W dniu wczorajszym nagrałem na usb, teatr TV "1989" . Chciał bym go ogladać ponownie nie koniecznie na TV. Z tego co widzę zapisał się w folderze prv / CH101 jako pliki bin. + prv. + rfi. Czy jest jakikolwiek sposób na przekonwertowanie tego na avi albo mkv? Przedstawienie nagrałem w dwu czeciach, i chciał bym zrobić dwa filmy, próbowałem już Format Factory ale nie obsługuje plików. Szukałem w Google i znalazłem sugesię żeby otwierać wirtualnym napędem, ale ja chciał bym zapisać.
Plik jest do odtworzenia najprawdopodobniej tylko na tym telewizorze na którym go nagrałeś, przynajmniej na razie nie znam metod konwersji gotowego pliku spod w dodatku nieznanego telewizora tak aby go potem odtwarzać na komputerze czy innych odtwarzaczach MP4?... (Pewnie jakaś Ustawa o plagiatach itd lub postępowanie ochronne rynku zbytu danego produktu).
Aby nagrać film z TV i potem go odtwarzać na komputerze itp itd stosuję tzw. grabbery, cokolwiek jest o nich mowa tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4047276.html Na końcu masz poradę: jakimś wyjściem może być odtworzenie pliku na telewizorze na jakim go nagrałeś i w czasie odtwarzania nagranie filmu do postaci MP4 czy AVI przez telefon, kamerę czy aparat fotograficzny, umieszczone na statywie przed telewizorem.
Tv Philips - Android TV. Myślę że wszystkie TV z androidem i bez z opcją nagrywania mają takie zabezpieczenia, ale obserwując miliony "dostępnych" filmów z serwisów streamingowych, domniemywam że są sposoby. Ja nie chcę "piracić" ale chcę mieć ten spektakl dla siebie. Propozycję nagrywania ekranu TV na nawet najlepszy aparat potraktuje jako żart a nie próbę zakpienia ze mnie... dziękuję, szukam dalej...
Nie było moim zamiarem kpienie pisząc cokolwiek w tym temacie - sugerowanie tego jest Twoim chwytem poniżej pasa, tak uważam - życzę powodzenia - szukaj dalej a jak znajdziesz inną metodę to daj mi znać, chętnie się podszkolę w tym temacie. Ponadto według mnie stosowanie innych metod tylko dla siebie nie jest piractwem.
krisgdynia13 napisał:
chcę mieć ten spektakl dla siebie.
Przecież nagrałeś i masz to dla siebie na USB jak napisałeś i możesz odtwarzać na swoim TV (przynajmniej na tym na jakim go nagrałeś) - czyż nie tak - czy dobrze zrozumiałem?
krisgdynia13 napisał:
obserwując miliony "dostępnych" filmów z serwisów streamingowych, domniemywam że są sposoby
Są sposoby a jeden z nich wymieniłem w poprzednim poście ale trzeba o tym pomyśleć wcześniej w jakiej formie chce się mieć wynikowy plik: zaszyfrowany, no to go masz na USB lub niezaszyfrowany to Ci poradziłem jak go uzyskać i wcale nie żartuję ani nie kpię...
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4047276.html#21037956 Już ponad miesiąc czasu i w w/w linku nikt jeszcze nie podał sposobu na odszyfrowanie czy konwersję pliku na inną postać avi, mkv czy mp4, więc nie ma się co obrażać i unosić ani sugerować rzeczy nie będących nawet w moich myślach... I nikt w linku wyżej ponad miesiąc nie napisał, że żartuję lub kpię...
Też wolałbym poznać darmowy sposób konwersji pliku jaki powstaje na USB po nagraniu spektaklu z TV zamiast wydawania stówki na grabber? A nawet dałbym komuś tę stówkę za to aby mnie podszkolił bo po co mi dodatkowy gadżet ma zapychać szufladę, który wiem, że za jakiś czas i tak padnie bo taka jest jego jakość i żywotność wynikająca z unijnych dyrektyw, a piszę to z osobistego doświadczenia a nie z przypuszczenia. Przypuszczeniem moim natomiast to może być to, że taki plik jest na przykład zaszyfrowany z użyciem unikatowego numeru seryjnego telewizora i sposób odszyfrowania tego jednego pliku lub spod wszystkich TV może podać ci jedynie autor szyfru - życzę powodzenia... Polacy jednak mają sukcesy np w ENIGMIE, więc ja też dołączam się do czekania (szukania dalej)...
krisgdynia13 napisał:
Tv Philips - Android TV.
Podanie tak ogólnej nazwy TV nie pozwala nikomu zweryfikować czy posiada on np. jakiekolwiek wyjście OUT (audio i wideo), które ew. pomogłoby w jakiś sposób w konwersji powstałego pliku na inny format... Nie znam na tyle wszystkich TV aby przypuszczać, że żaden z nich nie posiada wyjścia OUT, ale aby uniemożliwić "piractwo" już tak może być, być może od pewnego czasu?
TV kablowa nadaje cyfrowe kanały zakodowane, mogę nagrać na jeden napęd i odtwarzać do zużycia napędu. Dodatkowo tv kablowa nadaje kanały naziemnej, dokupiłem sobie dekoder Wiva, podłączyłem rozgałęźnik sygnału (jest na tyle silny że na tv i dekoderze jakość i siła sygnału jest 100%) Daje mi to możliwość nagrywania dwóch programów równocześnie, dodatkowo dekoder daje mi możliwość odtwarzania na dowolnym odbiorniku z dekoderem, mało tego mogę filmy z dekodera umieszczać na YT o ile pozwolą prawa autorskie, ale technicznie przeciw wskazań nie ma. Dekoder pozwala nagrywać w formacie mts, oczywiście nie ma pełnego zakresu programowego jaki nadaje kablówka, lecz tylko zakres dotyczy tv naziemnej.
Zapraszamy w każdego Dnia tygodnia o każdej porze dnia na telefoniczną konferencję dla użytkowników portalu elektroda.pl [Testowo]
telefon:224 723 999 wewnętrzny należy wybrać z klawiatury: 14734 Od czekać co najmniej 10 minut.
Bezpłatne połączenie dla tych co mają bezpłatne na stacjonarne w abonamencie. Pokój ogólnie dostępny. Nie wymaga hasła. My rejestrujemy rozmowy, ciekawsze publikujemy na elektroda.pl. Wasz operator rejestruje połączenia tylko dla was, abyście wiedzieli jak długo rozmawialiście i czy płaciliście za rozmowę.
Pamiętajcie podczas rozmów należy zachować ostrożność i nie podawać wrażliwych danych.
Technik telekomutacji, technik teletransmisji, technik informatyki, z zawodu monter urządzeń telekomunikacyjnych. Krzysztof Jerzy Żak.
krzysiozak - oczywiście, że można na różne sposoby, na przykład na komputerze stacjonarnym z użyciem karty TV:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778247.html#19256843 gdzie zamiast sygnału z odtwarzacza czy magnetowidu podłączam sygnał z TV o ile ma jakiekolwiek wyjście OUT: audio i video oczywiście...
Czy kiedyś tak jak Ty piszesz z użyciem dekodera np DVBC z kablówki UPC albo i dekodera DVBT2 HEVC z anteny TV naziemnej itd itp. Ale autor tematu nie napisał skąd ma sygnał TV czy z UPC (teraz PLAY) czy od innego dostawcy sygnału TV?
Niemniej jednak, może powtórzą emisję tego spektaklu i autor sam sobie nagra według moich lub Twoich rad - tylko to miałem na myśli jak i Ty chyba udzielając takich odpowiedzi...
Zwróć uwagę, że autorowi tematu chodzi o przekonwertowanie gotowego już nagranego pliku na postać do odtworzenia na laptopie czy na innym TV? Dlatego czekamy, może ktoś coś podszepnie w tym temacie konwersji?
Nie zrozumieliście. Nie jest problemem z nagraniem. Mój TV z androidem ma tę funkcję. Nie ma wyjścia out, mam kablówkę od Vectra /Multimedia. Problem jest z gotowym nagraniem. Jak juz zostało napisane pliki są prawdopodobnie kodowane przez tv albo andka tak aby nie można było ich oglądać nigdzie indziej tylko na tym tv. Wiem bo przerabiałem to już z tv sony z ich systemem, zapisane materiały na moim tv nie dało rady odtworzyć na innym tv sony... Moje są zapisane z rozszerzeniem bin. I tak jak przedtem napisałem są tam pliczki malutkie prv i rfi. Moje pytanie - jak z tego zrobić avi albo mkv. Ok przyznam się chce to pokazać paru znajomym nie koniecznie na swoim tv.
Zrozumieliśmy od początku co widać po tym tekście z postu #2 pod Twoim pierwszym postem:
elktrod napisał:
Plik jest do odtworzenia najprawdopodobniej tylko na tym telewizorze na którym go nagrałeś, itd...
I pod przedostatnim:
elktrod napisał:
autorowi tematu chodzi o przekonwertowanie gotowego już nagranego pliku na postać do odtworzenia na laptopie czy na innym TV? Dlatego czekamy, może ktoś coś podszepnie w tym temacie konwersji?
A także to co mamy zrozumieć pojawia się co post w nagłówku: Jak przekonwertować pliki bin z nagrania TV 1989 na avi/mkv? A póki co, zanim ktoś poda rozwiązanie Twojego problemu według Twojego życzenia zostaje Ci czekanie na rozwiązanie lub na powtórkę spektaklu i nagranie w sposób polecany przez nas gdy chcesz spektakl odtworzyć ze swojego pendrajwa na innym telewizorze czy komputerze w innym pokoju, czyż nie? Aby to zrobić, niestety muszę wcześniej pomyśleć o tym i właśnie tak jak opisujemy nagrać aby móc odtworzyć na innym TV czy laptopie... Dlatego dobrym jest pomysłem w takim celu zakup na wszelki wypadek tego co trzeba i mogę sobie nagrywać co chcę i kiedy chcę w avi, mp4 czy mpeg, oczywiście dla siebie tylko, bo rodzinka i tak jak się okazuje zwykle to już to oglądała i nie ma ochoty oglądać ponownie... Jak znam życie to zapewne niejedna osoba sobie to nagrała tak jak i Ty... Pozostaje tylko kwestia w jakim formacie plików?
Wrzuć więcej informacji np rozmiar plików.
Ja używam ffmpeg do konwersji - jeśli nagrywane z FTA to niczego nie piratujesz - na początek ściągnij sobie ffmpeg np stąd:https://github.com/AnimMouse/ffmpeg-stable-autobuild
użyj ffplay na największym pliku.
, próbowałem już Format Factory ale nie obsługuje plików.
Widzę że kolega z uporem poszukuje nieistniejące programu który automagicznie przekonwertuje pliki. Ale to się nie uda.
Jak już wspomniano nagranie jest zaszyfrowane, a klucze są nam nie znane. Krążące w sieci filmy na torrentach są pobierane bezpośrednio z netflixa itp serwisów, nikt nie bawi się w ściąganie tego telewizorem, przynajmniej ja o czymś takim nie słyszałem.
Cóż, w telewizorze moduł DRM jest zapewnie sprzętowy zaimplementowany w procesor. Ponieważ telewizor posiada na pewno obsługę googlowskiego systemu DRM widevine, można więc przypuszczać że podobnym systemem szyfruje nagrane pliki.
Można dalej przypuścić że zapisany plik to zaszyfrowany strumień TS, czyli zaszyfrowane mp4.
Do plików z Netflixa itp serwisów można użyć programu mp4decrypt z pakietu https://www.bento4.com/documentation/mp4decrypt/ Ale, nadal nie mamy klucza deszyfrującego, a jest on prawdopodobnie "tylko" 128 bitowy.
Przykładowy klucz dla widevine wygląda tak:
Także na chwilę obecną nie widzę możliwości "przekonwertowania" nagrań kolegi na mkv.
Pozostaje chyba czekać aż program pojawi się w tvp vod - już stamtąd chyba powinno dać się go ściągnąc
Dzięki @jarrod tak też myślałem, że to nie takie typowe przerabianie pliku. Też o tym myślałem, że muszą sie przed piractwem zabezpieczać. Jest juz oficjalne info, że nie będzie na VOD. Jeszcze trochę liczę że ktoś to jednak nagrał profesjonalniej ode mnie.
Użytkownik nagrał spektakl "Teatr TV 1989" na telewizorze z systemem Android, a pliki zostały zapisane w formacie bin. Pojawiły się trudności z ich konwersją na formaty AVI lub MKV, ponieważ pliki mogą być zaszyfrowane przez telewizor. W dyskusji zaproponowano kilka metod, w tym użycie grabberów, nagrywanie ekranu podczas odtwarzania na telewizorze oraz wykorzystanie oprogramowania ffmpeg do konwersji, jednak podkreślono, że klucze deszyfrujące mogą być niedostępne. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoliłoby na odtworzenie nagrania na innych urządzeniach. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.