logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam Windows 7 i sterowników do Dell Latitude 3400 - gdzie znaleźć?

Proxima17 14 Kwi 2024 13:01 303 14
REKLAMA
  • #1 21044857
    Proxima17
    Poziom 5  
    Czy może ktoś dać mi namiary na win 7wraz ze sterownikami na Dell latitude 3400? Oficjalnie nie ma takiej opcji by zainstalować gdyż nie ma sterowników aczkolwiek wiem że na tym forum są szpece co to ogarną. Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21044866
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15515
    Licencję na system posiadasz? Poza tym instalacja Win7 na tym sprzęcie będzie niemożliwa.
    Obrazy systemu masz chociażby na basewin.pl
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21044869
    Proxima17
    Poziom 5  
    Miałem ori 11, wgrałem 10 na tym kluczu. Ale laptop używany jest do diagnostyki a większość programów działa najlepiej na 7 więc chciałbym takowy zainstalować. Tak znam ta stronę ale pisze tu ze względu sterowników. Gdzieś czytałem że od innego laptopa pasują sterowniki itd itd. Chciałbym żeby ktoś mu wytłumaczył jak to zrobić lub wytłumaczył dlaczego nie da się tego zrobić
  • #4 21044872
    sosarek

Poziom 43  
    Chcieć to sobie możesz - trzeba było kupić starszy sprzęt.
    Powyżej któreś generacji procesorów instalacja starych systemów jest niemożliwa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21044879
    Proxima17
    Poziom 5  
    Nie bądź cham tylko odpisz normalnie. Rozumiem to ale z tego co widzę to nie masz dokładnej wiedzy które procesory. Może ktoś da jeszcze odpowiedź kto bawi się w takie bajery.
  • REKLAMA
  • #6 21044884
    sosarek

Poziom 43  
    Działa do 6 generacji włącznie - tyle mogłeś już sam poszukać.
    Proxima17 napisał:
    Nie bądź cham tylko odpisz normalnie.

Trzeba było myśleć przed zakupem.
    Proxima17 napisał:
    Rozumiem to ale z tego co widzę to nie masz dokładnej wiedzy które procesory.

Google umarło czy masz bana?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21044887
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Win 7 powinien chodzić na intelu 8th gen. Gorzej ze sterownikami, bo tu pewnie trzeba będzie pokombinować z wersjami i może być problem z USB, grafiką a i jak most ?
  • #8 21044892
    Proxima17
    Poziom 5  
    Koledzy ja nie komputerowiec. Jak palcem wskażecie link to ja to ogarnę ale co jak i ile to ja nie znam się. Może mi wytłumaczyć co to jest ten mostek itd itd to będę miał większa wiedzę na przyszłość ale ja aż tak się nie znam. Zainstalować jeszcze ujdzie w tłumie.
  • #9 21044897
    madamsz1
    Poziom 42  
    To raczej nic z tego nie będzie, kup starszy sprzęt i bez problemu postawisz win7 sterowniki ze strony producenta i będzie ci to chodziło. Tu sie na mieszasz, namęczysz naklikasz na forum a i tak może nie chodzić prawidłowo. Zawsze możesz to co chodzi na win10 zostawić i tak używać, a na win7 postawić starsze diagnostyki.
  • Pomocny post
    #10 21044898
    sosarek

Poziom 43  
    madamsz1 napisał:
    Win 7 powinien chodzić na intelu 8th gen.

Nie. Działają procesory do Skylake.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21044905
    Proxima17
    Poziom 5  
    Dzięki za info. Szkoda bo mam człowieka który by postawił win 7 mi na nim jeśli to możliwe. Mówi że to ogarnie ale potrzebuje czasu by się z orientować, jak bardzo po gmatfane to on by to robił nie ja. Na nim ma działać tylko winrar, USB, touchpad i komunikacja z samochodami. A reszta mnie nie interesuje, mam drugi do obróbki plików itd.
  • Pomocny post
    #12 21044908
    madamsz1
    Poziom 42  
    sosarek napisał:
    Nie. Działają procesory do Skylake.

Stawiałem kiedyś win7 na jakimś wyższym procu. Wydaje mi się że to była 8th generacja, ale .... mogę się mylić.
    Mam gdzieś jakiegoś chyba Acera na i5-8th muszę z ciekawości poeksperymetować.

PS. Hym.... coś w tym jest:
    "First, you need to re-build your Windows 7 image, integrating into it recent updates and modern drivers. A guy developed the tool Windows 7 Image Updater, which proved vital in doing that. You just need to get through the instructions and run it to obtain a copy of Windows 7 which can be installed on modern hardware. Technically, Windows 7 is fully compatible with modern hardware, it is just the installer that needs the updates that the OS received through the years to to support it.
    Burn the Updated Windows 7 iso (for example with Rufus), selecting MBR as partition table scheme. Turn off UEFI boot in your BIOS. This should get Windows 7 successfully installed on your computer.
    Then, some things will not be working. In my case, it was the video driver and the wifi/bluetooth adapter. I did not spend too much time caring for the wifi adapter, as I had a spare external one that worked just fine. My attempts were a failure though, as it looked like the Windows 10 driver from which I was supposed to borrow was quite different than the older Windows 7 one, and it was invocating services and registry keys that did not exist.The video was a different story, and it was important to get it working, if only for the brightness control! My reference was this page (and the only one that worked!), which basically tells you how to port the Windows 10 drivers for your integrated graphics to Windows 7."
  • Pomocny post
    #13 21044916
    sosarek

Poziom 43  
    @madamsz1 Oficjalnie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3829715.html
    Można https://content.spiceworksstatic.com/service....neration_Intel__Core__i7-8550U_Processor_.pdf oraz https://forum.pclab.pl/topic/1189112-windows-...maszyn-skykabycoffee-lake-ryzen-threadripper/ no ale to loteria.
    Proxima17 napisał:
    Mówi że to ogarnie ale potrzebuje czasu by się z orientować, jak bardzo po gmatfane to on by to robił nie ja.

Więc niech robi - masz mu jeszcze zakładając temat na Forum pokazać co i jak?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21044925
    Proxima17
    Poziom 5  
    Dobra już mnie przekonaliście że nie ma szans tego ogarnąć. Odpowiedzi są satysfakcjonujące i dobrze zrozumiane. To teraz pytanie z innej beczki, będę miał 2 interfejsy które są kompatybilne tylko z win 7 i to nie dość że z nim to jeszcze z 32 bit. Jak odpalić je na 10 64 bit? Wirtualnie zapewnie jakoś ale jak to zrobić krok po kroku i jakim programem?
  • Pomocny post
    #15 21045060
    madamsz1
    Poziom 42  
    Proxima17 napisał:
    Wirtualnie zapewnie jakoś ale jak to zrobić krok po kroku i jakim programem?
    I dalej możesz mieć problem z obsługą tych interfejsów bo niby wszystko się zrobi a nie wiesz czy na pewno dobrze działa przez wirtualna maszynę.
    Podziałaj i daj znać co wyszło jest masę tematów na internecie/youtube związanych z wirtualną maszyną.
    "Windows w Windowsie" , "instalacja Windows 7 na WM" itd..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje systemu Windows 7 oraz sterowników do laptopa Dell Latitude 3400, jednak napotyka trudności związane z brakiem oficjalnych sterowników dla tego modelu. W dyskusji podkreślono, że instalacja Windows 7 na nowszych procesorach, takich jak Intel 8. generacji, może być problematyczna, a użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie starszego sprzętu. Wskazano również na możliwość modyfikacji obrazu systemu Windows 7 przy użyciu narzędzi takich jak Windows 7 Image Updater, co może umożliwić instalację na nowoczesnym sprzęcie. Użytkownik zadał dodatkowe pytanie o uruchomienie interfejsów kompatybilnych tylko z Windows 7 na systemie Windows 10 64-bitowym, co również spotkało się z sugestiami dotyczącymi użycia wirtualnych maszyn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA