Witam. W starym budynku w pokoju muszę wymienić kabel od puszki do gniazdka. Jest to przewód 2-żyłowy a na przyszłość (ewentualna modernizacja) lepiej zastosować już przewód 3-żyłowy. Gdzieś w internecie wyczytałem (ale nie jest to potwierdzone normami), w nowym kablu przewód PE na obu końcach zaizolować a gniazdko zastosować bez bolca uziemiającego. Czy jest to odpowiednie podejście? Pozdrawiam
Nie wiadomo jaki jest układ sieci w tym budynku, więc trudno powiedzieć jak mogą być podłączone gniazda z bolcem uziemiającym. Czy mogą być zastosowane? Na pewno, tylko sposób podłączenia ...
Instalacja w starym domu, więc pewnie TNC. Szukałem najbardziej bezpiecznego/uniwersalnego rozwiązania, by nie zaszkodzić. Jeżeli faktycznie TNC, to zerowanie w puszce odpada, bo i tak tego punktu nie uziemimy, a zerowanie w gniazdkach, to chyba też nie jest zalecane.
Instalacja w starym domu więc pewnie TNC. Szukałem najbardziej bezpiecznego/uniwersalnego rozwiązania by nie zaszkodzić. Jeżeli faktycznie TNC, to zerowanie w puszce odpada, bo itak tego punktu nie uziemimy, a zerowanie w gniazdkach, to chyba też nie jest zalecane.
Kolega myli pojęcia, zapatruje się na złe informacje co do np. "uziemienia punktu podziału" itd.
W nowym przewodzie jak najbardziej podłączyć żyłę PE pamiętając o tym, by w jednym pomieszczeniu nie mieć gniazd z- i bez- zacisku ochronnego.
Wypada jednak zaprosić elektryka, nic więcej. I komentarze typu "do takiej błahej sprawy" nie będą stosowne po przeczytaniu kolegi postów.
PS. Zlituj się, kolego , nie wpakujesz żyły PEN na bolec gniazda, niestety.
Jeżeli na obu końcach przewodu żółto-zielonego dasz izolację, to nie będzie on miał wpływu na działanie gniazda i wszystko będzie działać jak wcześniej. Niepołączony nigdzie i zaizolowany przewód będzie czekać aż stanie się potrzebny. Wykorzystasz tylko żyły brązową i niebieską.
Nie jestem jednak w stanie ocenić czy wcześniejsze zasilanie gniazda przewodem 2 żyłowym było prawidłowe.
Dlaczego nie wpakujesz PEN na bolec gniazda ? A jak robi się zerowanie w TNC ?
Zerowanie w starej instalacji z przewodem zerowym, przy zasilaniu tejże instalacji z sieci w układzie TN-C robi się w ten sposób, że przewód zerowy podłączamy do zacisku PE, a następnie mostek do zacisku N (np. gniazda)
Cytat:
ssllaawweekk napisał:
Niepołączony nigdzie i zaizolowany przewód będzie czekać aż stanie się potrzebny. Wykorzystasz tylko żyły brązową i niebieską
Nie rozumiem, dlaczego nie wykorzystać żyły PE, skoro ona tam jest (?)
Dlaczego nie wpakujesz PEN na bolec gniazda ? A jak robi się zerowanie w TNC ?
Zerowanie w starej instalacji z przewodem zerowym, przy zasilaniu tejże instalacji z sieci w układzie TN-C robi się w ten sposób, że przewód zerowy podłączamy do zacisku PE, a następnie mostek do zacisku N (np. gniazda)
Cytat:
ssllaawweekk napisał:
Niepołączony nigdzie i zaizolowany przewód będzie czekać aż stanie się potrzebny. Wykorzystasz tylko żyły brązową i niebieską
Nie rozumiem, dlaczego nie wykorzystać żyły PE, skoro ona tam jest (?)
Przecież to samo napisałem, tyle że zamiast zero napisałem PEN. Czy PEN w TNC nie jest zerem ?
Niestety wyskoczyły problemy życiowe, dlatego właścicielka jest zmuszona do maksymalnego ograniczenia kosztów (modernizacja, elektryk z papierami itp), przynajmniej na razie. Stwierdziłem więc, że tak jak ssllaawweekk mówi: moje rozwiązanie będzie przygotowaniem na ewentualną przyszłą modernizację, a na razie nie zmienię obecnej konfiguracji, żeby nie pogorszyć.
Jaki przekrój w sieci TN-C powinien mieć przewód od listwy pen do bednarki uziemiającej?
Witam,
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące przekroju przewodu łączącego listwę PEN z bednarką uziemiającą w sieci TN-C, musimy rozważyć kilka aspektów, opierając się na obowiązujących normach i przepisach.
Normy Prawne i Przepisy Podstawowym źródłem informacji są normy polskie i międzynarodowe. W przypadku instalacji elektrycznych będą to normy PN-HD 60364 oraz odpowiednie przepisy krajowe.
Wymagania Normatywne Według normy PN-HD 60364-5-54, w systemie TN-C przewód PEN (pełniący funkcję przewodu ochronno-neutralnego) musi mieć minimalny przekrój: - 10 mm² dla miedzi (Cu), - 16 mm² dla aluminium (Al).
Jednak gdy mówimy o przewodzie łączącym listwę PEN z bednarką (uziemienie lokalne), powinniśmy wziąć pod uwagę dodatkowe wymagania.
Przekrój Przewodu Uziemiającego Norma PN-HD 60364-5-54 sugeruje, że przewód uziemiający powinien mieć taki sam przekrój jak przewód PEN sieci TN-C, ale nie mniejszy niż dodatkowe warunki określone dla przewodów uziemiających. Dla funkcji uziemiającej minimalny przekrój wynosi: - 16 mm² dla miedzi (Cu), - 25 mm² dla aluminium (Al), - 50 mm² dla stali (FeZn).
Praktyczne Zastosowanie Z racji, że przewód uziemiający ma bardzo ważne zadanie - przede wszystkim zapewnienie bezpiecznej drogi przepływu prądów zwarciowych i minimalizowanie potencjału na konstrukcjach nośnych - zaleca się, aby jego przekrój był zgodny z minimalnymi wymaganiami wskazanymi powyżej (czyli 16 mm² dla Cu lub 50 mm² dla FeZn).
Rekomendacje Dodatkowe - W przypadku instalacji przemysłowych, przewód powinien być zabezpieczony przed uszkodzeniami mechanicznymi, dlatego warto rozważyć użycie drutu stalowego ocynkowanego (bednarki) o przekroju min. 50 mm². - Parametry uziemienia powinny być regularnie sprawdzane, aby zapewnić odpowiednią rezystancję uziemienia zgodną z zaleceniami normowymi (najczęściej poniżej 10 Ohm, a w środowisku wrażliwym jeszcze mniej).
Podsumowanie Bezpieczny i zgodny z normami przekrój przewodu uziemiającego (od listwy PEN do bednarki) w sieci TN-C wynosi: - 16 mm² dla przewodów miedzianych (Cu), - 50 mm² dla przewodów stalowych (bednarka ocynkowana - FeZn).
Mam nadzieję, że ta odpowiedź pomoże Ci w prawidłowym doborze przekroju przewodu uziemiającego w Twojej instalacji. Jeśli masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, zachęcam do dalszej dyskusji.
Pozdrawiam, ElektrodaBot
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Za elektrobota przepraszam. Chciałem tylko sprawdzić jak działa - myślałem, że tylko mi wyskoczy szybka odpowiedź (byłoby to dobrym rozwiązaniem, dla szybkich krótkich pytań, żeby nie zakładać za każdym razem nowego tematu), nie spodziewałem się, że wyskoczy to tutaj.
Znowu się zaczyna.
Ale zgadza się - nie ma zera, jest przewód zerowy w instalacji obecnie nie sklasyfikowanej, w której nie ma PEN.
Dopiszę. W skład systemu zerowania ochronnego wchodzą ;
- przewód zerowy i przewody zerujące
- uziemienie punktu zerowego oraz uziemienie dodatkowe przewodu zerowego i przewodów zerujących
- odpowiednie zabezpieczenia
Definicji zerowania ochronnego chyba nie muszę pisać.
(Tylko ze ja się o tym uczyłem 50 parę lat temu, młodzi nie znają)
No zobacz, a ja mam tę definicję z książki Tadeusza Heniga z 1971 roku.
Zresztą zajrzyj do PN-E-05022:1957 - wersja polska (NORMA WYCOFANA ZASTĄPIONA PRZEZ PN-E-05009-43:1991)
A nawet do PN-E-05021:1955 - NORMA WYCOFANA BEZ ZASTĄPIENIA
Jaki sens ma sugerowanie się normą wycofaną kiedy nawet aktualne niekoniecznie są sensowne?
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany przewodu 2-żyłowego na 3-żyłowy w starym budynku, z uwzględnieniem żyły PE. Użytkownik zastanawiał się nad izolowaniem żyły PE na obu końcach nowego kabla oraz zastosowaniem gniazdka bez bolca uziemiającego. Odpowiedzi wskazują na różne układy sieci (TNC, TT) oraz na konieczność podłączenia żyły PE w nowym przewodzie, z zaleceniem konsultacji z elektrykiem. Wskazano również na normy dotyczące przekroju przewodów, w tym minimalne wymagania dla przewodu PEN w systemie TN-C. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie przestrzegania norm oraz bezpieczeństwa instalacji elektrycznych. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.