logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć dwóch zasilaczy 24 V do kostki brukowej LED z różnych źródeł 230 V?

himeros 27 Maj 2024 15:46 537 13
  • #1 21097613
    himeros
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie, bo chciałbym zbudować sobie oświetlenie w ogrodzie w kostkach brukowych 24 V.
    Mam dwa źródła zasilania: jedno 230 V na ścianie w domu w formie zwykłego włącznika i drugie przy bramie wjazdowej 230 V, które podaje prąd pulsacyjnie, migając w czasie otwierania i zamykania samej bramy - działa jak żółte światełko ostrzegawcze.

Do instalacji chce kupić dwa zasilacze generujące 24 V dla kostek LED-owych.

Czy mogę tak zrobić, by jeden zasilacz był przy włączniku domowym, a drugi zaraz przy bramie wjazdowej?
    Czy te zasilacze się nie spalą albo zakłócą, gdy zapale sobie światło włącznikiem i jednocześnie włączę pilotem bramę? Czyli będą oba pracować jednocześnie podając napięcie do kostek LED-owych.

Tutaj mój amatorski schemat z dwoma źródłami zasilania kostek ledowych: BZ - zasilanie bramy i W - włącznik domowy. Oba zasilacze muszą podawać 24 V.

Amatorski schemat instalacji oświetlenia kostek brukowych 24V z dwoma źródłami zasilania.
  • #3 21097643
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    himeros napisał:
    i drugie przy bramie wjazdowej 230 V, które podaje prąd pulsacyjnie, migając w czasie otwierania i zamykania samej bramy

Czy Twoim zamiarem jest, aby oświetlenie w kostce też mrugało?
    Czy lampa sygnalizacyjna jest zasilana bezpośrednio z tego napięcia (impulsowego) czy przez dodatkowy sterownik?
    Czy bierzesz pod uwagę długość obwodu (przewodu), moc odbiorników (lamp). Chodzi o moc zasilaczy i przekrój przewodu.
  • #4 21097663
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6121
    Zasilanie zasilacza pulsującym napięciem może się skończyć uszkodzeniem tego zasilacza
  • #6 21098486
    himeros
    Poziom 10  
    >>210976431- tak ponieważ od razu wiem że brama jest w ruchu bo całe oświetlenie przed domem pulsuje
    2-tak bezpośrednio zarządza tym tak naprawde sterownik bramy
    3-tak jak najbardziej kabel ziemny będzie miał około 65m długośći 3żyłowy 1,5mm
    Chce zamontować 16 sztuk kostkowych ledów
    dokładnie takich https://allegro.pl/oferta/4x-oprawa-najazdowa-ledbruk-akropol-14x14-ciepla-13044045634
    Trzeba dobrać jeszcze zasilacze, i tutaj potrzebuje też porady

Dodano po 1 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    Zasilanie zasilacza pulsującym napięciem może się skończyć uszkodzeniem tego zasilacza

Ale to jesteś pewny? to ważna uwaga dla....

Dodano po 1 [minuty]:

_jta_ napisał:
    A w jakim celu obwody zasilane z obu zasilaczy mają być połączone? Co chcesz uzyskać?

Chce żeby wszystkie kostki się zaświecały przed domem na życzenie przez załączenie włącznika na ściane domu oraz chce by wszystki pulsowały jeśli brama wjazdowa zostanie uruchomiona -> to daje mi fajny sygnał że brama jest w ruchu
  • #7 21098595
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    To można by przesyłać sygnał pulsowania. A jak chcesz zrobić pulsowanie zasilania LED-ów? Włączając/wyłączając 230 V dla zasilaczy? Czy włączając/rozłączając połączenia zasilaczy z LED-ami? A może zasilacze mają wejścia dla sygnału włączającego? Na pewno trzeba dobrać sposób do konkretnego typu zasilacza i nie każdy nadaje się do robienia pulsowania.
  • #8 21098605
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    himeros napisał:
    Chce żeby wszystkie kostki się zaświecały przed domem na życzenie przez załączenie włącznika na ściane domu oraz chce by wszystki pulsowały jeśli brama wjazdowa zostanie uruchomiona

Przewidujesz, że obie funkcje mogą zadziałać jednocześnie? Jaki będzie efekt?

himeros napisał:
    -tak jak najbardziej kabel ziemny będzie miał około 65m długośći 3żyłowy 1,5mm

Policzyłeś spadek napięcia na tym odcinku? Nie podajesz mocy tych lamp, a warto to przemyśleć.
  • Pomocny post
    #9 21098984
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6121
    himeros napisał:
    Ale to jesteś pewny? to ważna uwaga dla...
    Zasilacze przetwarzające napięcie przemienne na stałe mają duże kondensatory na wejściu, ładowanie tych kondensatorów powoduje chwilowe przeciążenie elementów, jeśli będzie się regularnie powtarzać, może doprowadzić do uszkodzenia.
    Zasilacze mające termistor NTC ograniczający prąd łączeniowy mają dużą szansę się uszkodzić, producenci czasem o tym piszą, że nie należy ich często załączać.
  • #10 21106624
    himeros
    Poziom 10  
    _jta_ napisał:
    To można by przesyłać sygnał pulsowania. A jak chcesz zrobić pulsowanie zasilania LED-ów? Włączając/wyłączając 230 V dla zasilaczy? Czy włączając/rozłączając połączenia zasilaczy z LED-ami? A może zasilacze mają wejścia dla sygnału włączającego? Na pewno trzeba dobrać sposób do konkretnego typu zasilacza i nie każdy nadaje się do robienia pulsowania.

To jaki zasilacz w takim razie proponujesz do tego pulsowania? chce by 230V pulsowało przed zasilaczem
    Ja patrzyłem na taki zasilacz
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-led-glp-24v-6a-150w-gpv-150-24-14028649832

Dodano po 4 [minuty]:

kokapetyl napisał:
    himeros napisał:
    Chce żeby wszystkie kostki się zaświecały przed domem na życzenie przez załączenie włącznika na ściane domu oraz chce by wszystki pulsowały jeśli brama wjazdowa zostanie uruchomiona

Przewidujesz, że obie funkcje mogą zadziałać jednocześnie? Jaki będzie efekt?

himeros napisał:
    -tak jak najbardziej kabel ziemny będzie miał około 65m długośći 3żyłowy 1,5mm

Policzyłeś spadek napięcia na tym odcinku? Nie podajesz mocy tych lamp, a warto to przemyśleć.

Efektem włączenia przycisku na ścianie domu i włączenia się bramy da efekt ciągłego świecenia
    Tutaj jest model kostki ledowej ona ma poboru 2,3W zasilanie 24V
    https://allegro.pl/oferta/4x-oprawa-najazdowa-ledbruk-akropol-14x14-ciepla-13044045634
    Nie liczyłem spadku napięcia bo nie wiem jak :)
    Ja potrzebuje 16 sztuk tych lampek na długości 63m kabel 2x1,5mm

Dodano po 2 [minuty]:

jarek_lnx napisał:
    himeros napisał:
    Ale to jesteś pewny? to ważna uwaga dla...
    Zasilacze przetwarzające napięcie przemienne na stałe mają duże kondensatory na wejściu, ładowanie tych kondensatorów powoduje chwilowe przeciążenie elementów, jeśli będzie się regularnie powtarzać, może doprowadzić do uszkodzenia.
    Zasilacze mające termistor NTC ograniczający prąd łączeniowy mają dużą szansę się uszkodzić, producenci czasem o tym piszą, że nie należy ich często załączać.

To jaki zasilacz się nada by mógł normalnie pracować podczas pulsowania 230V?
  • Pomocny post
    #11 21106710
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    Jest jeszcze problem z transformatorem zasilacza: po wyłączeniu rdzeń jest nieco namagnesowany, jak przy ponownym włączeniu będzie na początku prawie cały półokres napięcia magnesujący w tę samą stronę, to wystąpi nasycenie rdzenia i popłynie duży prąd - to nie szkodzi, jak jest jednorazowo, ale jak będzie seria, to może przegrzać transformator. Może jednak zrobić pulsowanie na wyjściu?
  • #12 21106827
    himeros
    Poziom 10  
    _jta_ napisał:
    Jest jeszcze problem z transformatorem zasilacza: po wyłączeniu rdzeń jest nieco namagnesowany, jak przy ponownym włączeniu będzie na początku prawie cały półokres napięcia magnesujący w tę samą stronę, to wystąpi nasycenie rdzenia i popłynie duży prąd - to nie szkodzi, jak jest jednorazowo, ale jak będzie seria, to może przegrzać transformator. Może jednak zrobić pulsowanie na wyjściu?

Masz jakiś na to pomysł, nie ukrywam jestem zielony w temacie :)
  • #13 21107064
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2025
    _jta_ napisał:
    Jest jeszcze problem z transformatorem zasilacza: po wyłączeniu rdzeń jest nieco namagnesowany

Skąd wiesz jakie trafo jest w zasilaczu?

himeros napisał:
    Masz jakiś na to pomysł, nie ukrywam jestem zielony w temacie

Załączanie w zerze pochodnej przebiegu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21113860
    himeros
    Poziom 10  
    Robię jednak zmianę, nie będzie migania/pulsowania podczas otwierania bramy. :) Będzie stałe światło i koniec. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować oświetlenie LED w kostkach brukowych zasilane z dwóch różnych źródeł 230 V, jedno z domu, a drugie przy bramie wjazdowej. Pojawiły się obawy dotyczące możliwości jednoczesnego działania dwóch zasilaczy 24 V oraz potencjalnych uszkodzeń związanych z pulsującym zasilaniem. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia zasilaczy przy pulsującym napięciu oraz konieczność doboru odpowiednich modeli zasilaczy, które mogą obsługiwać takie warunki. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na stałe oświetlenie bez pulsowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA