logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z elektryką w motocyklu przepalenie bezpiecznika ingition(10A)

Krzysztofelektryk 20 Maj 2024 14:48 996 3
REKLAMA
  • #1 21089427
    Krzysztofelektryk
    Poziom 4  
    Witam,
    Mam problem z Yamaha Fazer FZ 6 2004 rok a mianowicie przepala bezpiecznik od zapłonu w trakcie jazdy po przejechaniu np 40km wydaje mi się że jest to podczas dodawania gazu. Wstawiam schemat. Czy podpowie ktoś od czego zacząć? Myślę że najszybszym sposobem będzie wyłapać moment w którym się spali a następnie odpinać po kolei rzeczy które idą przez ten bezpiecznik? Bo trzeba chwilę odczekać żeby włożyć kolejny bezpiecznik. Czy może jakaś inna rada? Schemat elektryczny układu zapłonowego Yamaha Fazer FZ6 2004
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21089468
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Ja bym stawiał na takie możliwości:
    — Przełamanie przewodów i zwarcie (wiązka przy główce ramy, wyłącznik zapłonu na prawej manetce).
    — Uszkodzenie cewek zapłonowych (zwarcia w uzwojeniach, zwiększone natężenie prądu), jeśli będziesz wymieniał to wymieniaj na oryginalne, przeznaczone do zapłonu TCI, gdyż podróbki mogą spalić moduł zapłonowy.
    Poza tym, zauważ że wg. schematu bezpiecznik odpowiada także za licznik (zasilanie po stacyjce) oraz coś jeszcze (schemat ucięty).
  • REKLAMA
  • #3 21188631
    Krzysztofelektryk
    Poziom 4  
    Okazał się przetarty kabel w wiązce przy ramie. Także zamykam temat i dziękuję za pomoc.
  • #4 21188636
    Krzysztofelektryk
    Poziom 4  
    Naprawa przetartego przewodu przy ramię
REKLAMA