logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbiornik nierdzewny Termica PSW150 jako hydrofor - co o tym myślicie?

pawlik118 21 Cze 2024 11:08 501 4
REKLAMA
  • #1 21127006
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Cześć
    Rozciekł się hydrofor.
    Chciałbym zastosować w jego miejsce zbiornik Termica PSW150 + obok drugi bojler 100L który magazynowałby poduszkę powietrzną.
    Zbiorniki są z nierdzewki, dzięki czemu nie będzie rdzy w wodzie. https://www.termica.pl/produkty/podgrzewacze-gazowe-z-wezownica/
    Co o tym myślicie?

Moje rozterki
    - wejście wody w zbiorniku 3/4 cala - czy nie za małe dla pompy hydroforowej 3f?
    - brak osadnika - czy musi on być? W dodatku zasilanie byłoby z samego dołu, więc będzie "rozdmuchiwać" osad.
  • REKLAMA
  • #2 21127115
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4585
    Bywały hydrofory, które miały podłączenie wody od dołu, ale rura była tak wprowadzona, by woda nie była pobierana z samego spodu, więc jest to jedna z wad twojego pomysłu, a druga to wlot 3/4" . Za mały. Pompa 3f to nie jest wyznacznik przekroju rury, tylko sposób zasilania silnika napięciem ( w tym przypadku trzy fazy). Istotna jest wielkość pompy, a dokładnie wielkość kryz przyłączeniowych.
  • REKLAMA
  • #3 21127145
    pawlik118
    Poziom 33  
    Pompa jest z 71r po regeneracji, Hydro Vacum Grudziądz, 2 stopniowa. Przyłącza ma na rury 1 1/4 cala. Wydajność rzeczywista około 50L na minutę.
    Termica PSW150 ma więcej króćców, mógłbym ewentualnie wodę wprowadzić dwoma lub trzema ktróćcami, z tym że to będzie powodowało mocne jej mieszanie w zbiorniku.

Zastanawiam się jak to jest z tym osadem w hydroforze, dużo się go zbiera? Mój hydrofor nigdy nie był czyszczony.
    Z kolei Vimest produkuje hydrofory z balonem w środku, gdzie chyba też nie ma żadnego osadnika http://www.wimest.pl/pl/oferta/zbiorniki-hydroforowe-przeponowe.html
  • REKLAMA
  • #4 21127263
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4585
    Trudno jednoznacznie powiedzieć ile osadu może się zgromadzić w roku, dwóch, pięciu czy więcej latach. Wszystko zależy od czystości wody. Jeśli poprzedni zbiornik nie był nigdy czyszczony, a jest jeszcze w zasięgu, to może warto zaglądnąć do niego, by wiedzieć na przyszłość, czy jest sens czyścić. w zbiornikach przeponowych nie ma osadnika, bo przepona będzie po kilku latach do wymiany, więc problem się sam rozwiąże.
    Podłączenie pompa- zbiornik dwoma wejściami, jest chyba niezbyt mądrym działaniem. Nie robiłem tak nigdy, więc nie wiem, czy nie będzie jakichś dodatkowych szumów,odgłosów itp. A co z wylotami na dom? też będziesz robił dwa wyjścia?

Dodano po 34 [minuty]:

Dodam, że na All... jest hydrofor ze stali nierdzewnej 100l, a w ofercie mają zbiorniki od 80 do 1000 l Sprawdź, to będzie bardziej odpowiednie, ale trzeba się liczyć z ceną...
  • #5 21128412
    pawlik118
    Poziom 33  
    Zbiornik PSW150 już kupiłem. Najniższy króciec niestety jest na samym dole zbiornika, więc osad nie będzie się zbierał na dnie. Rozważam jeszcze dospawanie dwóch króćców nierdzewnych 1,5" 10cm nad dnem, wtedy byłoby idealnie.

Po niedzieli podpytam lokalnych spawaczy, czy byłoby to możliwe.
REKLAMA