logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie diodą laserową 1,6 W przy użyciu przetwornicy podwyższającej i XR2981

MocnyAmper 18 Kwi 2024 16:39 765 11
REKLAMA
  • #1 21050418
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    Witajcie,
    Znalazłem gdzieś w swoich śmieciach diodę laserową o mocy ~1,6 W, którą kiedyś dorwałem gdzieś po taniości, ale po kolei. Chciałbym sobie zrobić taki laser na ogniwo Li-Ion, ale potrzebowałbym lekko podnieść napięcie, bo ona pracuje przy napięciach 4-5 V i prądzie ~1,2 A. Myślałem nad XR2981 i jakimś wzmacniaczu operacyjnym, który mierzyłby spadek napięcia na rezystorze bocznikowym diody, podnosił je do tych wymaganych 1,24 V napięcia sprzężenia zwrotnego i w ten sposób stabilizował prąd. Co o tym sądzicie? Chyba, że są jakieś układy bardziej przeznaczone do tego celu?
  • REKLAMA
  • #3 21050485
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    No tak, a taki rezystor do pomiaru prądu nazywamy bocznikowym. ;) A czy macie jakieś propozycje na temat tego sterowania?
  • #4 21050502
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    Przetwornica podwyższająca z regulacją prądu i napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 21050508
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Znasz jakiś taki układ? Bo patrze po internecie, ale mało co odpowiada mojemu przeznaczeniu.
  • #6 21050634
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    Z tego, co mi wiadomo, to laser jest zasilany prądowo tak jak diody LED. Może jakiś prosty zasilacz prądowy, np. na LM350T, by wystarczył?

Schemat poglądowy:

Schemat układu zasilającego moduł laserowy za pomocą LM317L.
  • #7 21050658
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Musiałbym wtedy zastosować dwa ogniwa Li-Ion, poza tym problem będzie z rozpraszaniem ciepła przy stabilizacji liniowej. Ciężko będzie rozproszyć prawie 5 W mocy, mając do dyspozycji jako radiator płytkę o wymiarach 10×20 mm. No i straty mocy skrócą czas pracy na jednym ładowaniu.
  • REKLAMA
  • #8 21051557
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 157
    Możesz spokojnie ustalić przetwornicą napięcie maksymalne i dodać wzmacniacz operacyjny do ograniczenia prądu.

Policz oczywiście przypadek, gdy prąd nie został osiągnięty, to wzmacniacz operacyjny daje na wyjściu blisko 0 V (tu dla maksymalnego napięcia).
    Oraz napięcie na rezystorze pomiarowym, które po wzmocnieniu przez wzmacniacz operacyjny da na jego wyjściu napięcie, które podniesie napięcie sprzężenia zwrotnego przetwornicy do poziomu ograniczenia napięcia wyjściowego przetwornicy, przy którym ustabilizuje się prąd.

Zwyczajowo będzie to układ klasycznego dzielnika przetwornicy (CV), ale na nóżkę FB (środek dzielnika) podawane jest wyjście wzmacniacza operacyjnego również przez rezystor.

Ja kiedyś przygotowałem taki schemat. Musisz zadbać o stabilne napięcie odniesienia (u mnie po prostu dzielnik) oraz oczywiście policzyć wartości elementów.

Schemat elektroniczny z przetwornicą napięcia i wzmacniaczem operacyjnym

EDIT. Weź pod uwagę stan, w którym wzmacniacz operacyjny daje na wyjściu 0 V, podnosi to wynikowo napięcie na wyjściu przetwornicy. Liczyć wtedy musisz rezystor R77 i ten 4,7 kΩ jako równoległe.
  • #9 21052851
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Z branży latarkowej np Convoy są sterowniki podbijające (z 3.7 do diod 6V)
    O tyle bym sobie robił nadzieję, że (głośno myślę) skoro mają stopniowane tryby, to są bardziej zorientowane na kontrolowanie prądu niż napięcia

Dodano po 41 [sekundy]:

Podbijanie by wypalać energię na ciepło w rezystorach to nie jest ciekawe
  • REKLAMA
  • #10 21053582
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wystarczy zastosować gotową przetwornicę posiadającą zakres pracy 2,7V - 4,2V i wyjście do 6V i 1,5A posiadającą regulację prądu. Można też zastosować przetwornicę podwyższającą, celem współpracy z regultorem prądu LED jeśli nie ma takiej wewnątrz.
  • #11 21053601
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ja wiem :D Problem w tym, że nie mogę znaleźć takiego układu, który będzie jednocześnie w miarę prostu w budowie (bo mam mało dostępnego miejsca na PCB) i jednocześnie będzie posiadał zabezpieczenia przed np rozładowaniem akumulatora.
  • #12 21056483
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Coś takiego wykombinowałem:
    Schemat obwodu z układami XR2981 i MCP6291

XR2981 ma zabezpieczenie podnapięciowe ustawione na 2,6V, a to w połączeniu ze spadkiem napięcia na mosfecie zabezpieczającym przed odwrotną polaryzacją powinno wyłączyć układ przy napięciu ~3V więc ogniwo li-ion powinno przeżyć takie rozładowanie. Dalej, jako kontrole prądu dałem wzmacniacz różnicowy ze wzmocnieniem 10x, co przy spadku napięcia na rezystorze pomiarowym na poziomie 124mV powinno dać 1,24V dla pinu FB. Wzmacniacz jest zasilany z akumulatora, a więc jego napięcie zasilania może spaść do tych 3V, a więc dzielniki są tak dobrane, żeby przy normalnej pracy panowało na nich poniżej 2,5V. Tylko będę musiał zastosować rezystory 1% żeby dobrze trzymało parametry. W przypadku uszkodzenia diody laserowej i wzrostu napięcia z przetwornicy, dioda zenera zacznie przewodzić, niejako przejmując na siebie stabilizację. Co sądzicie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do zasilania diody laserowej o mocy 1,6 W, wymagającej napięcia 4-5 V i prądu 1,2 A, przy użyciu ogniwa Li-Ion. Proponuje zastosowanie przetwornicy podwyższającej XR2981 oraz wzmacniacza operacyjnego do stabilizacji prądu. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące układów zasilających, w tym zasilaczy prądowych na LM350T oraz gotowych przetwornic z regulacją prądu. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z rozpraszaniem ciepła oraz potrzebę zabezpieczeń przed rozładowaniem akumulatora. Ostatecznie, zaproponowano schemat z zabezpieczeniem podnapięciowym oraz wzmacniaczem różnicowym do kontroli prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA