logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór klimatyzatora przenośnego: Warmtec kp35w czy Fersk vind 2?

wertiko7 14 Maj 2024 07:15 1359 12
REKLAMA
  • #1 21081610
    wertiko7
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Witam wszystkich.
    Szykuję się na zakup klimatyzatora przenośnego i stawiam bardziej na Polski produkt, na jakość wykonania, awaryjność i serwis.
    Znalazłem 2 modele które by zdawały egzamin na poddaszu ale nie wiem który wybrać, który jest lepszy?
    1. Warmtec kp35w
    2.Fersk vind 2
    Chyba że są jeszcze jakieś inne. dobre klimy w podobnej cenie. Szukam solidnego klimatyzatora.
  • REKLAMA
  • #3 21081671
    wertiko7
    Poziom 14  
    Nie piszcie już o systemie split, wiem że jest lepszy, ale nie takie było pytanie.
    Z pewnych powodów nie mogę mieć klimy split, narazie zostaje mi tylko klima przenośna. Byłem już w kilku pomieszczeniach jako gość gdzie była klima przenośna i zdawała egzamin.
    Tym bardziej u mnie klima nie będzie chodziła non stop, tylko przed spaniem żeby można było zasnąć.
    Np zamykamy szczelnie pokój na 2 godziny i wychładzamy pomieszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 21081676
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    wertiko7 napisał:
    Np zamykamy szczelnie pokój na 2 godziny i wychładzamy pomieszczenie.

A skąd wtedy będzie brało się powietrze, które ten klimatyzator wypompuje na zewnątrz?
    M
  • #5 21081780
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    SP5IT napisał:
    A skąd wtedy będzie brało się powietrze, które ten klimatyzator wypompuje na zewnątrz?
    M

System się zawiesił :)
    Nie mniej z braku laku takie przenośne działają i wychładzają pomieszczenie. Sam kupiłem starszej osobie taki 3,2kW na południową mocno nagrzewająca się stronę (ok. 25m²).

Możesz zwrócić uwagę na:
    - głośność,
    - jaki czynnik chłodzący (czy nie będzie wycofany),
    - pilota,
    - ruchomą żaluzję,
    - filtr powietrza,
    - kółka.

wertiko7 napisał:
    Szukam solidnego klimatyzatora.

W takim razie musisz kupić używany 10-cio letni. Tylko wtedy można stwierdzić, że jest solidny.
  • REKLAMA
  • #6 21081832
    wertiko7
    Poziom 14  
    W oknach są nawiewniki, więc będzie powietrze ale nagrzane, więc jakieś straty będą.
    Wiem że klima przenośna jest mniej wydajna od typu split ale nie oto chodzi.
  • REKLAMA
  • #7 21130485
    Lukaszhvacgroup
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    @wertiko7 nie wiem, na ile temat jest aktualny dla Ciebie, najwyżej ktoś inny skorzysta.

Polecałbym ANDE i model CUBE.

Jakość wykonania - bardzo wysoka.
    Klasa energetyczna - A++.
    Obsługa posprzedażowa - na dobrym poziomie.
    Gwarancja - 5 lat.

Dużo funkcji - tryb turbo, eko, pracy nocnej, cichy, do tego autoswing (żaluzje automatycznie się ruszają i jest lepsze rozprowadzanie powietrza).
  • #8 21130504
    wertiko7
    Poziom 14  
    Niektórzy piszą głupoty jakby mieli klapki na oczach.
    Kupiłem Fersk vind 2. W małym pomieszczeniu działa bardzo dobrze.
    Pięniądze nie wyrzucone w błoto.
    No i ile my mamy tych upałów w roku.
  • #9 21142065
    Infinitiv2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>21130504 Jak Ci się on sprawdza? Też właśnie nabyłem, nie daje rady schłodzić pomieszczenia 15m2 poniżej 24 stopni, niezależnie od warunków zewnętrznych. Dzisiaj na zewnątrz jest nawet mniej niż 24 stopnie, a tu dalej słabo. Jak jest włączony, to spoko, ale hałasuje tak, że uszy urywa (60dB), a jak wyłączę, to znowu mam gorąco. Wszystko zgodnie z tym, co opisywali koledzy na forum – klimatyzatory jednorurowe są do bani. Dorwałem go dość tanio, bo za 1700zł, więc zastanawiam się, czy jest sens przerobić na 2-rurowy dodając mu DIY komorę na parownik i wyprowadzenie... Wtedy może taki klimatyzator przenośny będzie miał więcej sensu.
  • #10 21142086
    wertiko7
    Poziom 14  
    U mnie ok. Sypialnia coś około 10m. Ostatnio na poddaszu mieliśmy 30 stopni ciepła, Po godzinie miałem 24 stopnie, po dwóch godzinach 22 stopnie.
    Ale zaznaczam że to małe pomieszczenie. No i chłodzenie mam ustawione na maxa czyli 16 stopni na klimie i dmucha naprawdę zimne powietrze.
    Dzieciakom wstawiliśmy tą klimę gdy było u nich w pokoju 30 stopni a pokój to 20m, to po dwóch godzinach zrobiło się 27 stopni.
    Ta klima jest ok ale do naprawdę małych pomieszczeń.
    Kupiłem ją do małej sypialni i daje radę.

Dodano po 3 [minuty]:

Bardzo ważne.
    Ustaw na maxa chłodzenie czyli na 16 stopni.
    Jak wyżej ustawisz temperaturę na klimie jak np. 20 czy 21 stopni to czuć wyraźnie że już nie dmucha tak zimnym powietrzem jak byś ustawił na 16 stopni.
  • #11 21142154
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    Infinitiv2 napisał:
    nie daje rady schłodzić pomieszczenia 15m2 poniżej 24 stopni,

Okna w pokoju uszczelnione? jak to zrobiłeś z rurą włożoną w okno?
    Żaluzje/zasłony zasłonięte w oknach?
    Drzwi od pokoju przymknięte?

Klocek ma ok. 3,5kW mocy chłodniczej (na papierze), więc powinien schłodzić.
  • #12 21142187
    Infinitiv2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>21142154 Zrobiłem to dołączoną do zestawu uszczelką okienną, ale próbowałem też z rurą wyprowadzoną do komina wentylacyjnego (ostatnie piętro, więc dla testów sobie na to pozwoliłem) przy zamkniętym oknie – efekt ten sam. Zasłony 24/7 zasłonięte, drzwi zamknięte. Moim zdaniem to po prostu kwestia tego, że rura wyrzutowa karbowana PVC robi tutaj za mini-kaloryferek, a przy okazji się robi podciśnienie i ciepłe powietrze jest zaciągane skądkolwiek
  • #13 21142356
    wertiko7
    Poziom 14  
    Klimatyzator przenośny z rurą umieszczoną w uchylonym oknie. Rura wentylacyjna umieszczona w uchylonym oknie z zasuniętymi żaluzjami.

Nawet nie używam uszczelek. Okno jest nawet lekko uchylone.
    Reszta zamknięta, żaluzje zasuniętę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przenośnego klimatyzatora, preferując polskie produkty ze względu na jakość wykonania i serwis. Rozważa modele Warmtec kp35w oraz Fersk vind 2, jednak nie jest pewny, który z nich będzie lepszy. W dyskusji podkreślono, że klimatyzatory przenośne są mniej wydajne niż systemy split, ale mogą być wystarczające do sporadycznego chłodzenia małych pomieszczeń. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na istotne cechy, takie jak głośność, rodzaj czynnika chłodzącego, obecność pilota, ruchome żaluzje oraz filtry powietrza. Pojawiają się również sugestie dotyczące innych modeli, takich jak ANDE CUBE, który charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i dobrą obsługą posprzedażową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA