logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do

info-tech 09 Maj 2024 18:45 3777 17
REKLAMA
  • #1 21076052
    info-tech
    Poziom 11  
    Ocena: 88
    Regulator solarny VOLT MPPT 20A (100 V) - podpiąłem do niego baterie LiON . Bateria TYP LEV 50-4 ma napięcie 16 V oraz pojemność 720 Wh . Z tego co widzę regulator będzie działał na takiej baterii ale wymagane jest ustawienie odpowiednich napięć w aplikacji regulatora . Chciałem prosić o pomoc w ustawieniach parametrów .W załączniku zdjęcie jak wygląda aplikacja i parametry które trzeba wprowadzić .

Poniżej screen ustawień zaawansowanych i tam trzeba wpisać napięcia . LVR ,CVT, CVR

Specyfikacja zestawu :
    1 . Regulator VOLT MPPT 20A (100V) Bluetooth
    2. Spięte dwa panele solarne 2x 275 Wat
    3. Bateria LiOn LEV 50-4
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7557.jpeg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7558.jpeg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7536.jpeg (170.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7543.jpeg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7539.jpeg (313.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7541.jpeg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7540.jpeg (267.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7544.png (209.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7545.png (200 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21076237
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Oszczędzasz na informacjach o akumulatorze?😁
    Po chińsku nie wiele osób się tu doczyta czy to lfp ,nca może nmc..od budowy elektrod,chemii elektrod zależy max napięcie ładowania i rozładowania.
    Jeśli to lfp i cztery cele ,to 16 V jest stanowczo za dużo...
    więc jeszcze raz prośba więcej informacji mogą być zdjęcia naklejek z baterii.Mozliwe że jest już wyposażona w BMS...ale to tylko przypuszczenia.
    Własnie się zreflektowalem że otworzyłeś fabrykę generująca ten sam post pod różnymi tytulami
    .....możesz wytłumaczyć jaki ma to sens..
  • #3 21076443
    info-tech
    Poziom 11  
    Jest to jedno z ogniw trakcyjnych z samochodu elektrycznego o oznaczeniu LiOn LEV 50-4 , bateria jest wyposażona w płytkę BMS
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7557.jpeg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7558.jpeg (1.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7556.jpeg (355.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21076772
    wojtek60
    Poziom 24  
    Po chwili szukania w internecie wyszło mi że nie są to ogniwa lfp. Szkoda że tak często zmieniasz swój pierwszy post bo wypacza to sens odpowiedzi,ale do rzeczy:

4,15V max napięcie celi
    2,8V min napięcie celi.
    Prawdopodobnie BMS nie dopuścić do przekroczenia tych parametrów( oczywiście przy pomnożeniu przez cztery) więc możesz śmiało ustawić 16,4V max. i dolne nie mniej niż 12V
    Prąd ładowania 20 A nie jest zbyt wysoki bez problemów można by zwiększyć do 25A.
    Jeśli zależy ci na żywotności baterii możesz zmniejszyć max. napięcie do 16V a minimalne do 13,2V. Stracisz minimalnie na pojemności baterii ale zyskasz na jej dlugowiecznosci.
  • REKLAMA
  • #5 21077211
    info-tech
    Poziom 11  
    Z firmy VOLT od której mam regulator napięcia wysłali mi taką tabelkę jak poniżej, natomiast nie do końca wiem co w którym polu w aplikacji mam wpisać . Proszę powiedz mi co byś wpisał w LVR,CVT,CVR

Poniżej tabelka jaką otrzymałem od firmy VOLT oraz moje aktualne ustawienie . Czy może zerknąć czy takie ustawienia są dobre ?
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7562.jpeg (194.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7561.jpeg (192.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7560.jpeg (116.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21077269
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ustawienia parametrów 6.4 - 6.4.1 i 6.4.2 to ustawienia dla baterii Lion.
    Nie wiem gdzie i jak używasz ...twoj zestaw,jest to działka czy ? Musisz coś napisać więcej..
    CVT -16V.
    Resztą możesz się bawić bez ryzyka uszkodzenia baterii ,BMS chroni przed głębokim rozładowaniem lub przeładowaniem.
    LVR i CVR blisko siebie powyżej 12V.
    Wydaje mi się że ładowarka jest dedykowana do baterii lfp...ale to nie powinno przeszkadzac.
  • REKLAMA
  • #7 21077685
    info-tech
    Poziom 11  
    Taki zestaw mam skonstruowany na działce i mam do tego podpięte dwie pompki fontanny które pracują w zakresie od 8-24 V . Dodatkowo chce do tego podpiąć lampy ogrodowe które mają żarówki kempingowe 12-24 V i chciałbym aby lampy w nocy się świeciły zasilane przez ten akumulator .

Czy poniższe ustawienia napięcia w aplikacji mogą zostać ? Czy cos zmienić ?
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7561.jpeg (192.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21077696
    wojtek60
    Poziom 24  
    Jak nie uruchomisz to się nie dowiesz.Napiecia nie są krytyczne choć te 16,4V obniżył bym do 16V i nie bardzo sobie mogę wytłumaczyć co to CVR....
  • #9 21077706
    r65
    Poziom 15  
    Ocena: 38

Ostrożnie. Ta elektronika na baterii to nie jest działający BMS, tylko jego część. Musisz ją zdemontować i zainstalować własny.
  • #10 21077735
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ups.. kolega ma rację.Bateria to jedna z zestawu 20 jakie są montowane w samochodzie a całość sterowana przez can.
    Być może balanser pasywny będzie funkcjonować ale nie ma zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem jak i przeładowaniem.Najrozsądniej byłoby wymienić bms.
  • #12 21077948
    r65
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Będzie, wszystkich ogniw razem a nie każdego oddzielnie. W przypadku padnięcia jednego ogniwa całą pozostałą energię właduje w 3 i o nieszczęście nietrudno.
  • #13 21078028
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    Jeśli bateria jest z demontażu warto zmierzyć pojemność każdej z osobna. Piszę to dlatego że jeden z zestawów jaki składałem nie wystartował w ogóle a winna była pojedyncza cela posiadająca zwarcie wewnętrzne.

Trzeba się kierować zasadą dobrych rzeczy nikt tanio nie sprzedaje...
  • #14 21078153
    wojtek60
    Poziom 24  
    Jeśli możesz pomierzyć napięcia na poszczególnych celach z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku (przykład 3,67v) i odchyłki będą mniejsze niż 0,05v to możesz założyć że ogniwa są sprawne i BMS w pełni spełniał swoją rolę .Przy odchyleniu większym niż 0,05V ogniwa są raczej niepewne. Te wytyczne dotycza modułów z ilością cel od 3 sztuk do 18 sztuk w połączeniu szeregowym nie zależnie od ilości spiętej równolegle.To zalecenia z dwóch dużych ,znanych firm produkujących samochody elektryczne.
    Niestety tak jak jeden z kolegów wyżej napisał twoja ładowarka nie chroni pojedynczych ogniw przed uszkodzeniem chroni przed przeładowaniem i głębokim rozładowaniem cały akumulator(baterie).
    Jeśli mimo to chciałbyś podłączyć próbnie twój zestaw to dodam że najwieksze ∆ V powstaje przy najniższych napięciach czyli 2,8V-3,3V jak jak i pod koniec ładowania czyli około 4V wzwyż.
  • #15 21079058
    info-tech
    Poziom 11  
    Z tego co szukałem to mój pakiet ma 720 WH = 45
    Amper a więc potrzebuje BMS 4S- 45 Amper Z tego co widzę są dostępne dla 4S /40A . Czy mogę taki zastosować ?
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7573.jpeg (268.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7572.jpeg (188.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21079361
    wojtek60
    Poziom 24  
    Możesz.Czy ten BMS ma taki sam prąd ładowania i rozładowania? W twoim wypadku prąd ładowania mógłby być niższy 25 A. Ładowarka daje max 20A.
  • #17 21092327
    info-tech
    Poziom 11  
    >>21077211
    Zamontowałem płytkę BMS czy poprawne będzie ustawienie ładowania z regulatora napięcia solarnego 13,2 czy lepiej te 16 V . Pytam bo podłączyłem ładowarkę skyrc i przy ustawieniu baterii LiFE (4S) pokazuje mi napięcie ładowania 13,2V dlatego też się zastanawiam czy jeśli ustawiłbym te 16 V to nie uszkodzi baterii ?
    Załączniki:
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7704.jpeg (950.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ustawienie prawidłowych parametrów w regulatorze solarnym do IMG_7573.jpeg (268.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21092338
    wojtek60
    Poziom 24  
    Wróć do swojego pierwszego postu i przeczytaj co tam napisałeś...
    Akku 16 V czyli nie zelazofosforowy...na zdjęciu masz ładowanie dla zelazofosforowego..
    Max napięcie bez ryzyka to 16,8 V min.11,2V. Jeśli chcesz przedłużyć żywotnosc akumulatora ustaw 16V max.napiecie i 13,2V min.Prad ładowania możesz ustawić na 20 A....te akumulatory mają 50Ah, więc poniżej 0,5 C ładowanie nie zrobi na akumulatorze wrażenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ustawienia parametrów w regulatorze solarnym VOLT MPPT 20A dla baterii LiON LEV 50-4. W odpowiedziach podano, że maksymalne napięcie dla ogniw LiON wynosi 4,15 V, co przekłada się na 16,4 V dla czterech ogniw. Zalecano ustawienie maksymalnego napięcia na 16 V oraz minimalnego na 12 V, aby zapewnić dłuższą żywotność baterii. Użytkownik został również ostrzeżony, że regulator nie chroni pojedynczych ogniw przed uszkodzeniem, a zalecano zainstalowanie odpowiedniego BMS. Wskazano, że dla pakietu 720 Wh potrzebny jest BMS 4S-45A, a także podano, że prąd ładowania można ustawić na 20 A. Użytkownik pytał o bezpieczeństwo ustawienia napięcia ładowania na 16 V, co zostało potwierdzone jako akceptowalne, z zaleceniem monitorowania napięcia na poszczególnych ogniwach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA