Witam chcę zrobić elektrykę w domku na działce rod jaki dać przewód 1.5 czy 2.5
Witaj na forum!
To bardzo dobre pytanie, które często pojawia się w kontekście planowania instalacji elektrycznej, szczególnie w nowych lub modernizowanych obiektach takich jak domek na działce ROD. Wybór odpowiedniego przekroju przewodu jest kluczowy dla bezpieczeństwa oraz efektywności całej instalacji. Przeanalizujmy to więc krok po kroku.
### 1. Obciążenie i moc odbiorników
Pierwszą kwestią, którą należy rozważyć, jest suma mocy wszystkich odbiorników elektrycznych, które będą podłączone do instalacji. Obejmuje to zarówno urządzenia stałe, jak i te przenośne. Suma mocy pozwoli określić maksymalne obciążenie instalacji. To z kolei wpłynie na wybór przekroju przewodu, ponieważ przewody o różnych przekrojach mają różne zdolności przenoszenia prądu.
### 2. Długość obwodu
Kolejnym ważnym czynnikiem jest długość obwodu. Im dłuższy obwód, tym większe straty napięcia, które mogą się pojawić. W przypadkach, kiedy przewody są bardzo długie, może być konieczne zastosowanie przewodu o większym przekroju, aby zminimalizować spadek napięcia.
### 3. Rodzaj obciążenia
Rodzaj obciążenia, czyli to, czy urządzenia będą przede wszystkim rezystancyjne (np. oświetlenie), indukcyjne (np. silniki) czy pojemnościowe, także ma znaczenie. Wybór przekroju przewodu może się różnić w zależności od charakterystyki obciążenia.
### Przewód 1,5 mm² vs 2,5 mm²
- Przewód 1,5 mm² jest powszechnie stosowany w instalacjach oświetleniowych. Typowo, dla przewodu 1,5 mm² przy zasilaniu 230V (napięcie fazowe), maksymalne bezpieczne obciążenie to około 10-16A, co przekłada się na około 2300-3680W. Jest to wystarczające dla większości potrzeb oświetleniowych oraz dla urządzeń o niskim poborze mocy.
- Przewód 2,5 mm² jest zalecany dla obwodów gniazdowych oraz kuchennych, gdzie możemy spodziewać się większych obciążeń. Dla przewodu o przekroju 2,5 mm² maksymalne bezpieczne obciążenie to około 16-20A, co daje możliwość podłączenia urządzeń do około 3680-4600W przy zasilaniu 230V.
### Podsumowanie i zalecenie
Biorąc pod uwagę powyższe, jeśli planujesz korzystać z urządzeń o większym poborze mocy (np. dużych urządzeń kuchennych, grzałek, pomp itp.), zdecydowanie zalecam wybranie przewodu o przekroju 2,5 mm². Zapewni to większe bezpieczeństwo oraz przyszłościową elastyczność w użytkowaniu instalacji.
Dla obwodów oświetleniowych lub tam, gdzie oczekiwany pobór mocy jest stosunkowo niski, przewód 1,5 mm² powinien być wystarczający.
Mając na uwadze bezpieczeństwo oraz przyszłość instalacji, osobista rekomendacja w przypadku nowych instalacji to skłanianie się ku przewodom o większym przekroju, czyli 2,5 mm². To zapewnia większą uniwersalność i minimalizuje ryzyko przeciążenia.
Jeśli masz dodatkowe pytania lub potrzebujesz doprecyzowania, proszę daj znać. Pomoc jest zawsze pod ręką!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Po pierwsze, jakie masz zabezpieczenie B10A czy B16A, bo na działkach różnie jest z tym różnie. Ogólna zasada jest taka, że oświetlenie 1,5mm^2 B10A, a gniazdka 2,5mm^2 B16A. Ale jeżeli masz zabezpieczenie w skrzynce B10A, to nie ma sensu dawać 2,5mm^2, wystarczy 1,5mm^2 na cały domek. Takie przewody możesz zastosować w domku. Natomiast jeżeli chodzi ci o przewód przyłączeniowy od rozdzielnicy do domku, to tutaj musisz wziąć pod uwagę odległość. Np. ja mam od rozdzielnicy do domku 50 metrów i użyłem przewodu 3x4mm^2 ze względu na spadek napięcia, przy bezpieczniku B16
Witam
Weź pod uwagę dlugość przewodów które chcesz położyć oraz ich obciążenie. Ogólnie można się posiłkować uproszczeniem że na każdy mm^2 przewodu przypada 10A czyli dla przykładu przewód 2.5 przeniesie max 25A. Wiadomo że jak ma być obciążony na max lepiej dać większy. Ale dla takiego domku na działce myśle że wystarczy jak oświetlenie puścisz na 3x1.5, a gniazdka no zależy co będziesz podłączać jak masz krótkie odcinki i mały prąd to starczy 1.5 jak jakieś spawarki czy coś to rzuć 3x2.5. Jeżeli chodzi o długość wystarczy że poszukasz są gotowe kalkulatory na spadek napięcia na przewodzie w internecie tam podajesz długość itd i ma nie przekraczać 1.5 proc bo inaczej kosiarka się będzie grzać i nie będzie miała siły ścinać wtedy większy przekrój potrzebujesz.
Pozdrawiam
Za dużo zmiennych - miałem na działce ok 50 m przewodu 2x2,5mm2 (od licznika w szafce do szafki w altance).
Używany był od czasu do czasu czajnik elektryczny (chyba 2kW) i kosiarka (coś chyba <2kW).
Zabezpieczenie chyba było B16 albo C10 - nie pamiętam już, ale w czasie gotowania wody napięcie było bliskie znamionowemu (nie pamiętam czy to było po podniesieniu napięcia do 230V). Mierzyłem, taki już zboczenie zawodowe.