logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ciągłe uszkodzenia sprzęgła alternatora w Ford Focus mk1 1,8tdci - co robić?

Piter3040 07 Kwi 2024 23:22 849 6
REKLAMA
  • #1 21037026
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Mam poważny problem. Cztery miesiące temu padło mi sprzęgło alternatora w Fokusie mk1 1,8tdci. Ten gumowy element przykręcany do koła alternatora się wyrwał. Kupiłem używaną część. Warsztat założył i pojeździłem cztery miesiące i poszło 2x ... Trzy dni temu zakupiłem kolejny używany element i pojeździłem dwa dni i znowu się ukręciło. Sam alternator lekko się kręci, wirnik jest sztywny nie ma luzów na łożyskach. Poniżej zamieszczam zdjęcie jak wygląda ten element. Nie wiem co robić??? Miał ktoś coś w podobie?
    Załączniki:
    • Ciągłe uszkodzenia sprzęgła alternatora w Ford Focus mk1 1,8tdci - co robić? SA.JPG (22.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21037042
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Kup trzeci szrot. Może pomoże
  • REKLAMA
  • #3 21037105
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Piter3040 napisał:
    Sam alternator lekko się kręci,
    Pewnie że lekko. Tylko mu ciężko gdy pracuje (ładuje). Ktoś kiedyś pisał na Forum i ja to potwierdzam, że zakładanieużywanych elementów gumowych i metalogumowych to wyrzut kasy w błoto.
  • #4 21037400
    Piter3040
    Poziom 25  
    Kupiłem teraz NOWĄ tą cześć co się urwała tą gumową. Czekam aż przyjdzie i mam nadzieję , że podziała.
    Załączniki:
    • Ciągłe uszkodzenia sprzęgła alternatora w Ford Focus mk1 1,8tdci - co robić? td.JPG (29.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21037504
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    I kup koło z wolnobiegiem.
  • #6 21037513
    Piter3040
    Poziom 25  
    To znaczy? W jakim celu? kreci sie lekko wałek.
  • REKLAMA
  • #7 21385355
    Piter3040
    Poziom 25  
    Okazało się , że alternator jest z innego forda. Oraz mocowanie było przeszlifowane bo się nie mieścił. Kupiłem używany alternator razem ze sprzęgłem i mocowaniem. Zrobiłem już 3tyś km i wszystko działa. Więc temat zamykam. Aha po wymianie alternatora zaczęła działać ogrzewana przednia szyba. Przeczytałem gdzieś, że jak coś jest nie tak w komunikacji między komputerem sterującym inteligentnym ładowaniem a regulatorem napięcia to szyba przednia oraz dodatkowy podgrzewacz płynu zostają odłączone. Teraz jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Focus mk1 1,8 TDCi pojawił się problem z ciągłym uszkadzaniem sprzęgła alternatora, a konkretnie gumowego elementu mocowanego do koła alternatora, który się urywał po kilku miesiącach użytkowania. Użytkownik próbował wymieniać część na używane, jednak problem powtarzał się wielokrotnie. Alternator był sprawny mechanicznie, wirnik kręcił się lekko i nie miał luzów na łożyskach. Wskazano, że stosowanie używanych elementów gumowych i metalogumowych jest nieefektywne i prowadzi do szybkich uszkodzeń. Zalecano zakup nowej części oraz koła z wolnobiegiem, które może odciążyć sprzęgło. Ostatecznie okazało się, że alternator pochodził z innego modelu Forda i miał zmodyfikowane mocowanie, co powodowało problemy. Po wymianie na używany, ale oryginalny alternator z kompletnym sprzęgłem i mocowaniem, problem ustąpił. Dodatkowo po wymianie alternatora zaczęła działać ogrzewana przednia szyba, co potwierdzało poprawę komunikacji między sterownikiem ładowania a regulatorem napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA