logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbiornik CWU 100l z grzałką elektryczną – czy potrzebne naczynie przeponowe przy hydroforze?

piters33 04 Maj 2025 10:27 699 12
REKLAMA
  • #1 21538433
    piters33
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Naczynie przeponowe/zasobnik CWU.

Mam zamiar zainstalować zbiornik CWU 100 l bez wężownicy, podgrzewany grzałką elektryczną.
    Pytanie o naczynie przeponowe – czy będzie konieczne, zasilanie wody będzie z hydroforu 100 l z membraną, ciśnienie 4 bary.
    Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21538440
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4683
    Wymagany jest zawór bezpieczeństwa, który upuszcza wzrost ciśnienia w trakcie podgrzewania wody, lub dodatkowo stosuje się naczynie przeponowe, które przejmuje ten wzrost ciśnienia. Montuje się go na zasilaniu zimną wodą zbiornika cwu, za zaworem zwrotnym.
  • #3 21538449
    piters33
    Poziom 11  
    stanislaw1954 napisał:
    Wymagany jest zawór bezpieczeństwa, który upuszcza wzrost ciśnienia w trakcie podgrzewania wody, lub dodatkowo stosuje się naczynie przeponowe, które przejmuje ten wzrost ciśnienia. Montuje się go na zasilaniu zimną wodą zbiornika cwu, za zaworem zwrotnym.

Ok czyli jednak musi być, myślałem że hydrofor przejmie wzrost ciśnienia.
    Zawór zwrotny przed samym naczyniem ?
  • #4 21538455
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Hydrofor nie przejmuje wzrostu ciśnienia, bo montuje się zawór zwrotny przed bojlerem, po to by woda ciepła nie cofała się do rury z zimną wodą. Zawór zwrotny przed trójnikiem (od strony zasilania), a za trójnikiem zawór bezpieczeństwa i odejście na zbiornik przeponowy.
  • REKLAMA
  • #5 21538465
    piters33
    Poziom 11  
    stanislaw1954 napisał:
    a za trójnikiem zawór bezpieczeństwa i odejście na zbiornik przeponowy

Ok, a zawór bezpieczeństwa będzie oryginalny na zbiorniku, może tak zostać?

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

A jak się ma sprawa gotowego bojlera, tam jest zbiornik przeponowy lub zawór zwrotny ?
  • #6 21538621
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    piters33 napisał:
    Ok, a zawór bezpieczeństwa będzie oryginalny na zbiorniku, może tak zostać?

Nie wiem jaki jest oryginalny, bo go nie widzę.
    piters33 napisał:
    A jak się ma sprawa gotowego bojlera, tam jest zbiornik przeponowy lub zawór zwrotny ?

Nie spotkałem "gotowego"bojlera ze zbiornikiem przeponowym.
  • REKLAMA
  • #7 21538893
    piters33
    Poziom 11  
    stanislaw1954 napisał:
    Nie spotkałem "gotowego" bojlera ze zbiornikiem przeponowym.

No właśnie, problem jest z tym, że nie wiem, co zamontować, kupić gotowy bojler Ariston Velis 100 l/1,5 kW, czy zmontować zasobnik z grzałkami 3x500 W.
    Ma to być do grzania c.w.u. z nadprodukcji PV, autokonsumpcja.
    Ale jak widzę, że zasobnik i jego uzbrojenie wyjdzie mi 2300 zł, to lepiej kupić bojler Ariston za 1700 zł.
    Bojler Ariston 1,5 kW na jednej fazie będzie bilansował międzyfazowo, to na jedno wyjdzie, jak dam w zasobniku grzałki 3x500 W, każda osobno na fazę.
    Dobrze mówię? Jak nie, to mnie poprawcie.
  • #8 21539020
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie wiem jak bojler jednofazowy ma bilansować między fazowo.Jeśli masz instalację PV trójfazową to wskazane jest w miarę możliwości korzystanie równomierne ze wszystkich faz.
  • #9 21539182
    piters33
    Poziom 11  
    stanislaw1954 napisał:
    Nie wiem, jak bojler jednofazowy ma bilansować międzyfazowo. Jeśli masz instalację PV trójfazową, to wskazane jest w miarę możliwości korzystanie równomierne ze wszystkich faz.

Chyba normalnie mam instalację 3-fazową, wystarczy, że PV generuje 1,5 kW, czyli po 500 W na każdą fazę, to pobierając 1,5 kW na jednej fazie ma wyjść na 0.
  • #10 21540172
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1078
    piters33 napisał:
    Chyba normalnie mam instalację 3-fazową, wystarczy, że PV generuje 1,5 kW, czyli po 500 W na każdą fazę, to pobierając 1,5 kW na jednej fazie ma wyjść na 0.
    No nie, bo w powyższym przykładzie, jednocześnie na dwóch fazach oddajesz do sieci po 500 W na fazę, a na trzeciej pobierasz z sieci 1000 W. A to w takiej sytuacji nie jest autokonsumpcja 1500 W, tylko 500 W.
  • REKLAMA
  • #11 21540196
    piters33
    Poziom 11  
    No a wiesz, co to jest bilansowanie międzyfazowe? Jak pobierasz więcej na jednej fazie, to produkcja z kolejnych faz się bilansuje, a nie sprzedajesz. Sprzedajesz wtedy tylko nadprodukcję, którą nie zużywasz na bieżąco.
  • #12 21540250
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1078
    To wprowadziło w błąd:
    piters33 napisał:
    Bojler Ariston 1,5 kW na jednej fazie będzie bilansował międzyfazowo, to na jedno wyjdzie, jak dam w zasobniku grzałki 3x500 W, każda osobno na fazę.Dobrze mówię? Jak nie, to mnie poprawcie.
    Z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że chcesz zrealizować bilansowanie przy użyciu zasobnika z grzałką 1-f.
    Dopiero z ostatniej Twojej wypowiedzi wnioskuję, że ma być bilansowanie 3-f licznika.
  • #13 21540276
    piters33
    Poziom 11  
    Tak 1.5 kW na grzałce 1f.
    A dwie kolejne fazy będą się bilansować, dobrze napisałem.
    Dodam tylko że chodzi o instalację PV 3f , inwertery wpięty w sieć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przy instalacji zbiornika CWU 100 l z grzałką elektryczną i zasilaniu z hydroforu 100 l z membraną (ciśnienie 4 bary) konieczne jest zastosowanie zaworu bezpieczeństwa, który zabezpiecza przed wzrostem ciśnienia podczas podgrzewania wody. Dodatkowo często stosuje się naczynie przeponowe montowane na zasilaniu zimną wodą za zaworem zwrotnym, który zapobiega cofaniu się ciepłej wody do instalacji zimnej. Hydrofor nie przejmuje wzrostu ciśnienia, ponieważ zawór zwrotny jest montowany przed bojlerem. W przypadku gotowych bojlerów, takich jak Ariston Velis 100 l/1,5 kW, zwykle nie ma wbudowanego naczynia przeponowego. Dyskusja dotyczyła także bilansowania fazowego w instalacji fotowoltaicznej 3-fazowej, gdzie grzałka 1,5 kW na jednej fazie może być bilansowana przez produkcję PV na pozostałych fazach, co pozwala na efektywną autokonsumpcję energii. Jednak bilansowanie międzyfazowe wymaga odpowiedniego rozliczenia i nie jest to tożsame z jednoczesnym poborem i oddawaniem mocy na różnych fazach bez strat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA