logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sklonować pilota Proxima Banan od innego działającego pilota Proxima Banan?

bystry_p 22 Maj 2024 07:53 5754 3
  • #1 21091488
    bystry_p
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam.
    Posiadam na posesji napęd bramy garażowej FAAC oraz bramę wjazdową sterowaną za pośrednictwem sterownika Proxima tak by piloty FAAC współpracowały.
    Podczas eksploatacji jeden pilot FAAC xt4 868 popsuł się więc zastąpiłem go pilotem Proxima banan - udało się zrobić klona od działającego pilota master FAAC poprzez procedurę przyłożenia jednego do drugiego i odpowiednio naciskanie przycisków.
    W tej chwili uszkodził się kolejny pilot FAAC od którego wcześniej kopiowałem . Zakupiłem więc kolejny pilot Proxima banan i chciałbym nauczyć go /zrobić klonowanie/ kopiowanie od działającego i zaprogramowanego pilota Proxima.
    Czy jest taka możliwość, że jeden pilot Proxima banan w szybki sposób zakoduje kolejny taki sam czysty pilot ?
    Znalazłem taką instrukcję ale coś mi nie idzie

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rc...wQFnoECBwQAQ&usg=AOvVaw24aq4dJYKfdH4poDHikDAq

Jeśli nie uda się w łatwy sposób to podejdę do każdej bramy i będę musiał nauczyć go zgodnie z instrukcją producenta.
  • #2 21091698
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Sklonowany Banan może być Masterem dla kolejnego jesli nie został przerobiony na Slave (w pilocie Slave po naciśnięciu i przytrzymaniu dowolnego przycisku LEDa od razu świeci światłem ciągłym, w Masterze jest krótkie błyśnięcie o dopiero potem światło ciągłe)
    Zwróc uwagę, że procedura klonowania od Mastera Proximy różni się od klonowania od oryginalnego Faaca XT - może tu jest pies....
    Instrukcja z linku jest zdaje się taka sama jak ta moja ale może jakiś szczegół.

Ponowne wpisanie jednego z Masterów mało zmieni - odbiornik zapamiętuje tylko jednego pilota a resztę klonuje się od niego czyli sytuacja podobna do twojej obecnie.
    Załączniki:
    • Proxima-Piloty-kompatybilne-z-SLH.pdf (277.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21091926
    bystry_p
    Poziom 12  
    Instrukcja jest ta sama. O taką odpowiedź mi chodziło, że teraz od pilota Proxima mogę dalej kopiować na inne piloty Proxima. Będę kombinował i może jakimś sposobem uda się. Na pewno oba piloty zachowują się jak master
  • #4 21092462
    bystry_p
    Poziom 12  
    Okazało się,że piloty nie są oryginalnymi pilotami Proxima.

Procedura nauki pilota od nowa do sterownika bramy:
    Wchodzimy w tryb programowania zgodnie z instrukcją producenta bramy.
    Naciskamy dwa środkowe przyciski na pilocie na kilka sekund aż zacznie dioda mrugać.
    Naciskamy przycisk który chcemy przypisać do danej bramy na kilka sekund.
    Następnie puszczamy i 2 razy ponownie naciskamy przycisk na pilocie który został dopisany do danej funkcji.

Procedura kopiowania działającego pilota na kolejnego czystego pilota:
    Na działającym pilocie naciskamy dwa górne przyciski i trzymamy z trzy sekundy następnie nie puszczając górnego naciskamy drugi przycisk od góry 3 razy.
    Dioda na pilocie mruga
    Zbliżamy oba piloty do siebie.
    Na działającym pilocie naciskamy i trzymamy przycisk który chcemy kopiować.
    Na czystym pilocie naciskamy przycisk który chcemy przypisać do danej funkcji
    Dioda na czystym pilocie zacznie szybko mrugać.
    Puszczamy wszystko.
    Na nowym pilocie naciskamy 2 razy przycisk świeżo dopisany.
REKLAMA