No dobrze, skoro już się wydało, że to oświetlenie uliczne, a przyczyna dociekania ilości faz przez urzędników gminy jest drugorzędna, to można temat podsumować.
Z faktur można to wywnioskować tylko w pewnym zakresie, czyli przy mocy umownej bardzo małej lub bardzo dużej.
Zakres "po środku" niestety jest dość szeroki, bo moc umowna nie zawsze koreluje z mocą jaką limituje zabezpiecznie przedlicznikowe.
A z tego mogą być znaczne rozbieżności, bo dla 3x6A moc wynosi 4,1kW, dla 1x25A - 5,8kW a dla 1x32A - 7,4kW (gwoli ścisłości kVA).
To tyle w temacie.
Ale nadal ciekawi mnie dlaczego ktoś w imieniu Urzędu Gminy zadaje takie pytanie na elektroda.pl?
Przecież Gmina to nie jakiś "przeciętny Kowalski" tylko Organ Samorządowy.
Ja, załóżmy że jestem tym Kowalskim nieorientującym się ile faz mam na zasilaniu, dzwonię na infolinię i konsultant/ka chwilę poklika w klawiaturę i poda odpowiedź.
W przypadku Urzędu, czyli odbiorcy niejednego PPE (punktu poboru energii), ale kilkudziesięciu lub kilkuset, wysyła się e-mail do OSD, z prośbą o przesłanie danych technicznych dotyczących wszystkich PPE, których gmina jest stroną umowy.
Dla informatyka z działu IT to minuta roboty, może kilka, by wydobyć z systemu zestawienie według określonych filtrów.