logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przykry zapach z syfonu zlewozmywaka - chemia nie pomaga, co robić?

Remeknapr 15 Cze 2024 07:33 4152 15
REKLAMA
  • #1 21119602
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Po kilku latach użytkowania z syfony zlewozmywaka kuchennego zaczął wydobywać się przykry zapach. Nie pomagają sposoby polecane w internecie jak przepłukiwania solą z cytryną, octem, czy sodą oczyszczoną. Próbowałem również kamixu, domestosa i podobnej chemii. zgodnie z jedną z porad do odpływu włożyłem kapsułkę Ariel co na jakiś czas maskowało ów przykry zapach. Po całkowitym rozpuszczeniu kapsułki problem powracał. Ów zapach był najbardziej intensywny wydobywał się z plastikowego sitka. Wygotowałem go w roztworze kamixu. Zapach nie tylko nie zniknął, ale stał się mocniejszy. W mniejszym stopniu problem dotknął termos. Po odkamienieniu szklanego wkładu zapach pozostał jedynie w plastikowej zakrętce. Co to może być. Zmiany chemiczne w plastiku, czy bakterie?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21119608
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Wymień syfon.
  • #3 21119624
    Remeknapr
    Poziom 33  
    To oczywiste rozwiązanie. Zresztą już to zrobiłem, ale chodzi mi o znalezienia przyczyny i jej ewentualnemu zapobieganiu,
  • #4 21119650
    MLODY73
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    A można prosić o zdjęcie syfonu jak jest zamontowany?
  • #5 21119685
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Załączam fotkę, chociaż nie wiem co to ma dać. Czy można syfon zamontować inaczej?
    Załączniki:
    • Przykry zapach z syfonu zlewozmywaka - chemia nie pomaga, co robić? Syfon.jpg (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21119692
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Czy ta biała rura w syfonie schodzi poniżej poziomego odejścia?
  • #7 21119694
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Czy odejście jest szczelne? Smród dobywa się z rur kanalizacyjnych. Syfon (trochę wody) ma za zadanie zatrzymać gazy i przepuścić ciecze. Dlatego zalewanie syfonu "czymś" w celu usunięcia zapachu, to błąd. Soda kaustyczna usunie stałe osady z syfonu i trochę z rury. Możliwe, że smrodek dobywa się gdzieś z pionu kanalizacyjnego.
    Widziałem już instalację wykonaną bez uszczelek. Ścieki spływały przez rury z kielichowymi końcami, ale brak uszczelek powodował, że w domu śmierdziało szambem. Rozwiązanie - różne odświeżacze... W końcu napatoczył się fachowiec, który zajrzał w w rury, a tam brak uszczelek... Może i u Ciebie nie ma uszczelek tylko są jakieś ich namiastki?
    Gospodynie domowe biorąc się za naprawy robią wszystkie głupie rzeczy, o których usłyszą od innych gospodyń domowych. Fachowca nikt nie "weźnie", bo drogo. Umiesz robić sam, to robisz. Nie umiesz - musisz zapłacić temu, który umie.
  • #8 21119704
    Remeknapr
    Poziom 33  
    balonika3 napisał:
    Czy ta biała rura w syfonie schodzi poniżej poziomego odejścia?

Tak, jest znacznie poniżej poziomego odejścia do "ściany". Wydaje mi się, że zaczynam rozumieć o co Ci chodzi. Wydaje mi sie również, że to nie ma znaczenia, ponieważ calóśc jest zainfekowana omawianym zapachem. Rurki, nakrętki, uszczelki, nawet śruba mocująca od góry jest pokryta jakimś białawym nalotem i cuchnie.

Dodano po 7 [minuty]:

LEDówki napisał:
    Czy odejście jest szczelne?

Proponuję przeczytać to:

"To oczywiste rozwiązanie. Zresztą już to zrobiłem, ale chodzi mi o znalezienia przyczyny i jej ewentualnemu zapobieganiu"

Dopowiem tylko, że syfon wymieniłem i jest cacy. Żadnych zapachów. A ten wymontowany miałem "na stole" i stwierdziłem co napisałem.
  • REKLAMA
  • #9 21119747
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Przyczyna powstania smrodku - rozkład tego, co wpadło do rury. Rozkład robią bakterie i grzyby (pozdrowienia dla wszystkich czyściochów zmywających 2 razy dziennie powłokę ochronną ze skóry i smarujących się środkami przeciwgrzybiczymi). W kuchni śmierdziało, bo syfon był nieszczelny od strony odejścia, ewentualnie był za niski poziom wody, ewentualnie coś gniło po niechronionej stronie.
    Zapobieganie - wymieniać co jakiś czas uszczelki na odejściu. Stają się twarde i nie uszczelniają.
    Kupować syfon, który na sztywno ma wpuszczoną rurę.
    Od strony niechronione można co jakiś czas wlewać kwasy i zasady. Uwaga na sitko i śrubę mocującą.
    Koniec opowieści.
  • #10 21119749
    balonika3
    Poziom 43  
    W normalnych warunkach syfon nie śmierdzi. Może kanalizacja nie ma odpowietrzenia i posyła bąbelki smrodu do syfonu. To typowe zjawisko.
  • REKLAMA
  • #11 21119759
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1318
    Remeknapr napisał:
    Zresztą już to zrobiłem

I nowy syfon ma takie naloty z kamienia? Przyjrzyj się swojemu zdjęciu.
  • #12 21119796
    Remeknapr
    Poziom 33  
    alekt77 napisał:
    Remeknapr napisał:
    Zresztą już to zrobiłem

I nowy syfon ma takie naloty z kamienia? Przyjrzyj się swojemu zdjęciu.

Kto powiedział, że to jest fotka nowego syfonu? Fotkę zrobiłem na życzenie sprzedawcy, który mnie poinformował, że to przestarzałe rozwiązanie i teraz są inne. I dobrze, że miałem tę fotkę na potrzeby wątku. Nowo zamontowany syfon jest cały biały :) i nieco inny. Chyba nie ma sensu zamieszczać jego fotki.

Nadmieniłem, że chodzi o zapobieganie, bo jak napisało kilku respondentów, powodem są bakterie i grzyby. I w związku z tym jest ważne kilka kwestii.

1. Czy pod wpływem ścieków ze zmywania degradacji ulega plastik, z którego zrobiony jest syfon?

2. Cy owe bakterie i grzyby mogą być zagrożeniem dla zdrowia człowieka?

3. Jeśli tak, to czy o tym wie producent syfonu i czy ma atest Sanepidu?

Myślę, że w tym wątku nie uzyskamy odpowiedzi na te pytania i wypadnie zamknąć temat.
  • #13 21119808
    balonika3
    Poziom 43  
    Napisałem Ci już dlaczego śmierdzi. Ale jesteś uparty i wymyślasz jakieś dziwne powody. Myślisz, że tylko Ty wylewasz nieczystości do zlewu? No bo jakoś u mnie nie śmierdzi, a też wylewam.
  • #14 21119818
    Remeknapr
    Poziom 33  
    balonika3 napisał:
    Napisałem Ci już dlaczego śmierdzi. Ale jesteś uparty i wymyślasz jakieś dziwne powody. Myślisz, że tylko Ty wylewasz nieczystości do zlewu? No bo jakoś u mnie nie śmierdzi, a też wylewam.

Napisani mi i co z tego ma wynikać? Zalecam czytanie staranne i ze zrozumieniem, czego najwyraxniej ci brakuje. I proszę o to, abyś nie stosował wycieczek osobistych, typu "jesteś uparty", bo to świadczy o braku elementarnej kultury bycia. Widzę, że niewiele zrozumiałeś z dyskusji i proponuję ci powstrzymać się od niewczesnych uwag.
  • #15 21119820
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Temat pozostał nie rozwiązany, ale zamykam ze względu na brak jakichkolwiek merytorycznych wpisów. Wszystkie są nie na tema, co świadczy o braku zrozumienia o co chodzi. Zamykam.
  • #16 21119823
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    Remeknapr napisał:
    1. Czy pod wpływem ścieków ze zmywania degradacji ulega plastik, z którego zrobiony jest syfon?

2. Cy owe bakterie i grzyby mogą być zagrożeniem dla zdrowia człowieka?

3. Jeśli tak, to czy o tym wie producent syfonu i czy ma atest Sanepidu?

Szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Mam prawie identyczny syfon i nigdy nic mi z niego nie waniało (już prawie ćwierć wieku). To problem przesadnej oszczędności wody, spłukaj chociaż raz dziennie konkretnie zlew i problem zniknie. "Ciułając" po troszkę wody, nie wypłukasz wszystkiego i bakterie się mnożą dając zapach. Sanepidowi nic do tego, szczególnie jak użytkownik nieumiejętnie korzysta. Zostaw np. sedes bez spłukiwania na kilka dni to będziesz miał porównanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem przykrego zapachu wydobywającego się z syfonu zlewozmywaka, który nie ustępuje mimo prób czyszczenia za pomocą różnych substancji chemicznych, takich jak sól, ocet, soda oczyszczona, kamix czy domestoz. Po wymianie syfonu zapach zniknął, co sugeruje, że przyczyną były bakterie i grzyby rozwijające się w nieszczelnym syfonie lub w rurach kanalizacyjnych. Użytkownicy podkreślają znaczenie regularnej wymiany uszczelek oraz odpowiedniego montażu syfonu, aby zapobiec problemom z nieprzyjemnymi zapachami. Wskazano również na możliwość, że problem może wynikać z niewłaściwego użytkowania, takiego jak oszczędzanie wody, co sprzyja rozwojowi bakterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA