logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz gramofonowy AVT2680 - huk i trzask przy włączaniu

DioraUnitra 16 Kwi 2024 12:49 591 12
  • #1 21047351
    DioraUnitra
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam, złożyłem przedwzmacniacz do gramofonu na podstawie KIT-u AVT2680. Sam układ wzmacnia i odwraca charakterystykę poprawnie jednak w momencie wyłączania lub włączenia wzmacniacza lub gramofonu w głośnikach rozlega się huk i trzask. Płytka jest zasilana zapięciem pojedynczym stabilizowanym 12V.
    Czy ten efekt da się zminimalizować, bo jest to troche upierdliwe, gdyż cały zestaw trzeba włączać i wyłączać w odpowiedniej kolejności.

Zmontowany przedwzmacniacz do gramofonu z KIT-u AVT2680.
  • #2 21047382
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    Wygląda, że to normalne zachowanie patrząc na schemat, masz układ generujący sztuczną masę i tam jest duży kondensator elektrolityczny i to on zapewne odpowiada za te traski, po prostu nie masz ustalonych warunków pracy wzmacniacza operacyjnego do chwili, gdy on się naładuje. Dodatkowo C3 też swoje dokłada.
    Proponuję albo zastosować symetryczne zasilanie albo dodać układ opóźnionego załączania wyjść, podobny do tego, który załącza kolumny we wzmacniaczu mocy.
    Pozdrawiam
  • #3 21047424
    DioraUnitra
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Spróbuję powalczyć jeszcze z zasilaniem symetrycznym. Tylko do tego musze załatwić inne trafo bo to niby jest symetryczne, ale w takiej konfiguracji ma chyba zbyt niskie napięcie.
  • #4 21047514
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1852
    Twój transformator ma 2x9V, więc wykonaj zasilacz symetryczny, np. AVT3140 +/-9V:
    https://sklep.avt.pl/pl/products/modulowy-zas...cb-do-projektu-avt3140-172109.html?query_id=2
    i dołącz odpowiednio do płytki przedwzmacniacza w do punktów P(+), GND i N (-)N.
    Nie trzeba zmieniać żadnych elementów.

Zasilanie +/-9V jest wyższe, niż 12V, więc i sygnał wyjściowy zwiększy się.
    Stukanie będzie, ale na poziomie dopuszczalnym (mV), a nie na poziomie stanów nieustalonych, bliskich połowie napięcia zasilania (12V).
  • #5 21047567
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 258
    W dokumentacji na stronie avt jest pokazane jak użyć zasilania symetrycznego
    Schematy zasilania symetrycznego i niesymetrycznego z wykorzystaniem NE5532.

wystarczy więc chyba prostownik i stabilizatory dla obu napięć (dodatniego i ujemnego).
    Układ działa w szerokich granicach napięcia zasilania, więc nie sądzę, żeby 2x9V~ dawało po wyprostowaniu za niskie napięcia.
  • #6 21047781
    pikarel
    Poziom 39  
    Nepto napisał:
    (...) Układ działa w szerokich granicach napięcia zasilania, więc nie sądzę, żeby 2x9V~ dawało po wyprostowaniu za niskie napięcia.

Napięcie zmienne 9V w szczycie ma 12,6V, od tego należy odjąć napięcie przewodzenia dwóch diod mostka 1,2V, pozostaje już tylko 11,4V a minimalny napięcie wejściowe dla LM7812 to 14,5V.
    Nie bez powodu podałem napięcie stabilizatorów o wartości 9V; napięcie minimalne dla uzyskania tego napięcia wynosi 11,5V, więc 0,1V za mało, jednak sytuacja poprawia się, jeśli transformator jest na 220V; przy obecnych 230V - zmiennego będzie ok. 9,4V, więc przed stabilizatorem już 11,8V, czyli OK.
    Za niskie napięcie wejściowe dla LM78xx skutkuje obecnością tętnień 100Hz w napięciu wyjściowym (przydźwięk), co przy wzmacniaczach dla sygnału 1-10mV nie jest mile słyszalne.
  • #7 21047979
    Nepto
    Poziom 24  
    @pikarel Bardzo dziękuję za precyzyjne rozpisanie, to prawda. Ja miałem co prawda na myśli stabilizację z mniejszym napięciem wyjściowym (mówiąc "nie sądzę żeby ... dawało za niskie napięcie" myślałem o zasilaniu głównej części układu) ale jak to teraz przeczytałem, to faktycznie brzmi jakby odnosiło się do wejścia do stabilizatorów. Dzięki za wychwycenie tego.
  • #8 21048278
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    pikarel napisał:
    ...Zasilanie +/-9V jest wyższe, niż 12V, więc i sygnał wyjściowy zwiększy się...

Przepraszam, że zapytam, na jakiej podstawie sygnał wyjściowy się zmieni?
    Pozostanie bez zmian to są wzmacniacze operacyjne.
    Pozdrawiam
  • #9 21048886
    pikarel
    Poziom 39  
    Oczywiście mój błąd; sygnał będzie wzmacniany zgodnie z parametrami ustalonymi przez pętlę sprzężenia zwrotnego zarówno przy +/-5V, jaki przy +/-9V.
    Z rozpędu miałem na myśli maksymalny, użyteczny sygnał wyjściowy, który przy +/-5V jest ok. 3V, przy +/-9V - już ok. 7V.
  • #10 21049233
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9449
    A ja pozwolę sobie na małą dygresję odnośnie obudowy.
    Przedwzmacniacz gramofonowy w obudowie plastikowej... nie wiem czy w ogóle spraszałeś jego działanie, ale to chyba najgorszy wybór z możliwych. Plastik nie jest ekranem, a dla wzmacniacza o czułości rzędu pojedynczych miliwoltów powoduje to możliwość zbierania wszelkich zakłóceń z okolicznych "zakłócaczy" takich jak np. lampa LED, świetlówka, ładowarka, a nawet telefon czy kabel pod napięciem...

Co do zasilania - jeżeli układ jest wykonany dla zasilania symetrycznego, to takie napięcie powinien dostawać. Puszczenie tylko plusa i minusa może powodować duże rozbieżności w symetrii napięć na płytce PW. Dalej - napięcie na wyjściu transformatora po wyprostowaniu wynosi ile? Dla staniliza5tora 5V (nie ważne czy 7805 czy 7905) MUSI być większe MINIMUM o ok. 3 V od napięcie stabilizacji - czyli na wejściu stabilizatorów powinno być +/- 8V - a i to wyłącznie w wypadku gdy pobierany ze stabilizatorów prąd nie będzie zbyt duży; w wypadku większego obciążenia na wejściu stabilizatorów pojawić się może (przy takim napięciu jak pisałem wcześniej) tętnienia, i nie dość że stabilizację diabli wezmą to na dodatek układ będzie zasilany tętniącym napięciem; ergo - zakłócenia z tego powodu dostające się na PW MOGĄ SIĘ POJAWIĆ NA WYJŚCIU WRAZ Z SYGNAŁEM.
    Przypominam, ze nawet jeśli napięcie na wyjściu transformatora JAŁOWO wyniesie odpowiednią wartość by po wyprostowaniu zapewnić te 3 V "rezerwy" to zawsze może się zdarzyć, że z jakiegoś powodu napięcie w gniazdku nie będzie wynosić idealnie 230V. Innymi słowy należy zawsze zapewnić odpowiedni zapas - nawet rządu 5 - czy 6V powyżej napięcia stabilizacji. Od razu wyjaśnię - na stabilizatorze "odłoży się" nadmiar napięcia które wraz z pobieranym prądem spowodują wydzielanie się na samym stabilizatorze strat - w wypadku zasilania przedwzmacniacza gramofonowego jednak prąd będzie niewielki i nie należy się obawiać o to, ze moc ta przekroczy możliwości układu LM 78/7905. Poza tym wszystkim - wracając do kwestii napięcia na wyjściu transformatora (napięcia jałowego - bez obciążenia) - ZAWSZE takie napięcie "siądzie" po podaniu obciążenia. O ile siądzie zależy od wielu danych; Od mocy transformatora, od nominalnego prądu dla danego uzwojenia i (co akurat najbardziej oczywiste) od pobieranego z uzwojenia prądu. Może się zdarzyć, że napięcie zmierzone na uzwojeniu nieobciążonym będzie wyższe od napięcia po obciążeniu nominalnym nawet o połowę!
    Z góry uprzedzam - nie wiem jaki zastosowałeś transformator, i skąd wziąłeś napięcie na uzwojeniach wtórnych - piszę to dla potomnych - często bowiem diabeł tkwi w szczegółach - a w tym wypadku wiele szczegółów należy uwzględnić by nie mieć potem problemów.
  • #11 21049441
    Nepto
    Poziom 24  
    398216 Usunięty napisał:
    Dla staniliza5tora 5V (nie ważne czy 7805 czy 7905) MUSI być większe MINIMUM o ok. 3 V od napięcie stabilizacji

Rozumiem, że ta wartość dotyczy konretnie stabilizatorów z serii 780x ?
    Gdybym użył czegoś innego, np. LM2937, to chyba możemy zejść niżej? O ile rozumiem kartę katalogową, nawet 0,5V wystarczy
    Fragment karty katalogowej LM2937 opisujący parametry stabilizatora.

398216 Usunięty napisał:
    zakłócenia z tego powodu dostające się na PW MOGĄ SIĘ POJAWIĆ NA WYJŚCIU WRAZ Z SYGNAŁEM

Na ile ten efekt będzie osłabiony faktem, że mamy do czynienia z układem czysto na wzmacniaczach operacyjnych? O ile rozumiem jednym z ich parametrów jest Power Supply Rejection Ratio, które mówi o ile zmiana napięcia zasilającego odbije się na zmianie napięcia wyjściowego.
    Dla NE5532 podają coś co nazywa się "Supply-voltage rejection ratio" i wynosi ok. 100dB.
  • #12 21049657
    pikarel
    Poziom 39  
    Producent podał 2x9V 0,5A (patrz zdjęcie), nie ma potrzeby teoretyzować o siadaniu napięcia, to jest korektor RIAA pobierający kilka miliamperów. Przy tak znikomym prądzie napięcie zmienne będzie wyższe, niż deklarowane.
    Poza tym; bez wejściowego kondensatora filtrującego stabilizator nie zrobi "kreski" na wyjściu, w układach czułych na przydźwięk sieciowy pojemność kondensatora przed stabilizatorem to minimum 1000µF na 1A obciążenia. Na schemacie AVT3240 jest 220µF i przewidziano obciążenie poniżej 0,3A (czytaj opis).
  • #13 21050146
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9449
    Nepto napisał:
    Rozumiem, że ta wartość dotyczy konretnie stabilizatorów z serii 780x ?
    Tak jest. Są co prawda stabilizatory o mniejszym spadku dopuszczalnym napięcia ale nie zmienia to faktu że tętnienia mogą się przedostać na wyjście jeśli spadek ten będzie zbyt mały (lub za mała pojemność w filtracji po mostku).
    pikarel napisał:
    nie ma potrzeby teoretyzować o siadaniu napięcia, to jest korektor RIAA pobierający kilka miliamperów. Przy tak znikomym prądzie napięcie zmienne będzie wyższe, niż deklarowane.
    398216 Usunięty napisał:
    piszę to dla potomnych - często bowiem diabeł tkwi w szczegółach - a w tym wypadku wiele szczegółów należy uwzględnić by nie mieć potem problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik złożył przedwzmacniacz gramofonowy na podstawie zestawu AVT2680, jednak zauważył huk i trzask przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia. Problemy te mogą być spowodowane dużym kondensatorem elektrolitycznym w układzie, który nie ustala warunków pracy wzmacniacza operacyjnego do momentu naładowania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie symetrycznego zasilania oraz dodanie układu opóźnionego załączania wyjść. Użytkownik rozważa zasilacz symetryczny AVT3140, aby poprawić stabilność napięcia. W dyskusji podkreślono również znaczenie odpowiedniego zasilania oraz wpływ obudowy na zakłócenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA