logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat źródła prądowego PWM dla ładowarki AVR Atmega8, Ireg <20mA; 2,5A

maly35 06 Gru 2005 23:03 11971 7
REKLAMA
  • #1 2060669
    maly35
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Projektuję ładowarkę mikroprocesorową opartę na AVR Atmega8.

Może ktoś udostępnić schemat źródła prądowego sterowanego wyjściem PWM mikrokontrolera o parametrach Ireg <20ma; 2,5A>.

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2061960
    Jarkon
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Budowałem coś takiego i działało b. dobrze.
    Załączniki:
    • Schemat źródła prądowego PWM dla ładowarki AVR Atmega8, Ireg <20mA; 2,5A Zrodlo pradowe z PWM.gif (2.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2092243
    maly35
    Poziom 14  
    Z góry dzięki za projekt ale ja muszę uzyskać na wyjściu źródła prąd rzedu 2A. Za pomocą PWM mam tylko regulować natężenie prądu wyjściowego
  • REKLAMA
  • #4 2097033
    Jarkon
    Poziom 13  
    Nie rozumiem Twojej wypowiedzi - chcesz mieć źródło prądowe o wydajności od 0 do 2A regulowanej za pomocą PWM? Jakie masz obciążenie, bo od tego zależy wówczas napięcie na wyjściu?
    Czy może chodzi Ci o źródło napięciowe o regulowanym prądzie maksymalnym (zwarcia) za pomocą PWM?
    Schemat, który zamieściłem jest regulowanym za pomocą PWM z procesora źródłem prądowym o wydajności określonej rezystancją (150Ω + 100Ω) oraz napięciem zasilania procka (5V), które powinno być jak najbardziej stabilne. Rezystancję możesz zmniejszyć do np. 2Ω, aby zwiększyć wydajność źródła do ok. 2.5A ( 5V / 2Ω )
    Rezystor powinien mieć odpowiednią moc ( 5V * 2.5A )
    Możesz zmniejszyć napięcie zasilania procka do np. 3.3V ale musi być ono stabilne.
    Choć jak widać dla dużych prądów taki układ jest mało ekonomiczny.
    Można zmniejszyć R i dołożyć wzmacniacz napięcia.
  • #5 2099131
    maly35
    Poziom 14  
    Projektuję ładowarkę akumulatorów Ni-Cd, Ni-MH i chciałbym żeby przy okazji ładowała Li-Ion. Stąd potrzebuję prądu od powiedzmy 20mA do 2,5A. Wypełnieniem PWM będę tylko regulował (otwierał/zamykał) źródło. W dokumentacji LM3647 znalazłem coś takigo (w załączniku).

Powiem jednak szczerze, że lekcje o wzm. operacyjnych i sprzężeniach zwrotnych przespałem chyba bo z tego najlepszy nie jestem i nie zabardzo kapuję jak się tym reguluje (a co gorsza to coś reguluje się samo:))

Może mógłbyś mi pokrótko wyjaśnić jak to będzie działać.

Z góry dzięki

[/img]
    Załączniki:
    • Schemat źródła prądowego PWM dla ładowarki AVR Atmega8, Ireg <20mA; 2,5A ZP.JPG (55.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2102885
    Jarkon
    Poziom 13  
    Polecam najpierw pouczyć się trochę o wzmacniaczach operacyjnych i źródłach U i I, choćby z internetu. To niezbędna wiedza potrzebna do samodzielnego projektowania, np. ładowarek.
  • #7 2103044
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Ja bym zrobił to tak:
    1. Zacząłbym filtrem RC takim jak Jarkon (chodzi o elementy 10kΩ i 1µF; ewentualnie stałą czasową dobrać do częstotliwości PWMa); i taka drobna uwaga - miedzy filtrem a wejściem WO powinien być dołożony rezystor ok. 2,2kΩ aby zabezpieczyć wejście WO przed wpłynięciem zbyt dużego prądu z (naładowanego) kondensatora 1µF po odłączeniu zasilania.
    2. Następnie źródło prądowe (sterowane napięciem) pracujące w układzie Howlanda (wystarczy 1 wzmacniacz operacyjny - z uwagi na to, że potrzebujesz prądu 2A zastosowałbym OPA548).
  • #8 3105645
    k9pa
    Poziom 11  
    Ten schemat bedzie chodził na OPA547 ??
    Potrzebuje zakres regulacji w od 0 do 1mA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu mikroprocesorowej ładowarki opartej na AVR Atmega8, wymagającej źródła prądowego sterowanego sygnałem PWM o regulowanym prądzie od około 20mA do 2,5A. Wskazano, że regulacja prądu odbywa się przez modulację wypełnienia sygnału PWM, który steruje otwieraniem i zamykaniem źródła prądowego. Omówiono możliwość zastosowania rezystorów o odpowiedniej wartości i mocy do ustalenia maksymalnego prądu wyjściowego oraz konieczność stabilnego napięcia zasilania mikrokontrolera (np. 3,3V lub 5V). Zaproponowano użycie wzmacniacza operacyjnego w układzie Howlanda do realizacji źródła prądowego sterowanego napięciem, z rekomendacją zastosowania wzmacniacza OPA548 dla prądów rzędu 2A. Zwrócono uwagę na konieczność filtracji sygnału PWM za pomocą filtra RC (np. 10kΩ i 1µF) oraz zabezpieczenia wejścia wzmacniacza rezystorem 2,2kΩ. Wspomniano dokumentację układu LM3647 jako przykład rozwiązania oraz podkreślono potrzebę zrozumienia zasad działania wzmacniaczy operacyjnych i sprzężeń zwrotnych dla poprawnego projektowania. Pojawiła się także dyskusja o możliwości użycia wzmacniacza OPA547 dla mniejszych prądów (0-1mA).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA