logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio - kupno. Jakie i gdzie kupić? Czy potrzebne jest pozwolenie?

kobza 28 Gru 2004 23:21 12668 14
REKLAMA
  • #1 1093328
    kobza
    Poziom 11  
    Zastanawiam sie nad kupnem cb radia jakie kupic gdzie i czy trzeba mniec na to pozwolenie? bo slyszalem ze kiedys trzeba byloprzejsc jakis kurs jak jest teraz??. ps czy policja moze sie doczepic do tego prosze o odpowiedz dziekuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1093992
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    kobza napisał:
    Zastanawiam się nad kupnem cb radia jakie kupic gdzie i czy trzeba mniec na to pozwolenie? bo slyszalem ze kiedys trzeba byloprzejsc jakis kurs jak jest teraz??. ps czy policja moze się doczepic do tego prosze o odpowiedz dziekuje

Jakie i gdzie kupić :
    To zależy od zasobności portfela i tego do czego ma służyć, z postu wnioskuję,że do mobilka. Tu wystarczy Ci Uniden 510lub 520 XL, ewentualnie ich odpowiedniki Presidenta Jimmy lub Harry. Są jeszcze radyjka używane tu mogę Ci polecić Starego Presidenta Herberta, Alana 18 i 28, Cobrę 19. Odradzałbym zakup szumofonów typu Alan 48 i 78, Onwa.
    Do tego dobra antena - im dłuższa tym lepsza (minimum 120 cm) zmasowana z karoserią pojazdu, a nie na podstawie magnetycznej.
    Pozwolenie:
    Nie trzeba żadnego !!! Żadnych kursówy też nie trzeba.
    Policja:
    Zawsze mogą się przyczepić, jednak jeśli radio będzie miało homologację lub świadectwo zgodności - nie mają podstaw by cokolwiek zrobić.
    Pozdrawiam
    ps.
    Popatrz też tutaj
    www.cbradio.pl
    http://cb.nio.pl
  • #3 1094349
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Trzeba powiedzieć koledze Kobzie, żeby uważał na radyjka kupowne na giełdzie! Można kupić niezłe zabawki z Niemiec za grosze (20-30zł) ale pracują one na 40kanałach w modulacji FM (nieużywanej w Polsce zbyt często) ze standardową mocą 4W, oraz na 12stu kanałach AM z mocą 1W. Te 12 kanałów nie pokrywa się z polskim kanałem wywoławczym, także są to radyjka niezbyt przydatne. No chyba, ze ktoś zamierza mieć łączność między sobą na możliwych kanałach i nie zależy mu na kontakcie z resztą świata.
    Jeśli do mobilka to airacobra przedstawił dobre typy sprzętu. Polecam Alana 28 – super podświetlony, podstawowe 40 kanałów ale full wypas. Ale jeśli użyjesz nawet taniuśkiej Onwy i antenki magnesowej krótkiej (mniej problemów z garażowaniem) to też coś usłyszysz i dowiesz się o panującej sytuacji na drodze (kanał 19sty). Chyba, że zależy Ci na łaczności z bazą, na duże odległości – wtedy odradzam taki zestaw. Aczkolwiek taki właśnie ja używam w aucie i nawet raz udało mi się zrobić łączność tzw DX –na duże odległości – z Belgią.
    Jeśli planujesz coś do domu i interesują Cię pogawędki międzynarodowe to polecam coś z modulacją SSB + antena 5/8 lambda. Do wyboru masz President: Jackson (trochę śmiesznie wygląda), Lincoln (polecam :-) ),HR, Alan 87 (chyba najtańsze radio z SSB), Alan 555 (ogromna kolumbryna z bebechami alana 87). Nie są one jednak do końca legalne – mają za dużo kanałów i możliwość podkręcenia mocy ponad dopuszczalną...ale w razie biedy siedzieć i tak nie pójdziesz! :-)
  • #4 1094638
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Najtańsze radio z SSB to "Dragon" ale nie w tym problem. Legalnie nie są one w tej sytuacji prawnej jaka obowiązuje dzisiaj, dopuszczone do użycia (nie mają homologacji). Jeśli więc chcesz być OK i nie bać się, że cię policja zaczepi to lepiej nie decydować się na SSB! Dość obszerna dyskusja była prowadzona na tym forum odnośnie przepisów i typów transcaiwerów posiadających tzw. świdectwo typu. Wszystkie te wymienione tam marki, nie wymagają dodatkowych homologacji i można je używać bez zezwolenia.
  • REKLAMA
  • #5 1095012
    zulers
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A czy jak mam P. Herego ale bez zadnych papierow od homologacji to moge go legalnie urzywac ?
  • #6 1097207
    airacobra
    Poziom 18  
    zulers napisał:
    A czy jak mam P. Herego ale bez zadnych papierow od homologacji to moge go legalnie urzywac ?

Oczywiście, że tak. Bez żadnych papierów możesz go używać.
    Pozdrawiam
  • #7 1097370
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    ....a ja polecam starą Onnwę AM i nie mozna o niej napewno powiedziec ze to "szumofon". Pracowałem kiedys w serwisie firmy Merx, i naprawiałem tego tony. To radio najlepiej spisywało się w trudnych warunkach, było proste i nie posiadało skomplikowanych przełączników kanałów, inne np.w tirach wymiękały : Kurz, napięcie zasilające, zły SWR itp. To radio jest nie do zajechania i najłatwiej je modernizować.
    Gorąco polecam i w razie problemów chętnie pomogę.
  • #8 1102201
    robert27mhz
    Poziom 11  
    SSB jest jak najbardziej legalne, dopuszczalna moc to 12 W PEP, ale do mobila SSB nie jest wogóle potrzebne, jedynie bardziej bedzie kusiło złodziei.
  • REKLAMA
  • #9 1105153
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Jak się ktoś boi złodziei to jest taka fajna Cobra. Nie pamiętam nazwy (Alan też coś podobnego wypuścił) Mianowicie całe sterowanko radia + wyświetlacz mieścił się w gruszce mikrofonowej! Do tego małe, nic nie mówiące pudełeczko. Do mobilka super! Odłącza się mic, wrzuca do schowka i po CB ani śladu (poza antenką :-) )
  • REKLAMA
  • #10 2137674
    airacobra
    Poziom 18  
    Ale za to odsłuch ma taCobra do bani, poza tym w Polsce nie była homologowana.
    Pzdr
  • #11 2141116
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    I ile odpowiedzi tyle też jest różnic zdań, proponuję skożystać z wyszukiwarki tego forum, znajdzie kolega chyba dość obszerne wypowiedzi, ale napewno sam podejmie decyzję, której być może nie pożałuje, a nawet jeśli tak do będzie je miał sam do siebie!
  • #12 2693248
    danonszeryf
    Poziom 10  
    Ja mam Onwe turbo 120 kanałów(3 bandy po 40 kanałów)Bardzo dobrze spisuje się w samochodzie jak i jako stacjonarne w domu.
    Ma dobrą modulacje.Szczególnie dobrze spisuje się w samochodzie.

Dodano po 3 [minuty]:

Mam pytanie do kolegi kolo.
    Mianowicie mam onwe turbo i gdy ją włączam to nic nie słychać,nic się nie da powiedzieć.A gdy się mówi to sygnał nie wychodzi.Proszę o poradę co mogło się uszkodzić
  • #13 3833427
    Bolmin1
    Poziom 1  
    Szukam opini na temat radia cb TTI TCB 880+ antena HUSTLER
  • #15 3836794
    bocian11
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Ja kupiłem Harego i najdroższą antenę presidenta jaka była w sklepie!
    Radio fajnie hula zasięg jest bardzo duży no i cieszę się, że on ma filtr ANL :)
    Kosztuje sporo ale warto wydać na niego pieniążki :)

Ha! na dodatek widzę, że jestem jedynym gościem który wydał, chyba 80 zł, na zarejestrowanie siebie i radia w KRRIT :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono kwestie zakupu i legalności użytkowania CB radia w Polsce. Do zastosowań mobilnych polecane są modele takie jak Uniden 510, 520 XL oraz odpowiedniki President Jimmy i Harry, a także używane President Herbert, Alan 18 i 28 oraz Cobra 19. Zaleca się stosowanie dobrej anteny o długości minimum 120 cm, masowanej z karoserią pojazdu, unikając magnetycznych podstaw. Nie jest wymagane pozwolenie ani kurs do legalnego użytkowania CB radia, pod warunkiem posiadania homologacji lub świadectwa zgodności urządzenia. Policja może się przyczepić, ale brak homologacji jest podstawą do interwencji. Radia SSB, takie jak Dragon, nie mają homologacji i ich używanie jest ryzykowne prawnie, choć moc do 12 W PEP jest dopuszczalna. Wśród użytkowników popularne są także starsze modele Onwa, cenione za trwałość i prostotę, a także nowoczesne rozwiązania typu Cobra z mikrofonem zawierającym sterowanie i wyświetlacz. Dyskutowano również o problemach technicznych, np. z modelem Onwa turbo 120 kanałów. Wspomniano o rejestracji radia w KRRiT, choć nie jest to obowiązkowe. Wątpliwości dotyczące zakupu na giełdach i importu z Niemiec podkreślają konieczność zwracania uwagi na zgodność kanałów i modulacji (AM vs FM).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA