) lub D-Link G416 lub Netgear LAX20. Dwa ostatnie mają zabezpieczenie sieci WPA, co też jest ważne, ale mają mniej anten zewnętrznych.

Dodam, że 4G jest dla mnie wystarczające i wiem, że są odpowiedniki 5G, ale na razie bardziej wolę skupić się na zasięgu i zabezpieczeniu połaczenia, niż zwiększeniu prędkości.

Co myślicie? Czy może coś innego przychodzi Wam do głowy?
  • REKLAMA
  • #10 21059953
    matek451
    Poziom 43  
    A na czym polegała ta twoja "analiza rynku" ? Co zadecydowało o wyborze tej egzotycznej trójcy , kto ci toto polecił ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21061298
    Nóż_w_wodzie
    Poziom 2  
    Analiza polegała na weryfikacji potrzeb do zasięgu w domu. Uznałem, że potrzeby mam na stabilne połaczenie w domu na ok 60-100mb. Wymyśliłem, że jak mam zasięg w domu na 135 to spróbuję zamontować urządzenie z dobrymi antenami, ale które też będą mogły ewentualnie być podłączone do zew. anten.

Stwierdziłem zatem, że szukam routera 4G (5G droższy, na ten i przyszły moment niepotrzebny) z WIfi 6 (podobno lepszy zasięg) i fajnie jak będzie obsługiwał mesh, bo w domu może być z zasięgiem różnie.

Tak trafiłem na Cudy, który ma odkręcane anteny i można zamiast nich wpiąć zewnętrzne w systemie 4x4mimo. Pozostałe 2 tego nie mają, ale są poza tym mają wszystko, czego potrzebuję.

I stąd chciałem spytać o Twoje / Wasze opinie o tych routerach.
  • #12 21061593
    matek451
    Poziom 43  
    Sprzet dobiera sie do infrastruktury operatora jaka ma w okolicy gdzie chcemy korzystać z internetu mobilnego. W mobilnym nie ma gwarancji prędkości a obciązenie stacji bazowych na LTE stale rosnie, nie ma gwarancji ze będziesz miał na stałe 100Mb/s.
    Sprzet do 5G jest niewiele drozszy od LT18 i oczywiście nieprawda jest że jest niepotrzebny. Cudy LT18 jest w tej trójcy jedynym routerem wartym jakiejś uwagi ale wart jest maksymalnie z 700-800 zł. Dwa pozostałe to wielkie nieporozumienie bez żadnej wartości.
    MIMO4x4 to nie jest technologia łatwa do uzyskania, trzeba spełnić wiele warunków, jakich pisałem nie raz. Osiagi w T-mobile/PLAY na N78 to grubo ponad 500Mb/s, ilość klientów póki co niewielka a potencjał i pojemność pasma 5G3500MHz klikakrotnie większa od LTE, nawet w agregacji pasm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do oferty T-Mobile w Dąbrowie Górniczej, preferując nielimitowany internet. Analiza sygnału wskazuje na lepsze parametry z T-Mobile, mimo braku 5G. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje sprzętowe, w tym zewnętrzne anteny i routery, które mogą wspierać agregację pasm LTE. Wskazano na zestaw MC899 + T5400 oraz routery MC888 i TP-Link NX510 5G jako opcje w abonamencie. Użytkownik rozważa również zakup routerów z rynku, takich jak Cudy LT18, D-Link G416 i Netgear LAX20, z naciskiem na stabilność połączenia i zabezpieczenia. Podkreślono znaczenie doboru sprzętu do infrastruktury operatora oraz potencjał 5G w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA