logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy faktura za prąd wskazuje na instalację jedno czy trójfazową?

bemol11 09 Kwi 2024 19:07 1926 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy z faktury za prąd da się jednoznacznie ustalić, czy instalacja jest jednofazowa czy trójfazowa?

Z samej faktury zwykle nie da się tego jednoznacznie ustalić, bo zależy to od dostawcy, taryfy i tego, jakie pozycje umieścił na rachunku [#21041648][#21040290][#21045421] W taryfie G jedna z opłat stałych może zależeć od układu 1F lub 3F, a w niektórych fakturach domowych G11 informacja bywa podana wprost, natomiast w taryfie C tego podziału nie ma [#21039395][#21041703][#21042926] Da się czasem wnioskować z mocy przyłączeniowej i zabezpieczenia przedlicznikowego, ale to nie jest metoda pewna — np. 3x6A to ok. 4,1 kW, 1x25A ok. 5,8 kW, a 1x32A ok. 7,4 kW, więc środkowy zakres bywa niejednoznaczny [#21043877] Dodatkowo niektórzy wystawcy mają faktury mocno uproszczone, np. tylko „sprzedaż energii elektrycznej” i „dystrybucja energii elektrycznej”, więc z takiego dokumentu nic więcej nie odczytasz [#21040290] Jeśli potrzebujesz pewnej odpowiedzi, trzeba sprawdzić licznik, zabezpieczenie przedlicznikowe albo zapytać dostawcę energii o dane techniczne PPE [#21042475][#21045421]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21039198
    bemol11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Pytanie może banalne ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi:
    Czy z faktury za energię elektryczną można się dowiedzieć czy dotyczy ona instalacji jedno czy trzy fazowej.
    Pozdrawiam fachowców.
    Bemol11
  • #3 21039395
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    bemol11 napisał:
    Czy z faktury za energię elektryczną można się dowiedzieć czy dotyczy ona instalacji jedno czy trzy fazowej.
    Może nie musi to być napisane wprost, ale na fakturze jedna z opłat stałych zależna jest od tego czy zasilanie jest 1F czy 3F.
    Także jak kolega wyżej wspomniał, według zabezpieczenia przedlicznikowego i mocy przyłączeniowej też od razu będzie jasne.
    Ale żeby tego nie zgłębiać, to nie trzeba patrzeć na fakturę - wystarczy spojrzeć na licznik energii - po gabarytach i oznaczeniach od razu to widać.
    Ale nie dla każdego (zwłaszcza laika) jest to oczywiste, więc wystarczy zamieścić fotkę licznika. Fakturę można też wkleić.
  • #4 21040105
    bemol11
    Poziom 12  
    >>21039218

Dziękuję za odpowiedź ale mam pytanie dodatkowe, w jaki sposób można wywnioskować z podanej na fakturze mocy jaki jest rodzaj instalacji?
    Pozdrawiam
    Bemol11

Dodano po 4 [minuty]:

>>21039395
    Dziękuję za odpowiedź, ale dopytam przy okazji która z opłat stałych wskazuje na typ instalacji.
    Pozdrawiam.
    Bemol11
  • Pomocny post
    #5 21040290
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    bemol11 napisał:
    która zopłat stałych wskazuje ma typ instalacji.

Każdy wystawca faktury ma inne pozycje, chociaż muszą być zgodne z wytycznymi URE. Czasem jest to bardzo uproszczona wersja, która zawiera tylko dwie pozycje, czyli "sprzedaż energii elektrycznej", "dystrybucja energii elektrycznej i tak jest np. u sprzedawcy Lumi (PGE), więc z takiej faktury niewiele można się dowiedzieć poza tym ile zapłacić.
  • #6 21040545
    zbich70
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    w jaki sposób można wywnioskować z podanej na fakturze mocy jaki jest rodzaj instalacji ?
    Może gdy pokażesz tę fakturę będzie łatwiej to ustalić.
    I licznik też pokaż.
  • #7 21040548
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    zbich70 napisał:
    I licznik też pokaż.

Na liczniku to zapewne jest info 1 czy 3 fazy.
  • #8 21041635
    bemol11
    Poziom 12  
    >>21040545
    W załączniku przesyłam fakturę. Gdybym miał dostęp do licznika to bym się sam zorientował i nie zawracał Wam głowy.
    Pozdrawiam
    Bemol11
    Załączniki:
    • image2024-04-11-152959.pdf (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21041648
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 228
    Na fakturze nie ma żadnej informacji na ten temat, chyba, że "zasłoniłeś" taką informację żółtym prostokątem.
  • Pomocny post
    #10 21041703
    zbich70
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    W załączniku przesyłam fakturę.
    Nie pisałeś, że to grupa taryfowa C.
    Tylko w grupie G jeden składnik opłat zależny jest od układu pomiarowego 1F lub 3F.
    W grupie C nie ma tego podziału.
    Ale jest informacja o mocy przyłączeniowej 8 kW, a to trochę za dużo jak na pomiar 1F.
    Aczkolwiek mogą być wyjątki, zwłaszcza w PGE, czyli dalej nie ma informacji, na podstawie której możliwe byłoby udzielenie konkretnej odpowiedzi.
  • #11 21041709
    bemol11
    Poziom 12  
    Nie chciałem na niczym zarabiać. chciałem się dowiedzieć czy na fakturze jest zawarta informacja dotycząca rodzaju instalacji (1F czy 3F) i tylko tyle. Z otrzymanych odpowiedzi wynika, że raczej takiej informacji na fakturze nie ma.
    Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
    Zasłonięte miejsca to Adresat i Nabywca.
    Dziękuję za uwagę i nie zamykam tematu bo może ktoś będzie wiedział.
    Pozdrawiam
    Bemol11

Dodano po 6 [minuty]:

>>21041703
    Dziękuję za konstruktywną odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Bemol11

Dodano po 3 [minuty]:

>>21041649
    ..ano nie wie gdyby firma wiedziała to nie byłoby problemu
  • #12 21041720
    zbich70
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    może ktoś będzie wiedział.
    Jedynie wróżbita albo inny jasnowidz, skoro nie masz dostępu do licznika i zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Mogę tylko zgadywać, jak pisałem w #11, że licznik jest 3F.
    Trafność tej wróżby oceniam na ok. 90%.
  • #13 21041740
    bemol11
    Poziom 12  
    Dziękuję.
    W tej konkretnej sytuacji pewnie jest tak jak mówisz, te 8 kW za układem 3F przemawia ale w innych fakturach występują wartości mniej oczywiste 3 - 5 kW i wtedy trudno powiedzieć.
    Dziękuję Koledze za merytoryczną odpowiedź temat jeszcze zostawię bo u różnych dostawców w kraju panują jak widać różne zwyczaje w zakresie wystawiania faktur. Myślałem że może z numeru licznika będzie to wynikać ale jak dowiedziałem się od producentów każdy z nich ma inne zwyczaje.
    Pozdrawiam
    Bemol11
  • Pomocny post
    #14 21041758
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    bemol11 napisał:
    Gdybym miał dostęp do licznika to bym się sam zorientował i nie zawracał Wam głowy.

A dostęp do rozdzielnicy jest? Jeżeli tak, to wrzuć zdjęcia, chociaż 100% pewności nie będzie, ale na podstawie zdjęć będzie można coś wywnioskować z dużym prawdopodobieństwem.
  • #15 21041832
    bemol11
    Poziom 12  
    Dziękuję za chęć pomocy .
    W tym konkretnym przypadku pewnie jest to instalacja 3F bo świadczy o tym moc 8 kW.
    Mój problem dotyczy wielu liczników na terenie całego kraju i stąd to pytanie. Czy z faktury wynika jednoznacznie jaki jest rodzaj instalacji 1F czy 3F. Na zdrowy rozum taka informacja powinna się znaleźć na fakturze. i może przynajmniej niektórzy operatorzy to gdzieś zamieszczają. Z rozpoznaniem instalacji i licznika w sytuacji gdy mam do tego dostęp jakoś sobie radzę.
    Pozdrawiam fachowców.
    Bemol11
  • #16 21041850
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    bemol11 napisał:
    Mój problem dotyczy wielu liczników na terenie całego kraju i stąd to pytanie.
    Na czym polega ten problem?
  • #17 21042435
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Że ci, którym kolega chce wcisnąć fotowoltaikę, nie wiedzą czy mają instalację trój- czy jednofazową. A koledze nie chce się dwa razy jechać.
  • Pomocny post
    #18 21042475
    weldgarage
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    W skrzynce z aparatem pomiarowym powinien być określony typ zabezpieczenia dla instalacji jednofazowej będzie pojedynczy bezpiecznik np B lub C 20A wartość nie ważna przychodzi jeden przewód fazowy na zabezp i na licznik. Dla układu trójfazowego będzie bezpiecznik 3-P też najczęściej C25 to jest taki nominalny dla mocy w okolicach 7kW. Po przewodach także można poznać jeżeli jest 4 lub 5 to 3-f kolejno L1-brąz L2-czarny L3-szary N-niebieski PE-ochrona między każdą fazą a N masz 230 V a między fazami 400 V jak jest dostęp miernik i w ten sposób możesz sprawdzić
    Pozdrawiam
  • #19 21042491
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Nie prościej założyć konto na eBoku dostawcy energii i wszystko jasne.
  • #20 21042898
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Że ci, którym kolega chce wcisnąć fotowoltaikę, nie wiedzą czy mają instalację trój- czy jednofazową.
    Temat zagmatwany i tajemniczy, ale ta teza mnie przekonuje bo:
    bemol11 napisał:
    Mój problem dotyczy wielu liczników na terenie całego kraju i stąd to pytanie.
    Przecież gdyby te liczniki były zarejestrowane na ciebie lub twoją firmę, ewentualnie pośredników, to jaki problem aby ktoś z korporacji zrobił i przesłał fotkę licznika, z której wszystko będzie jasne?
    Wyobrażasz sobie, że np. ogólnopolska sieć marketów nie wie jak zasilane są jej obiekty i musi pytać na elektroda.pl?

Czyli odpowiedz wprost - w jakim celu są potrzebne informacje, o które pytasz.
  • #21 21042926
    bemol11
    Poziom 12  
    Nie chodzi o fotowoltaikę, supermarkety, korporację itp. Chodzi o oświetlenie uliczne.
    W przeciętnej gminie takich szafek jest kilkadziesiąt a gmin w Polsce jest ok .2500.
    Naprawdę dość trudno jest ustalić które z nich 1F czy 3F. Urzędnicy w przeciętnej gminie mają z tym zawsze pewne problemy, a aby objechać wszystkie szafki w takiej gminie trzeba czasem zrobić 200 km.
    Na zakończenie dodam że w Tauronie na fakturze "domowej" czyli taryfa G11 taka informacja jest podana wprost. nie wiem jak w innych koncernach.
    Nie doszukujmy się w każdym poście drugiego dana, podstępu itp.
    Wiem to odpowiadam nie to nie i jest ok.
    Pozdrawiam wszystkich.
    Bemol11
  • #22 21043019
    zbich70
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    Chodzi o oświetlenie uliczne.
    Wreszcie coś się odrobinę rozjaśniło - wiemy w końcu o co chodzi w tym temacie - że chodzi o oświetlenie drogowe!
    Jedno pytanie nadal aktualne:
    Ta instalacja jest na czyimś majątku i utrzymaniu? GDDKiA? A może to droga wojewódzka, gminna lub lokalna?
    Dalej brak odpowiedzi w jakim celu pytasz, w jakim celu ten temat założyłeś i jakich odpowiedzi oczekujesz?
  • #23 21043050
    bemol11
    Poziom 12  
    Instalacja czasem jest na majątku gminy a czasem na majątku energetyki.
    Wątek założyłem po to aby uzyskać informację w jaki sposób dowiedzieć się z faktur czy dana instalacja jest 1F czy 3F.
    Odpowiadałem już na pytania do czego mi to jest potrzebne.
    Pozdrawiam wszystkich fachowców
    Bemol11
  • #24 21043622
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    bemol11 napisał:
    Odpowiadałem już na pytania do czego mi to jest potrzebne.

No właśnie nie. Pisałeś że chcesz ustalić ile faz ma układ pomiarowy, OK, ale PO CO? Jakie to ma znaczenie?

A zresztą dobra, twoja sprawa. EOT
  • #25 21043877
    zbich70
    Poziom 43  
    No dobrze, skoro już się wydało, że to oświetlenie uliczne, a przyczyna dociekania ilości faz przez urzędników gminy jest drugorzędna, to można temat podsumować.

Z faktur można to wywnioskować tylko w pewnym zakresie, czyli przy mocy umownej bardzo małej lub bardzo dużej.
    Zakres "po środku" niestety jest dość szeroki, bo moc umowna nie zawsze koreluje z mocą jaką limituje zabezpiecznie przedlicznikowe.
    A z tego mogą być znaczne rozbieżności, bo dla 3x6A moc wynosi 4,1kW, dla 1x25A - 5,8kW a dla 1x32A - 7,4kW (gwoli ścisłości kVA).
    To tyle w temacie.

Ale nadal ciekawi mnie dlaczego ktoś w imieniu Urzędu Gminy zadaje takie pytanie na elektroda.pl?
    Przecież Gmina to nie jakiś "przeciętny Kowalski" tylko Organ Samorządowy.
    Ja, załóżmy że jestem tym Kowalskim nieorientującym się ile faz mam na zasilaniu, dzwonię na infolinię i konsultant/ka chwilę poklika w klawiaturę i poda odpowiedź.
    W przypadku Urzędu, czyli odbiorcy niejednego PPE (punktu poboru energii), ale kilkudziesięciu lub kilkuset, wysyła się e-mail do OSD, z prośbą o przesłanie danych technicznych dotyczących wszystkich PPE, których gmina jest stroną umowy.
    Dla informatyka z działu IT to minuta roboty, może kilka, by wydobyć z systemu zestawienie według określonych filtrów.
  • #26 21045382
    bemol11
    Poziom 12  

Pytanie jest proste, czy z faktury można się dowiedzieć, czy instalacja jest 1F czy 3F.
    W trakcie dyskusji odkryłem, że na fakturach "domowych" dla taryfy G11 w Tauronie informacja jest podana wprost.
    Jeżeli chodzi o taryfy C, to takiej informacji nie ma, bo nikt z Was jej nie podał, a i ja też nie znalazłem, ale być może jest tak, że u innych dystrybutorów taka informacja jest gdzieś ukryta na fakturze. Jeżeli ktoś coś wie w tej sprawie, to proszę o odpowiedź. Pytania typu do czego to jest potrzebne nie wniosą nic nowego do dyskusji. Jeżeli kogoś to szczególnie interesuje, to jestem gotów o tym opowiedzieć, przynajmniej tym, co wiedzą.
    Pozdrawiam
    Bemoll11
  • #27 21045421
    zbich70
    Poziom 43  
    bemol11 napisał:
    Pytanie jest proste, czy z faktury można się dowiedzieć czy instalacja jest 1F czy 3F.
    Przecież napisałem to w drugim akapicie postu #25.
    Z tej faktury, którą zamieściłeś nie można wywnioskować czy licznik jest 1F czy 3F.
    To pytanie trzeba skierować do dostawcy energii a nie na forum internetowe.
  • #29 21045459
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    bemol11 napisał:
    Pytania typu do czego to jest potrzebne nie wniosą nic nowego do dyskusji. Jeżeli kogoś to szczególnie interesuje, to jestem gotów o tym opowiedzieć
    Byłeś o to kilka razy proszony, to Napisz.
  • #30 21045518
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    Wojtek M napisał:
    bemol11 napisał:
    Pytania typu do czego to jest potrzebne nie wniosą nic nowego do dyskusji. Jeżeli kogoś to szczególnie interesuje, to jestem gotów o tym opowiedzieć
    Byłeś o to kilka razy proszony, to Napisz.

Ale autor napisał w tym pościecie trochę więcej a mianowicie
    bemol11 napisał:
    jestem gotów o tym opowiedzieć, przynajmniej tym, co wiedzą.

Na razie nie ma zasłużonych na opowiedzenie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Faktura za energię elektryczną nie zawsze zawiera jednoznaczną informację o typie instalacji (jednofazowej lub trójfazowej). Użytkownicy wskazują, że można próbować wywnioskować typ instalacji na podstawie mocy przyłączeniowej oraz zabezpieczenia przedlicznikowego. W przypadku taryfy G, niektóre składniki opłat mogą wskazywać na rodzaj instalacji, jednak w taryfie C takiej informacji zazwyczaj brakuje. Wiele osób sugeruje, że lepszym sposobem na ustalenie typu instalacji jest sprawdzenie licznika energii, który często zawiera odpowiednie oznaczenia. W dyskusji podkreślono również, że różni dostawcy energii mogą mieć różne praktyki w zakresie wystawiania faktur.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA