Dzień dobry,
Newbie tutaj z Openbeken! Proszę o wyrozumiałość, jeśli to pytanie jest głupie.
Mam Treatlife DS01C Link i chciałem go sflashować, aby móc go używać z asystentem domowym. Teraz zdaję sobie sprawę, że popełniłem błąd i myślałem, że jest na liście urządzeń, ale tak nie jest.
Co zrobiłem:
- Rozebrałem urządzenie.
- Użyłem gorącego powietrza do usunięcia WB3S z płytki
- Zainstalowałem WB3S w moim adapterze ESP8266 (przeczytałem w Internecie, że pinout jest praktycznie taki sam jak ESP-12F).
- Użyłem BK7231Flasher, aby zrobić kopię zapasową
- Sflashowałem Openbeken UA_1.17.571.bin
- Wtedy zdałem sobie sprawę, że ponieważ zdjąłem chip z płytki, nie otrzymał on układu GPIO.
W tym momencie pomyślałem, że nic wielkiego, jest na liście urządzeń, aby odkryć, że tak nie jest. Postanowiłem więc przylutować chip z powrotem do płytki, aby zrobić to we właściwy sposób (być może byłem z tym zbyt szybki). Przylutowałem z powrotem, przylutowałem TX, RX, pin 3.3V i GND bezpośrednio do chipa i podłączyłem do komputera za pomocą mojego narzędzia FT232RL USB do TTL (3.3V).
Następnie spróbowałem ponownie zainstalować oryginalny firmware, a następnie ponownie flashować go do openbeken, aby móc przechwycić układ GPIO.
Tutaj utknąłem, dostaję ten błąd za każdym razem, gdy próbuję:
Getting bus failed, will try again - 0/100!
Getting bus failed, will try again - 1/100!
Got exception: System.UnauthorizedAccessException: Access to the port is denied.
at System.IO.Ports.InternalResources.WinIOError(Int32 errorCode, String str)
at System.IO.Ports.SerialStream.get_BytesToRead()
at System.IO.Ports.SerialPort.get_BytesToRead()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.Start_Cmd(Byte[] txbuf, Int32 rxLen, Single timeout)!
Exception caught: System.InvalidOperationException: The port is closed.
at System.IO.Ports.SerialPort.get_BytesToRead()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.consumePending()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.Start_Cmd(Byte[] txbuf, Int32 rxLen, Single timeout)
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.linkCheck()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.getBus()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.doGetBusAndSetBaudRate()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.doGenericSetup()
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.doReadAndWriteInternal(Int32 startSector, Int32 sectors, String sourceFileName, WriteMode rwMode)
at BK7231Flasher.BK7231Flasher.doReadAndWrite(Int32 startSector, Int32 sectors, String sourceFileName, WriteMode rwMode)Openbeken wydaje się działać dobrze, urządzenie podłączone do mojego wifi itp. Teraz mam urządzenie, które nic nie robi. I dało mi to
Byłem w stanie pobrać konfigurację tuya za pomocą aplikacji internetowej i otrzymałem ten szablon po flashu:
{
"uart_baud":"9600",
"uart_databit":"3",
"uart_parity":"0",
"uart_stopbits":"1}l",
"bt_hid":"null",
"prod_test":"false "
}
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki dotyczące dalszych kroków.
Dzięki.
Ian
.