logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] C4 Picasso 1.6 HDI - zapala i gaśnie mimo sprawnych wtrysków i pompy.

sylwek_877 08 Maj 2024 13:25 1293 17
REKLAMA
  • #1 21074324
    sylwek_877
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam,

Jestem tutaj nowy i wybaczcie, jeśli temat powraca. Mam problem z Citroenem C4 Picasso 1.6 HDI, a mianowicie zapala się i gaśnie. Brak objawów, zostawiony na godzinę i koniec - zapala się i gaśnie. Wtryski, pompa i listwa - twierdzi mechanik, że ok, filtr wymieniony, auta nie mam miesiąc, mechanik rozkłada ręce. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, proszę o poradę. Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21074341
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Jak zachowuje się ciśnienie na listwie wtryskowej. Bo typowo jak np wtrysk pada (zrzuca paliwo przelewem)lub pompa słaba to ciśnienie przekracza próg i po zgadaniu drastycznie spada. Dwa jak się mu pomoże nabłyszczaczem do kokpitu to w końcu odpala i trzyma wolne obroty lub chociaż np. 1500 rpm.

PS Nie stało się tak świeżo po tankowaniu co sugerowało by trefne paliwo.
  • Pomocny post
    #3 21074358
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    Jak rozleci się EGR (mechanicznie), to nie będzie błędów, a nie będzie chciał pracować bo spaliny będą "dusiły" silnik
  • REKLAMA
  • #4 21074381
    sylwek_877
    Poziom 3  
    a zapomnniałem dodać ze 2 lata temu EGR był wykasowany
  • #6 21075198
    sylwek_877
    Poziom 3  

No właśnie nie wiem, ale jeździłem 2 lata i nic się nie działo. Wczoraj gadałem z mechanikiem i powiedział, że jak wepnie wtyczkę EGR to pokazuje błąd w kompie, a jak wypnie, czyli tak jak zrobił poprzedni, który skasował błąd, to już nie pokazuje.

Dodano po 3 minutach:

Wczoraj po wypiciu wtyczek ze sterownika silnika zauważył na jednym pnie, że jest zaśniedziały, możliwe, żeby to było to? Mi już ręce opadają, żeby nie można było dojść co i jak, najgorsze, że nie wywala żadnego błędu na kompie.

Dodano po 1 minucie:

Dodam jeszcze, że przy odpale zapala, po 2 sekundach gaśnie, a dymu co nie miara.

Dodano po 3 minutach:

No właśnie w sobotę zatankowałem jak zawsze na Orlenie, koło 15. Zrobiłem z 80 km i stało się to, zgasiłem po godzinie, godzinach do auta i niespodzianka
  • REKLAMA
  • #7 21075207
    sigwa18
    Poziom 43  
    Kupa dymu to sugestia albo sporo paliwa albo brak powietrza co na razie potwierdzało by trop EGR.
  • #8 21075245
    sylwek_877
    Poziom 3  
    co według ciebie należałoby zrobić ? skoro wykasowany jest egr z komp. to i błędu nie pokazuje

Dodano po 14 [minuty]:

myślę jeszcze na regulatorem i czujnikiem ciśnienia paliwa, czytałem gdzieś z też nie pokazuje błędu ale czy faktycznie tak może być nie wiem. wyjdzie że wymienię pół auta i nic nie pomoże.
  • #9 21075292
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ja bym pierwsze zaślepił fizycznie EGR jak nie ma błędów. Nieraz wystarczy wsunąć blaszkę wyciętą z arkusza 1mm (wzór można z uszczelki ściągnąć tylko nie robić centralnego otworu) i razem z uszczelką i skręcić i sprawdzić czy pomogło.
  • #10 21075302
    sylwek_877
    Poziom 3  
    ok tak zrobię, zobaczymy czy coś pomoże. dzięki na tą chwile

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

wtyczka zdjęta z egr i wywala błąd, to wychodzi na to ze nie wykasowany z kompa skoro reaguje na zdjęcie wtyczki. powalony temat, mechanik rozkłada ręce , albo taki z niego mechanik
  • #11 21075731
    sigwa18
    Poziom 43  
    Co innego kontrola podłączenie ,a co innego zmiana mapy sterowania EGR ,a jeszcze co innego wywalenie błędu z listy (by się nie pojawiał) czy zmiana warunków wykrywania . Najprostsze wycięcie EGR to zmiana mapy od EGR by ECU go nie otwierało. Test i błąd po odpięciu wtyczki dalej w takim wypadku jest. Dlatego po zablokowaniu w programie otwierania EGR powinno się jeszcze go zaślepić by syf się nie zbierał (zaślepienie od strony wydechu).
  • #12 21076025
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3554
    Zaślepisz w końcu ten EGR ?, ściąganie wtyczki nic nie da bo one się mechanicznie psują, albo odpada grzybek i mamy pełny przepływ spalin, albo pęka oś zabieraka co daje identyczny efekt
  • #13 21083045
    sylwek_877
    Poziom 3  

Witam,
    Przepraszam, że teraz, ale dopiero wczoraj mechanik zajął się tym EGR. A mianowicie powiedział, że nie był w ogóle zaślepiony. Zaślepił i auto odpaliło i reaguje na gaz, ale bardzo daje spalinami i dymem, jakby była jakaś nieszczelność. Powiedział jeszcze o jakiejś chłodnicy EGR, ale ja się nie znam na tym w ogóle, więc poprzedni mechanik twierdząc, że pozbył się EGR, chyba coś kręcił.
  • REKLAMA
  • #14 21083055
    sigwa18
    Poziom 43  
    Na razie to musi wypalić to wszystko co poszło podczas kręcenia a się nie spaliło. Na pewno przyjrzał bym się olejowi czy nie ma zapachu ropy. I jak chodzi normalnie ale kopci to niech pochodzi chwilę ,ale pierwsze olej czy nie rozrzedzony przez paliwo bo może zabić silnik.

PS Poprzedni właściciel mówił pół prawdy bo w programie pewnie był wycięty ale mechanicznie już nie był zaślepiony.
  • #15 21083060
    sylwek_877
    Poziom 3  
    ok juz dzwonie do gościa, ale co jest przyczyną że paliwo dostało sie do oleju? to coś z silnikiem ? czy to wina tego EGR

Dodano po 6 [minuty]:

dzwoniłem to powiedział ze tu jest mokry dpf i nie daje paliwa do oleju, kompletnie się nie znam na tym tylko przekazuje co powiedział. powiedział ze będzie sprawdzał czy jeszcze czegoś nie upsuło.
  • Pomocny post
    #16 21083070
    sigwa18
    Poziom 43  
    EGR sprawił że nie było powietrza (silnik pompował spaliny przez EGR w dolot w obiegu zamkniętym) a wtryskiwacze podawały paliwo normalnie. Jak było wiele prób odpalania bez skutku to tego paliwo trochę się mogło nazbierać. Cześć pewnie poszła w wydech i tam się dopali jak uzyska odpowiednią temperaturę ,na razie potęguje dym. A część przez pierścienie mogła przeciec (normalna rzecz w przy długim staniu) i dostać się do oleju. A że oleju raczej o niskiej lepkości to dodatkowe paliwo może je rozrzedzić tak że nie spełnia swoje roli.
  • #17 21083083
    sylwek_877
    Poziom 3  
    dziękuje za informacje trochę dał mi Pan nadziei ze uda się naprawić. będe sie odzywał jak będe miał info od mechaniora jakieś.
  • #18 21888076
    sylwek_877
    Poziom 3  
    problematem okazał się źle zaślepiony egr przez poprzedniego mechanika i błędne wykasowanie z komputera. Dziękuję wszystkim za pomoc.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Citroen C4 Picasso 1.6 HDI zapalał i gasł po kilku sekundach mimo sprawnych wtrysków, pompy, listwy i wymienionego filtra, bez błędów w sterowniku. W dyskusji podejrzewano najpierw problem z ciśnieniem paliwa, następnie uszkodzony lub mechanicznie rozpadnięty EGR, który mógł dusić silnik przez brak powietrza i powodować duże zadymienie. Ustalono, że EGR nie był fizycznie zaślepiony mimo wcześniejszego „wycięcia” w sofcie, a odpięcie wtyczki wywoływało błąd, co wskazywało na niepełne usunięcie układu. Po zaślepieniu EGR auto zaczęło odpalać i reagować na gaz, ale kopciło i pachniało spalinami; zalecono sprawdzenie oleju pod kątem rozrzedzenia paliwem oraz dalszą kontrolę układu dolotowego i chłodnicy EGR. Ostatecznie przyczyną okazał się źle zaślepiony EGR przez poprzedniego mechanika oraz błędne wykasowanie w sterowniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA