logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Smart gniazdko wyłącza różnicówkę 30mA - co może być przyczyną?

prezesx 17 Cze 2024 21:16 588 6
REKLAMA
  • #1 21122866
    prezesx
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Mam gniazdko typu smart, w które wpięta jest wtyczka różnicowoprądowa 30mA.
    Problem, jaki występuje, to wyłączenie zdalnie gniazdka smart powoduje rozłączenie różnicówki.
    Po ponownym włączeniu gniazdka smart różnicówka pozostaje rozłączona.
  • REKLAMA
  • #2 21122884
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    prezesx napisał:
    w które wpięta jest wtyczka różnicowoprądowa 30mA

nie znam.
    O czym mówisz ?
  • REKLAMA
  • #3 21122889
    prezesx
    Poziom 9  
    >>21122884
    Żółty adapter przemysłowy z wtyczką i przyciskami testującymi.
  • REKLAMA
  • #4 21122905
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Wszystkie takie konstrukcje z którymi miałem styczność wymagały aktywacji po włożeniu do gniazdka/włączeniu zasilania.
    Więc wydaje się że twoja też działa poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 21123172
    kaczax12
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Nie wiem jakie gniazdko i na jakiej zasadzie rozłącza zdalnie, także moja wypowiedź to bardziej luźne przemyślenie. Najprawdopodobniej w tej sytuacji PRCD wykrywa upływ i poprawnie reaguje. Stąd konieczność każdorazowego załączenia na wtyczce. Zobacz czy jak zrzucisz S-kę zabezpieczającą to smart gniazdko gdy jest aktywne czy również zadziała PRCD. Jeśli nie to znaczy, że działanie PRCD jest wywołane sposobem rozłączania gniazdka, w trakcie którego dochodzi do upływu prądu na odcinku pomiędzy gniazdkiem a wtyczką.
  • #7 21129200
    prezesx
    Poziom 9  
    Dokupilem kilka adapterow i przenioslem smart gniazdko za wtyczke ochronna, teraz dziala jak powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z gniazdkiem smart, które po zdalnym wyłączeniu powoduje rozłączenie różnicówki 30mA. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że może to być spowodowane wykrywaniem upływu prądu przez różnicówkę, co wymaga ponownego włączenia gniazdka. Zasugerowano również sprawdzenie instrukcji obsługi oraz przetestowanie działania gniazdka w różnych konfiguracjach. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, przenosząc gniazdko za wtyczkę ochronną, co poprawiło jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA