logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajduje się minus akumulatora w Citroën Berlingo? Jak się do niego dostać?

asaledr 23 Cze 2024 19:04 15579 5
REKLAMA
  • #1 21129619
    asaledr
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    Orientuje się ktoś gdzie u mnie w Berlingo jest minus akumulatora? Chcę wiedzieć jakby przyszło mi kiedyś kogoś odpalać, a może mnie ktoś kiedyś będzie. Załączam fotkę jak to wygląda po zdjęciu osłony plastikowej na akumulatorze.
    Jak widać plus jest ale do minusa nie wiem jak się dostać, tam w głębi nic nie widać nie da się do niczego sięgnąć. To jak podłaczyć się do minusa bez wyciągania aku. Gdzie znajduje się minus akumulatora w Citroën Berlingo? Jak się do niego dostać?

Berlingo b9 2010 rok. Jakby ktoś kojarzył model.
  • REKLAMA
  • #2 21129656
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    To jest Citroen, tam akumulatory mają tylko plus.
    asaledr napisał:
    Chcę wiedzieć jakby przyszło mi kiedyś kogoś odpalać

Chyba chciałeś napisać "zapalać kogoś" np od tyłu.
    asaledr napisał:
    a może mnie ktoś kiedyś będzie.

To też możliwe i tylko od tyłu.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #3 21129672
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Trzeba odpiąć płytę z bezpiecznikami na akumulatorze, zdemontować ściankę przed akumulatorem, odkręcić jego mocowanie do podstawy i wysunąć akumulator do przodu auta, będzie wtedy dostęp do klemy minusowej. Kabel minusowy można podpiąć do metalowej części silnika/łapy mocujące itp. nie musi być to zacisk amumulatora
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 21129728
    asaledr
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    Czyli też np. jak chciałbym doładować aku prostownikiem to podłączam tylko plus a minus gdzieś do silnika i tyle?
  • REKLAMA
  • #5 21129830
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    asaledr napisał:
    a minus gdzieś do silnika i tyle?

A co w tym dziwnego, przecież minus z akumulatora i tak jest już połączony z budą i silnikiem.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 21130347
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3557
    W berlingo "masa" jest koło zamka maski, taka śruba na pasie przednim, ale możesz się podpiąć gdziekolwiek do jakiegoś metalowego elementu silnika
REKLAMA