logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać Android Auto do Alpine iXE-W400ES bez natywnej obsługi?

mazak23 20 Maj 2024 07:04 396 8
REKLAMA
  • #1 21088933
    mazak23
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie. Mam nadzieję, że to odpowiedni dział.
    Mam urządzenie: Alpine iXE-W400ES.. Niestety nie ma obsługi Android Auto. Pierwsza myśl, to wgrać oprogramowanie od wyższego modelu, ale podejrzewam, że nie będzie to proste. Pewno nikt tego nie robił. Inna opcja to podłączyć inne urządzenie na stałe pod HDMI, i schować w schowku na rękawiczki. Tam mam wszystkie kable od "tego radia".
    Jednak wyświetlanie w trybie "mirroring" trochę mija się z celem. Mam dokładnie to samo co na telefonie. Wolałbym "screen extension", czyli np. na telefonie mam ekran nr 1 a na "radiu" mapy.
  • REKLAMA
  • #2 21089008
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Dobrze będzie, jak powiesz sobie, z obszernego standardu Andoid Auto, co DOKŁADNIE jest potrzebne / oczekiwane
    Źle się gada technicznie na poziomie łatek marketingowych (popularne przykłady, na nieścisłości których można dobrze się poślizgnąć: USB-C, Bluetooth)
  • REKLAMA
  • #3 21089474
    mazak23
    Poziom 13  
    Nie wiem co masz na myśli - co chcę mieć z Android Auto. Nie mam tej opcji w tym "radiu" . Nie chcę kupować innego i wymieniać. Chcę za pomocą zmiany software mieć tę funkcjonalność. Ewentualnie podłączyć jakieś urządzenie pod HDMI co będzie mi umożliwiało wyświetlanie map + YouTube. Wtedy byłoby to niezależne od telefonu który będzie sobie w uchwycie pełnił inne funkcje. Uzyskanie obrazu przez HDMI udało mi się jedynie przez laptopa. Przez telefon i kable USB-A/ USB-C lub HDMI / USB-C nie udało się uzyskać obrazu, a próbowałem z 6 różnych i 2 przejściówki.
    Dalszej części wypowiedzi wcale nie rozumiem.
  • #4 21089869
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Jest trochę gotowych rozwiązań Link
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21090160
    mazak23
    Poziom 13  
    sosarek napisał:
    Jest trochę gotowych rozwiązań Link

Nie wiem dla kogo, przeczytaj moje trzecie zdanie w drugim poście.
  • #6 21090239
    JacekCz
    Poziom 42  
    mazak23 napisał:
    Dalszej części wypowiedzi wcale nie rozumiem.

Rozbijając ogólnik "albo Android auto, albo będę tupać" na szczegółowe punkty ja wyczytuję :

mazak23 napisał:
    będzie mi umożliwiało wyświetlanie map

mazak23 napisał:
    + YouTube

Praca przez przejściówki zawsze jest wykastrowana, tak było, jest i będzie (BTW pod szyldem USB-C jest w rzeczywistości całe spektrum różniących się realizacji posiadających możliwości / nie itd, to bardzo szeroka parasolka)

Skoro komputer daje, może jakieś Raspberry PLUS OPROGRAMOWANIE też by umiało. Nie, nie znam niczego, ale szanse są na jakiś "gateway" / implementacja zastępcza..
    Nie sądzę aby gotowe plug & play, testy, szukanie rozwiązań problemów, opisów, wiedzy, Czas kosztuje.
  • #7 21090570
    mazak23
    Poziom 13  
    Widzę, że dzisiaj czytanie ze zrozumieniem jest trudne.
    Jeszcze tylko czekam na odpowiedź w stylu - po co ci to...
    Natomiast zastanawiam się po co jest to forum, bo póki co nic się nie dowiedziałem nowego.
    Elektroda kiedyś była inna. Napisałem tutaj, bo google nie ma wiele na temat tego radia co mam.
  • #8 21090666
    JacekCz
    Poziom 42  
    @mazak23

A co, mam ci dać oprogramowanie jakie nie istnieje ?

mazak23 napisał:
    Elektroda kiedyś była inna.

Pewnie, była dla ludzi którzy coś zrobią własnymi palcami, podejmą proby itd...
  • REKLAMA
  • #9 21093343
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    mazak23 napisał:
    Nie wiem dla kogo, przeczytaj moje trzecie zdanie w drugim poście.

Nie ma takiego.
    mazak23 napisał:
    Widzę, że dzisiaj czytanie ze zrozumieniem jest trudne.

Owszem skoro masz problemy z czytaniem opisów sprzedawców.
    mazak23 napisał:
    Elektroda kiedyś była inna.

Była mniej roszczeniowa i ludzie potrafili samodzielnie szukać rozwiązań.
    Możesz zakupić chociażby https://allegro.pl/oferta/radio-stacja-multim...oid-auto-apple-carplay-android-13-15444191172 i korzystać z nagłośnienia w aucie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Alpine iXE-W400ES, które nie obsługuje Android Auto. Zastanawia się nad możliwością dodania tej funkcjonalności poprzez aktualizację oprogramowania lub podłączenie zewnętrznego urządzenia przez HDMI. W dyskusji poruszono problemy związane z ograniczeniami technicznymi, takimi jak różnorodność standardów USB-C oraz trudności w uzyskaniu obrazu z telefonu. Użytkownicy sugerują, że rozwiązania mogą obejmować użycie Raspberry Pi jako bramki do implementacji Android Auto, jednak brak jest gotowych rozwiązań. Wskazano również na możliwość zakupu nowego radia z obsługą Android Auto.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA