logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS LED 58PUS7555/12 - czarny ekran po awarii prądu, co się zepsuło?

1stdawid 09 Maj 2024 19:18 1776 15
REKLAMA
  • #1 21076097
    1stdawid
    Poziom 12  

Telewizor PHILIPS LED 58PUS7555/12 zakupiony w Avansie w 2021 przestał nagle działać. Na początku obraz się zamroził, z delikatną plamką i błędami na wyświetlaczu. Dźwięk po chwili też się zawiesił.

Zaczernienie początkowo było tylko z prawej strony, ale po paru minutach przeszło na większość ekranu...
    Pomimo wyłączenia i włączenia tv oraz odpięcia wszystkich źródeł, tv dalej wyświetla część obrazu oraz czarny ekran.
    Dodam, że w czasie wystąpienia usterki miałem przed usterką awarię prądu - skok napięcia...
    Co mogło paść?
    matryca czy jakiś układ w tv?
    Załączniki:
    • PHILIPS LED 58PUS7555/12 - czarny ekran po awarii prądu, co się zepsuło? IMG_4860.jpeg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PHILIPS LED 58PUS7555/12 - czarny ekran po awarii prądu, co się zepsuło? IMG_4859.jpeg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21076175
    1stdawid
    Poziom 12  

Dokładnie tak, i zaczernienie na ten moment ogarnęło już 90 ponad procent ekranu :(
  • REKLAMA
  • #4 21076190
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Uszkodzona niestety jest matryca?
  • #5 21076198
    1stdawid
    Poziom 12  
    dziwne to dla mnie, bo czesć widac dalej obrazu tego z momentu awarii - tak jakby zamroził sie obraz. matryca nie ma pamieci , wiec może to jakis układ pamieci na tv
  • #6 21076428
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Jak nie dasz wiary tym co niejedną usterkę matrycy widzieli to szukaj pamięci... Dla potwierdzenia odepnij LVDS
  • REKLAMA
  • #7 21113183
    szymon5s
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    Dziś mam dokładnie ten sam problem z tym telewizorem. Podczas oglądania filmu nagle ekran się zawiesił, a potem stopniowo od lewej strony zaczął robić się czarny, aż całkowicie zrobił się czarny. Do tego znikł też głos. Tak sobie myślę że gdyby padła matryca, głos nadal byłoby słychać, chyba że matryca zrobiła jakieś zwarcie i zawiesiła tuner. Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21113262
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 799
    Jak kolega powyżej wspomina:
    zdzich42 napisał:
    Dla potwierdzenia odepnij LVDS

Skoro pojawia się częściowo treść obrazu i tv da się włączyć pilotem to podejrzewam problem jest z matrycą.
  • #9 21113347
    szymon5s
    Poziom 11  

W moim przypadku matryca zgasła całkowicie. Po włączeniu telewizora widać, że jest podświetlanie, ale matryca czarna. Zastanawiające jest to, że nie ma żadnego dźwięku.
  • #10 21114967
    szymon5s
    Poziom 11  
    U mnie temat rozwiązany. Zrobiło się zwarcie na matrycy.
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
  • #11 21243367
    bajorax
    Poziom 2  
    Mam podobnie, tylko w modelu z inną końcówką 8007 czy jakoś tak. Po włączeniu TV pojawiły się 2 szare paski poziome, obraz był przez chwilę, a później zrobił się jakiś przebłysk i ekran zrobił się czarny. W kątach są białe plamy wielkości 5 zł.
    Padła matryca?
  • #13 21243624
    bajorax
    Poziom 2  
    ganitu napisał:
    bajorax napisał:
    odepnij po kolei lewą, a potem prawą taśmę od matrycy taśmy i obserwuj, jaki pojawi się efekt.

Niestety, ale raczej go nie otworzę. Potrzebne są chyba jakieś specjalne plastiki, żeby odciągać od tych zatrzasków, czy jak jest to zamocowane. Kiedyś widziałem, jak to robił u mnie serwisant, jak wymieniał matrycę w monitorze.

W TV na chwilę obecną mam 99% czarny ekran, poza małą chmurką plamą o średnicy 2 cm w dolnym rogu.
    Co do awarii, to dodam, że obraz przed zniknięciem tak jakby się zaciął. Po ponownym włączeniu pojawiło się jeszcze logo Philipsa na czarnym tle, a potem cały szary obraz z poziomym paskiem w górze ekranu.
  • #14 21243676
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    bajorax napisał:
    Mam podobnie, tylko w modelu z inną końcówką 8007 czy jakoś tak. Po włączeniu TV pojawiły się 2 szare paski poziome, obraz był przez chwilę, a później zrobił się jakiś przebłysk i ekran zrobił się czarny. W kątach są białe plamy wielkości 5 zł.
    Padła matryca?

Niestety, ale tak.
  • #15 21243724
    bajorax
    Poziom 2  
    >>21243676
    kazikszach napisał:
    Niestety, ale tak.

Meh TV ma 2,5 roku i już po nim. Ostatnio chyba wszystkie TV to na średnie 3 lata. Mija gwarancja i już do kosza. Rodzice mają telewizory z 2013-14 roku i działają bez problemu.
  • #16 21243981
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    bajorax napisał:
    Meh TV ma 2,5 roku i już po nim. Ostatnio chyba wszystkie TV to na średnie 3 lata. Mija gwarancja i już do kosza. Rodzice mają telewizory z 2013-14 roku i działają bez problemu.

Tak niestety jest, padają matryce w tych nowych i to bez względu na firmę, a te stare działają i po wymianie podświetlenia jeszcze podziałają.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor PHILIPS LED 58PUS7555/12 przestał działać po awarii prądu, co objawiło się zamrożeniem obrazu i czarnym ekranem. Użytkownicy sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzonej matrycy lub układu pamięci. Wiele osób zauważyło, że mimo czarnego ekranu, część obrazu z momentu awarii jest nadal widoczna, co może wskazywać na problem z pamięcią. W jednym przypadku stwierdzono zwarcie na matrycy jako przyczynę usterki. Użytkownicy podkreślają, że matryce w nowoczesnych telewizorach często ulegają awariom, podczas gdy starsze modele działają bez problemów.
REKLAMA