logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić monitor MEDION 1798 OA? Brak reakcji, podejrzenie zasilacza

pieroman 05 Gru 2005 10:26 7991 14
  • #1 2055165
    pieroman
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. W naprawianiu monitorów jestem jeszcze "łysy". Miałbym do was taką prośbę pokierujcie mnie w naprawie pierwszego mojego monitora» albo dajcie jakieś linki gdzie jest to napisane od podstaw. Zaczynam od monitora MEDION 1798 OA. Monitor nie daje znaków życia lampka się nie świeci. sprawdziłem włącznik i jest sprawny. Podejrzewam zasilacz. Jak to sprawdzić. Jeśli to zasilacz to jak go naprawić?? Z góry dziękuję
  • #2 2055566
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Pomierz napięcia wyjściowe z przetwornicy tzn. za diodami po wtórnej stronie trafa przetwornicy.Jeżeli brak napięć to jest uszkodzone coś po pierwotnej stronie trafa(sterownik przetwornicy)i wtedy będziesz musiał przemierzyć rezystory diody i inne elementy a także przejrzeć zimne luty.Nie znam dokładnie tego typu monitora(schematu) ale zakladam że to dość prosty układ i nie będzie większego problemu z jego uruchomieniem.
    Pozdrawiam
  • #3 2056810
    pieroman
    Poziom 10  
    Jeszcze raz się sprawdziłem włącznik i zauważyłem ze przy jednej z nóżek niema ścieżki. Po prostu wypaliło ją. postanowiłem przylutować tą nóżkę. Pod lutowałem podpinam do prądu i tylko słychać było jakiś zgrzyt. Prawdopodobnie jeszcze raz wypaliło tą ścieżkę. Gdzieś indziej musi tkwić przyczyna. Macie jakieś pomysły??
  • #4 2056944
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 265
    ach...."kolego" sciezka sie sama od siebie nieupalila,masz gdzies potezne zwarcie i dlatego ja wyjralo,lec po sciezkach od bezpiecznika,przełacznika przez mostek , kond ( na jakies 400V) i szukaj :)
  • #5 2057057
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Skoro spaliła się ścieżka od wyłącznika to zacznij od sprawdzenia mostka graetz'a oraz tranzystora kluczującego - przykręcony jest do radiatora (na 90% to jest mosfet).
    Podejrzewam, że zwarty będzie właśnie ów tranzystor (złącze źródło - dren czyli patrząc od przodu na jego obudowę od lewej: źródło, dren, bramka).
    Sprawdź też kondensator elektrolityczny za mostkiem graetz'a (mógł dostać przebicia) przy czym najpierw go rozładuj dołączając do niego równolegle rezystor ok. 10kohm/0.5W na kilkadziesiąt sekund co uchroni Twój miernik przed spaleniem.
    Uszkodzeniu mógł również ulec pozystor w układzie rozmagnesowywania.
  • #6 2057455
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Przy naprawie przetwornic włącz szeregowo z kablem zasilającym (lub poprostu zamiast bezpiecznika) żarówkę np 100W/220V uchronisz się w ten sposób od dalszych spustoszeń w układzie. Należy zwrócić również uwagę, że rzadko kiedy przetwornica ot tak sobie pada (ale to się zdarza :) ) i należy sprawdzić diody po wtórnej stronie przetwornicy jak również HOT, czyli tranzystor końcowy odchylania poziomego, bo często uszkodzenie tego typu to łańcuszek uszkodzeń. Jeśli by się okazał uszkodzony HOT, to jest spore prawdopodobieństwo, że przyczyną jego uszkodzenia jest trafopowielacz (ale niekoniecznie).
  • #7 2059984
    pieroman
    Poziom 10  
    Dziś po ponownym rozkręceniu monitora zauważyłem tranzystor z wypaloną dziurką:D. Podczas ostatniego uruchamiania uszkodził się też bezpiecznik wejściowy. Diody w prostowniku zaraz za wejściem nie przewodzą przy żadnej polaryzacji więc też się pewnie uszkodziły. Pytanie jest takie czy ten tranzystor pękł na początku czy drugie włączenie tego monitora to spowodowało Ponieważ przed drugim włączeniem nie sprawdziłem go. Mam również problem z odczytaniem oznaczeń tego tranzystora ponieważ tak pęknięcie przebiega. Dane tego tranzystora to:
    313153
    P7NC70(Z,F,2)(F,E)
    P

Znaki w nawiasach są kombinacjami. Może ktoś wie co to za tranzystor??
  • #8 2060233
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam,
    datasheet do tego tranzystora masz tutaj:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=62076&pdf=7246

Wymień diody w mostku jeśli są uszkodzone.
    następnie sprawdź czy nie ma zwarcia po stronie wtórnej trafa.
    Wymień elektrolity (mogły stracic pojemność i zasilacz się przepompował).
    W miejsce bezpiecznika (jak pisał kol. krzkomar)wstaw żarówkę ok. 100W.
    Odłącz cewki rozmagnesowywania.
    Jeśli po wymianie tranzystora żarówka się zaświeci oznaczać będzie to, że w zasilaczu nadal występuje zwarcie (miałem przypadek w nokii 447za że zwarcie było w transformatorze) które będziesz musiał odnaleźć.
    Jeśli tranzystor otworzył się na świat to dla pewności wymień scalaka nim sterującego i rezystory w pobliżu jego bramki (na 80% uległy spaleniu).
  • #9 2063814
    pieroman
    Poziom 10  
    Gdzie mogę kupić taki tranzystor?? Wpisałem w google jego nazwę ale nie znalazło po polsku. Zauważyłem ze w pobliżu tego tranzystora jest napisane D911 czyli dioda jest nawet symbol diody a jest a jest w tym miejscu rezystor 4,2 Ω. Wydaje mi się ze nie było to lutowane przez poprzedniego właściciela bo lut był taki sam jak inne czyli fabryczny. Może być ten rezystor zamiast diody??
  • #10 2067842
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Może być ten rezystor.
    a apropo zakupu tranzystora to sprawdź na www.north.pl lub www.inter-chip.pl
    Pozdrawiam
  • #11 2104804
    pieroman
    Poziom 10  
    wymieniłem diody na prostowniku wymieniłem spalony bezpiecznik i wymieniłem tranzystor próbuję odpalać i nic. Nic nie strzela:) nic nie świeci, cisza. Zupełnie tak jakby prądu w ogóle nie dostawał. Jutro polecę dalej z nim.
  • #12 2105295
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A układ napędzający ta przetwornicę żyje ?
  • #13 2107744
    jabbson
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    MOŻE MI KTOŚ powiedzieć czy i jak naprawiać (testować) płytkę monitora odłączoną od szyjki kineskopu i cewek odchylania ??

W moim monitorze nie moge nic sprawdzić bo normalnie nie mam dostępu do płytki. Pozatym rodzaj uszkodzenia niszczy mi luminofor w centrum kineskopu.

Dlatego chciałbym testować układ wyciągnięty z monitorka.
    Anoda wysokiego napięcia idzie do słoika z plastykową nakrętką.

MAcie jakieś dośwaidczenie ???
  • #14 2108364
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    jabbson napisał:
    Anoda wysokiego napięcia idzie do słoika z plastykową nakrętką.

Hmmm, jakiś chyba nowatorski sposób na obciążenie trafopowielacza - chyba zacznę stosować :D:D:D

Wesołych Świąt :)
  • #15 2110245
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    kolego nie eksperymentuj przed WIGILIĄ i NOWYM ROKIEM...JAK CHCESZ.....

pozdrawiam*******SPOKOJNYCH ŚWIĄT !!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Monitor MEDION 1798 OA nie reaguje na włączenie, nie świeci lampka kontrolna. Podejrzenie padło na uszkodzony zasilacz. Zalecane jest pomiar napięć wyjściowych przetwornicy, szczególnie za diodami po wtórnej stronie transformatora. Uszkodzenie ścieżki przy włączniku wskazuje na zwarcie w układzie, co może powodować wypalenie ścieżek. Należy sprawdzić mostek prostowniczy (Graetza), tranzystor kluczujący (prawdopodobnie MOSFET przykręcony do radiatora), kondensatory elektrolityczne oraz pozystor w układzie rozmagnesowywania. Wskazane jest stosowanie żarówki 100W w miejsce bezpiecznika podczas testów, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Uszkodzenia mogą tworzyć łańcuch, np. uszkodzony tranzystor HOT lub trafopowielacz. Wymieniono diody prostownicze, bezpiecznik i tranzystor, jednak monitor nadal nie działa. Tranzystor oznaczony jako 313153 P7NC70 (z różnymi kombinacjami liter) jest trudny do identyfikacji, ale znaleziono jego datasheet online. W pobliżu tranzystora znajduje się rezystor 4,2 Ω oznaczony jako D911, co może być zamiennikiem diody. Zalecane jest sprawdzenie układu sterującego przetwornicą oraz wymiana scalaka i rezystorów przy bramce tranzystora. Testowanie płytek monitora odłączonych od kineskopu i cewek odchylania jest utrudnione, a eksperymenty z obciążeniem trafopowielacza są nietypowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA